Του Αντ. Δεωνά
Αν δεν είναι αυτό πρόκληση και κοροϊδία, τότε τι είναι; Δεν είναι κοροϊδία το Υπουργείο
Εσωτερικών να δίνει μόνο 1.330.000 ευρώ επιχορήγηση στους Δήμους για την πυροπροστασία και ο ΕΟΑΝ που ζει και αναπνέει με τα λεφτά των Δήμων και των πολιτών, να μοιράζει απλόχερα 10.000.000 ευρώ για να διαφημίσει το σχετικά «μηδέν» στην ανακύκλωση;
«Ζητιανεύουν οι Δήμοι για καταβολή μιας έκτακτης δόσης από τους ΚΑΠ»
Από την μια είναι η δυσπραγία των δήμων που έχει κτυπήσει κόκκινο και «ζητιανεύουν» για καταβολή μιας έκτακτης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα αλλά και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025 και από την άλλη, είναι οι πολίτες που βλέπουν τα εισοδήματα τους συνεχώς να συρρικνώνονται εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, στα καύσιμα στα τιμολόγια του ρεύματος, και σε άλλα πολλά είδη πρώτης ανάγκης με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απαραίτητα σχολικά είδη για τα παιδιά τους.
Έχουμε και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) -τον οποίο ουσιαστικά χρηματοδοτούν οι πολίτες και οι Δήμοι- ο οποίος θεώρησε ως προτεραιότητά του να μοιράσει(!) στα προγράμματα επικοινωνίας και προβολής 10.000.000 εκατομμύρια ευρώ για την ανακύκλωση, με εισήγηση της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΑΝ, Αλεξάνδρας Τόγια.
Υπάρχουν Δήμοι (κυρίως ορεινοί) που έχουν ξεμείνει από απορριμματοφόρα και κάνουν συλλογή απορριμμάτων με ανοιχτά φορτηγά, όπως επίσης υπάρχουν πολλοί Δήμοι, που δεν έχουν αυτοκίνητα και κάδους για την ανακύκλωση και αναγκαστικά τα πάνε όλα για θάψιμο, άλλοι νόμιμα και άλλοι σε αυτοσχέδιες παράνομες χωματερές. Αντί λοιπόν να διαθέσει ο ΕΟΑΝ τα χρήματα για να στηθούν κατάλληλες υποδομές στους Δήμους ώστε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση, τα σπαταλά σε ανούσιες διαφημίσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα.
«Οι επενδύσεις... του ΕΟΑΝ»
Ας δούμε λοιπόν τι επενδύσεις έχει κάνει και τι υποδομές έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα ο Ε.Ο.ΑΝ για την χωριστή συλλογή τουλάχιστον για χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί και τα βιοαπόβλητα, που έθεσε ως προτεραιότητά του να διαφημίσει προκειμένου να μειωθούν τα προς ταφή απορρίμματα. Η απάντηση είναι, απολύτως καμία!
Να δούμε στη συνέχεια από που προέρχονται τα έσοδα του Ε.Ο.ΑΝ. Το μεγαλύτερο έσοδο του προέρχεται από το τέλος ταφής και ανέρχεται στα 120.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλο έσοδο αποτελεί το τέλος που πληρώνει ο καταναλωτής για τις πλαστικές σακούλες και τα τέλη που χρεωνόμαστε, όταν χρησιμοποιούμε συσκευασίες μιας χρήσης.
«Χρυσωρυχείο για τον ΕΟΑΝ το τέλος ταφής»
Τι λέει η ισχύουσα νομοθεσία N. 4819/21 για το τέλος ταφής που αποτελεί το μεγαλύτερο έσοδο του Ε.Ο.ΑΝ; Λέει ότι: «με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί και τα οποία εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρηματοδοτούνται δράσεις των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των ΦοΔΣΑ με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης αστικών καθώς και ανάπτυξη/ωρίμανση εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την ανακύκλωση και εν γένει για τη διαχείριση των αποβλήτων.»
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι προτεραιότητα και μονόδρομος για τον Ε.Ο.ΑΝ. είναι η χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των ΦοΔΣΑ με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων. Με αυτό ως προτεραιότητα θα αναπνεύσουν οικονομικά οι δήμοι και θα αποφευχθεί το χαράτσωμα των δημοτών. Έτσι θα αυξηθούν τα ποσοστά
ανακύκλωσης και θα μειωθούν τα προς ταφή απορρίμματα.
Άραγε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων και ο Περιφερειάρχης Αττικής θα πάρουν θέση για το θέμα αυτό;