Οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν 240 εκ. ευρώ εντός του 2024 από τους πόρους τους

Λ. Κυρίζογλου: Η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου

Η ψηφισθείσα χθες τροπολογία για την αναδρομική απόδοση από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων, που προσθέτει νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων, οι προβλέψεις του  φορολογικού νομοσχεδίου και η νέα ρύθμιση για την είσπραξη οφειλής ΤΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τροπολογία για απόδοση του τέλους ταφής των απορριμμάτων

Με τροπολογία η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε χθες και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, καλούνται οι δήμοι της χώρας να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024.  Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

Λ. Κυρίζογλου: Η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένη απόφασή της για  δικαστική προσβολή του μέτρου

«Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των  απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Δύο τροποποιητικές προτάσεις της ΚΕΔΕ

Σε ότι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο η ΚΕΔΕ καταθέτει δύο τροποιητικές προτάσεις πρώτον, σε ότι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (άρθρα 25,26 και 27 ) και δεύτερον, την αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (άρθρο 28)

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επηρεάζει αρνητικά τη ζωή της πόλης (αλλαγές χρήσης, οχλήσεις, αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, υπερβάσεις στη φέρουσα ικανότητα της πόλης), δημιουργεί φαινόμενα ανεξέλεγκτης αύξησης αξιών γης, με δυσβάσταχτο αποτέλεσμα για τους ενοικιαστές και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς επίσης ότι δημιουργεί επιπλέον ζήτηση, άρα και επιπλέον κόστος στους Δήμους, για πολεοδομικές – τουριστικές λειτουργίες (καθαριότητα, φωτισμός, πληροφόρηση) και υποδομές.

«Επειδή η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις πόλεις και αυξάνει το κόστος των δημοτικών προϋπολογισμών για να τα αντιμετωπίσουν προτείνεται το 50% των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων να μεταφέρεται στους οικείους Δήμους» υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ.

Με το άρθρο 28 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, αντικαθίσταται ο Φόρος Διαμονής με το Τέλος  Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι:

  • Στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές οι πρώτοι που βρέθηκαν στο πεδίο και συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες, παρά τα περιορισμένα μέσα, οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, ήταν οι Δήμοι.
  • Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές απαξίωσαν, κυρίως, τοπικές υποδομές.
  • Σε όλη την Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία) ο τουριστικός φόρος, διαμονής ή ανθεκτικότητας όπως και να ονομαστεί, ανήκει, κατά κύριο λόγο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση να περάσει εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.