Άλλη μια καταγγελία με θέμα τα σκουπίδια, αυτή την φορά για τον παράνομο ΧΑΔΑ στη περιοχή Σταυροπέδα της Άνδρου.    

Πολλά και διαχρονικά τα προβήματα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Άνδρο και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι το όμορφο αυτό νησί, ίσως είναι ο μεγαλύτερος  σκουπιδοτενεκές του Αιγαίου. Η ειρωνεία είναι, ότι μεγάλο μέρος του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη «Natura», αλλά, φαίνεται η Δημοτική Αρχή της Άνδρου, δεν το «γνωρίζει» αυτό.

«Το νησί των εφοπλιστών, των καπεταναίων, των αρχοντικών, του διάσημου νερού Σάριζα και των αγνών γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει μετατραπεί σε ένα απίστευτο σκουπιδοτενεκέ.»

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι έχουν μετατρέψει και σε «βοσκοτόπι» την χωματερή του νησιού, με τα πρόβατα και τα κατσίκια να βόσκουν ανέμελα και ανενόχλητα πάνω στο ταμπάνι και να σουλατσάρουν ελεύθερα στους υπόλοιπους χώρους της παράνομης χωματερής. Κατά τα άλλα, κάποιοι ανυποψίαστοι στη συνέχεια, θα πιουν το γάλα, κάποιοι άλλοι θα φάνε το διάσημο τυρί και κάποιοι άλλοι στο τέλος όταν έρθει η ώρα της προβατίνας να αφήσει αυτόν τον μάταιο κόσμο, θα γευτούν τα ωραία πεντανόστιμα κοψίδια της... Έχουμε δει αλλού περιμετρικά των χωματερών να βόσκουν πρόβατα, αλλά μέσα στην χωματερή, πάνω στο υποτιθέμενο ταμπάνι όπως είναι στην Άνδρο, πρώτη φορά βλέπουμε!

Οι Δημοτικές αρχές κατά καιρούς για να «γλυκάνουν» τα αυτιά των κατοίκων, τάζουν και «βαφτίζουν» τον συγκεκριμένο χώρο, «ΣΜΑ» και «Πράσινο Σημείο» και όπως το πάνε σε λίγο καιρό, μπορεί να «διεκδικήσουν» και κάποιο βραβείο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στο Νησί.

«Η σκέψη για δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) μάλλον, δεν περνάει από το μυαλό κανενός;»

Βέβαια μεγάλες ευθύνες φέρει και ο Δήμαρχος του Νησιού Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι δεν γνώριζε, ή ότι εν αγνοία του παρέλαβε χάος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Θεοδόση Σουσούδη που ως γνωστό, στο θέμα των σκουπιδιών, δεν τον άφησαν οι «καλοθελητές» και μοιραία τα έκανε «θάλασσα». Να θυμίσουμε όμως, ότι και ο κ. Λοτσάρης από το 2014 και μετά, ήταν Έπαρχος Άνδρου, σαν να λέμε «Αντιπεριφερειάρχης» του νησιού, και από το 2019 Δήμαρχος. Ενώ ως Έπαρχος έτρεξε επιτυχώς κάποια πολιτιστικά θέματα του νησιού, στον τομέα Διαχείριση Απορριμμάτων, ως Έπαρχος, αλλά και τώρα ως Δήμαρχος, φαίνεται ότι είναι αδιάφορος. Τα γεγονότα δυστυχώς, αυτό δείχνουν.

Ένας ΧΑΔΑ λοιπόν, χειρότερος και από αυτόν του Χιλιομοδίου στη Κόρινθο (εκεί τουλάχιστον κάνουν εδαφοκάλυψη στα σκουπίδια) ενώ στην Άνδρο τα φουντάρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία κάλυψη (γι' αυτό πάνε οι προβατίνες και βόσκουν). Μπορεί βέβαια αυτή η αποκρουστική πρακτική να είναι οικονομική για τον Δήμο Άνδρου, αλλά, είναι και άκρος επικίνδυνη από υγειονομικής άποψης, αφού ο χώρος είναι εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα. Βέβαια εκτός των άλλων, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της φωτιάς, αφού σύμφωνα με την καταγγελία, τα μέσα πυρόσβεσης είναι ανύπαρκτα και τα σκουπίδια που είναι ακάλυπτα, ανακατεμένα με μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμου και τοξικού  υλικού, ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορεί να πάρουν φωτιά από «αυτανάφλεξη», ή, από «ατύχημα» (υπάρχει κακό προηγούμενο σε όλη την Ελλάδα με τελευταίο την περίπτωση του Σχηματαρίου).  Καταλαβαίνετε λοιπόν έτσι και πάρει φωτιά, τι καρκινογόνες ουσίες θα διοχετευθούν στην ατμόσφαιρα και στην θάλασσα.

«Έχει αναρωτηθεί κανείς, που καταλήγουν τα ιατρικά απόβλητα του νησιού;»

Φαίνεται καθαρά τι συμβαίνει με την ανακύκλωση στο νησί, αφού και σύμφωνα με την καταγγελία και το φωτογραφικό υλικό, η Δημοτική Αρχή δεν ξεχωρίζει ούτε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όλα μαζί πετιούνται χύμα ενώ είναι πολύ πιθανό και τα ιατρικά απόβλητα που παράγονται στο νησί, να καταλήγουν στον συγκεκριμένο χώρο και ειδικά τώρα με την πανδημία σε εξέλιξη, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Με άλλα λόγια, η κατάσταση με τα ακάλυπτα σκουπίδια της Άνδρου είναι τραγική και έχει ξεφύγει τελείως. Περιβαλλοντικοί και υγειονομικοί κανόνες, έχουν κακοποιηθεί βάναυσα. Βέβαια και στην περίπτωση της Άνδρου υπάρχει η γνωστή «καραμέλα» ότι, σύντομα θα κατασκευαστεί ΧΥΤΥ, οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί και είναι θέμα χρόνου να δημοπρατηθεί το έργο.

Φέξε μου και γλίστρησε! Από την δημοπράτηση, μέχρι την κατασκευή και παράδοση του έργου, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος. Εν ολίγης, οι ίδιες γλυκανάλατες «σούπες» που «σερβίρονται» παντού όπου υπάρχουν παράνομες χωματερές, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα «σερβίρονται» λίγο πολύ και στην Άνδρο. Και δεν το λέμε για να κινδυνολογήσουμε, αλλά η μακρά ιστορία με την διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό μας έχει διδάξει.

Επειδή όμως δεν μας αρέσει να παίζουμε με τις λέξεις και ποτέ σε τέτοια θέματα δεν έχουμε την διάθεση να «χαδεύουμε» αυτιά, θέτουμε ευθέως τα παρακάτω ερωτήματα:  

1) Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτική Προστασία, υπάρχουν στο νησί;

2) Τελικά τι είναι ο συγκεκριμένος χώρος; Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), Πράσινο Σημείο, ή, απλά μια παράνομη χωματερή;

3) Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης, πέρα από δικαιολογίες και ευχολόγια, έχει να προτείνει κάτι ουσιαστικό;

4) Οι Εισαγγελικές Αρχές, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου γνωρίζουν γι' αυτό το περιβαλλοντικό χάος;

5) Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος έχει ενημερωθεί;

6) Ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκου έχει εικόνα του προβλήματος;

7) Για όλη αυτή την χαμένη ανακύκλωση που πετιέται, ο ΕΟΑΝ τι θέση παίρνει;

8) Και τέλος, εάν και εφόσον γίνει κάποτε ΧΥΤΥ στην Άνδρο, υπάρχει πρόβλεψη για αποκατάσταση του χώρου;

Κάθε απάντηση από οποιονδήποτε αρμόδιο δεκτή, την οποία δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε.