Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές 14/5/2020 σε εγκατάσταση επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων στην βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου

Αττικής δεν αποτελεί δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό ούτε για το Λεκανοπέδιο ούτε για την Χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη προχθεσινή πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, κάηκαν περίπου 150 τόνοι σύμμικτα απορρίμματα, που περιέργως, ήταν στο περίβολο της εγκατάστασης.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλη πυρκαγιά παραδίπλα σε ανοικτό χώρο την οποία έβαλαν Ρομά για να κάψουν καλώδια και άλλα υλικά. Αυτή όμως η περίπτωση, είναι άλλη μια «γάγγραινα» για την οποία πρέπει να επιληφθεί η Δημοτική και η Αστυνομική αρχή της περιοχής .

Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής του Θριασίου Πεδίου και της Δυτικής Αττικής, συχνά πυκνά, γίνονται μάρτυρες πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε τέτοιες εγκαταστάσεις, (ΚΔΑΥ, μονάδες ανακύκλωσης, παράνομες χωματερές κλπ).

Το ίδιο περίπου συμβαίνει σε ολόκληρη την Χώρα (βλέπε πυρκαγιές σε ΚΔΑΥ Μπολάτι Κορινθίας, ΚΔΑΥ Ζακύνθου, ΚΔΑΥ Σίνδου, παράνομο ΧΑΔΑ Καλυβίων, Μέγαρα κλπ) όπου οι ιδιοκτήτες τέτοιων μονάδων είτε του Δημοσίου είτε του Ιδιωτικού Τομέα δεν έχουν αντιληφθεί την σημασία ενός σωστού και πλήρους συστήματος πυρόσβεσης. Το περιβαλλοντικό και υγειονομικό τίμημα που πληρώνει η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι είναι μεγάλο, αφού η ανεξέλεγκτη καύση τέτοιων υλικών (πλαστικά, λάστιχα, ξυλεία εμποτισμένη με λούστρα, μπογιές κλπ) προκαλεί την έκλυση ρύπων ιδιαιτέρως επιβλαβών, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την δημόσια υγεία, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια.

Ο μαύρος τοξικός καπνός που απλώνεται στην ατμόσφαιρα από τα ΚΔΑΥ και τις εγκαταστάσεις κάθε φορά που καίγονται, είναι ορατός από χιλιόμετρα μακριά.

Κοινή διαπίστωση στις περιπτώσεις πυρκαγιών σε τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου και αλλού τα τελευταία χρόνια, είναι τα ανεπαρκή μέτρα πυρόσβεσης των εγκαταστάσεων, σε κάποιες δε περιπτώσεις τα μέτρα πυρόσβεσης ήταν εντελώς ανύπαρκτα. Σε ρεπορτάζ που είχαμε κάνει πέρσι τον Οκτώβριο 2019 στο ΚΔΑΥ στο Μπολάτι Κορινθίας, είχαμε επισημάνει τα ανύπαρκτα μέτρα πυρόσβεσης και προειδοποιήσαμε για τον σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει. Τελικά επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά με τον χειρότερο τρόπο, τον Ιανουάριο του 2020.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αντίστοιχη εικόνα με ελλιπή μέτρα πυρόσβεσης υπάρχει σε ανάλογες εγκαταστάσεις στην Βόρεια Ελλάδα και στην επικράτεια. Είναι δε γνωστό ότι εταιρείες που δίνουν έμφαση στην ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. 

Δεδομένου ότι η ύπαρξη μέτρων πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης σε εγκαταστάσεις υποδοχής και επεξεργασίας απορριμμάτων είναι εκ του νόμου υποχρεωτική και προϋπόθεση για την έκδοση Άδειας Λειτουργίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η παρέμβαση των αρμοδίων ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να ελεγχθεί το  σύνολο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων όσον αφορά στην τήρηση των απαιτούμενων μέτρων πυρασφάλειας.

Ελπίζουμε, ότι θα γίνει σοβαρή ελεγκτική παρέμβαση, επειδή και λόγο μη διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών, τα ΚΔΑΥ είναι υπερφορτωμένα και αποτελούν τοξικές «βόμβες» που είναι έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και σε ανυποψίαστο χρόνο...