Του Αντ.Δεωνά :

Οι παρανομίες σε όλο τους το μεγαλείο στο ΚΔΑΥ της εταιρείας «ECORAP» στο Μπολάτι  Κορινθίας, που ξέσπασε φωτιά ξημερώματα Τρίτης,

πνίγοντας με τοξικό καπνό όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μετά το ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις του «pitsounicity.gr» τον Οκτώβριο 2019 (ΕΔΩ) για το ΚΔΑΥ της «ECORAP» στο Μπολάτι, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε αμέσως εντολή να πραγματοποιηθεί αυτοψία στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που είχε αναφέρει και ο Αντιπεριφερειάρχης Κορίνθίας Τάσος Γκιολής σε δήλωσή του (ΕΔΩ).

Πράγματι η Περιφέρεια έδρασε αστραπιαία, η αυτοψία πραγματοποιήθηκε και αποκαλύφθηκε πλήθος παρανομιών σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των ελεγκτών. Ο χώρος περιμετρικά του ΚΔΑΥ ουσιαστικά έχει μετατραπεί, σε μονάδα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. Το πόρισμα της αυτοψίας καταπέλτης, αφού διαπιστώθηκε ότι έχει παραβιαστεί κατά κόρον κάθε περιβαλλοντικός κανόνας που υπάρχει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ η έκθεση της αυτοψίας ήταν στην διάθεση της εταιρείας αρκετό καιρό, δεν πήγαινε να την παραλάβει κανείς, παρα τις συνεχείς ειδοποιήσεις και αναγκάστηκε η Περιφέρεια να την επιδώσει με Δικαστικό Επιμελητή την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και τα ξημερώματα Τρίτης Ιανουαρίου ξέσπασε... φωτιά στο χώρο των σύμμεικτων απορριμμάτων. Μια φωτιά υπαίθρια που σύμφωνα με ειδικούς δεν εξηγείτε αυτή την εποχή λόγο των καιρικών συνθηκών και της υγρασίας που επικρατεί. Μάλλον θα ισχύει αυτό που λένε περιπαιχτικά, ότι «στο Μπολάτι η υγρασία είναι εύφλεκτη

Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει αυτή την στιγμή, πού θα πάνε τα καμένα σκουπίδια, αλλά και αυτά που δεν έχουν καεί,  αφού και στο χώρο που είναι αδειοδοτούμενος  ως «πράσινο σημείο» υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού, όπου εκεί τα σύμμεικτα σκουπίδια είναι καλυμμένα με χώμα.  Ως γνωστό δεν υπάρχει ΧΥΤΥ στην Πελοπόννησο για να τα δεχθεί, παρά μόνο του Ξυλοκάστρου ο οποίος είναι κορεσμένος.

Πολλοί φοβούνται, ότι μπορεί να γίνει προσπάθεια εξαγωγής των απορριμμάτων από την Κορινθία για να καταλήξουν και αυτά στην Αττική.

Φυσικά δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Αττική, αφού αυτό έκανε κατά κόρον και το ΚΔΑΥ της «ALFA GREEN» στον Ασπρόπυργο που υποδεχόταν καθημερινά από την Πελοπόννησο περίπου 50 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων «βαπτισμένα» ως ανακύκλωση. Αποτέλεσμα μετά την αποκάλυψη των παρανομιών του ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο, ήταν να βάλει λουκέτο ο ιδιοκτήτης, να αποψιλώσει από μηχανήματα την μονάδα και να εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω εργαζόμενους απλήρωτους και ένα απίστευτο περιβαλλοντικό χάος, αφού στον χώρο έχουν εναποτεθεί και μπαζωθεί πάνω από 10.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ΚΔΑΥ, της «ECORAP» και της «ALPHA GREEN» φαίνεται ότι συνεργαζόντουσαν, αφού σε χώρο της μονάδας στο Μπολάτι, βρέθηκε κοντέινερ με απορρίμματα της «ALPHA GREEN».

Το παρήγορο πάντως σε αυτή την θλιβερή  ιστορία με το ΚΔΑΥ στο Μπολάτι, είναι, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί από κοντά το θέμα και όπως έχει αναφέρει ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κώστας Αραβώσης, αμέσως μόλις σβήσει η φωτιά θα διατάξει να γίνει αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και θα κινητοποιήσει την διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς στο περιβάλλον

Βέβαια, μέρος ευθυνών για την κατάσταση στα ΚΔΑΥ «ECORAP» και «ALPHA GREEN» φέρει η ΕΕΑΑ (Ελληνική  Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) η οποία είχε υπογράψει σύμβαση μαζί τους και υποτίθεται ότι παρακολουθούσε την λειτουργία τους. Επειδή δεν είναι όλα έτσι όπως φαίνονται, για τον ρόλο πού παίζει η ΕΕΑΑ στην λειτουργία των ΚΔΑΥ, αλλά και στην συνεργασία που έχει με τους Δήμους, θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμα.