Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι

εξέφρασαν τον προβληματισμό αλλά και την αγωνία τους όσον αφορά τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών

Νίκος Ηλιάδης

Έντονος προβληματισμός για το μέλλον της ανακύκλωσης στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σοβαρές καταγγελίες περί «διαπλοκής» και «συμφερόντων» γύρω από τον τομέα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών, κυριάρχησαν στην «κλειστή» σύσκεψη η οποία έγινε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑΚΜ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα το οποίο είχαν διατυπώσει οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης (μέσω skype), ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Γιάννης Ραζής, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό αλλά και την αγωνία τους όσον αφορά τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών καθώς το σύστημα των λεγόμενων «μπλε κάδων» το οποίο διαχειρίζεται η ΕΕΑΑ αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται. Όπως είπαν, πολλοί δήμοι αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι μπλε κάδους τους οποίους έως και πριν από λίγα χρόνια τους παραχωρούσε η ΕΕΑΑ, όπως και τα απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση που επίσης έχει σταματήσει η προμήθειά τους. Έθεσαν επίσης και ζητήματα σχετικά με την ορθολογική λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ορισμένοι εκ των δημάρχων προέβησαν σε βαρύτατες καταγγελίες σχετικά με παρεμβάσεις, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, γνωστό ως “σπιτάκια”, μέσω του οποίου ανακυκλώνονται οι συσκευασίες σε ξεχωριστά ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί). Συγκεκριμένα, μίλησαν για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς η προμήθεια του εξοπλισμού για τα “σπιτάκια” χρηματοδοτείται από το κράτος, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ενώ προβλέπεται και καταβολή μικρότερου τέλους ανακύκλωσης από τις εταιρείες τροφίμων οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους μέσω συσκευασιών ανακύκλωσης.

Ενημερώνοντας τους δημάρχους ο γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ κ. Ραζής είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι εξ αιτίας αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων η ΕΕΑΑ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. “Υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή και αθέμιτος ανταγωνισμός”, τόνισε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ραζής, σημειώνοντας πως εξ' αιτίας αυτών η ΕΕΑΑ έχει περιέλθει σε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δήμους. Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Ραζής δήλωσε πως «το έργο της ανακύκλωσης βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, θα έλεγα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκε εξ αιτίας αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης αλλά και της αδυναμίας του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης να λάβει αποφάσεις ώστε να προστατέψει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και να δώσει μεγαλύτερη ώθηση για το μέλλον. Για όλα αυτά έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι και περιμένουμε τις αποφάσεις τους».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε στο makthes.gr ότι «ομόφωνα, όλοι οι εκπρόσωποι των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι μεταφέραμε στον κ. Γραφάκο ότι είμαστε δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης και ότι θέλει ριζική αναμόρφωση. Ο γενικός γραμματέας ζήτησε λίγο χρόνο ώστε, σε συνεργασία και με τον ΕΟΑΝ να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις».

Ο Α' αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε στο makthes.gr πως «για να αυξήσουμε την ανακύκλωση θα πρέπει να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, θα πρέπει δηλαδή όλες οι εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να πληρώνουν στην ΕΕΑΑ το τέλος το οποίο εισπράττουν από τον καταναλωτή.

Θυμίζω ότι στην ΕΕΑΑ συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση με 35%. Πρέπει, τέλος, όλα τα συστήματα ανακύκλωσης να αντιμετωπιστούν ισότιμα από την Πολιτεία». Αιχμηρός στις δηλώσεις του προς το makthes.gr είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών. Ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε πως «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι για λόγους σκοπιμοτήτων και κάποιων οικονομικών συμφερόντων η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση ένα επιτυχημένο σύστημα ανακύκλωσης που υλοποιεί η ΕΕΑΑ στην οποία συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση, μέσω της ΚΕΔΕ με ποσοστό 35%.

Η ΕΕΑΑ οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό μέσω της καλυπτόμενης από την κυβέρνηση εισφοροδιαφυγής από τα τέλη ανακύκλωσης, αλλά και με την προκλητική υποστήριξη άλλων συστημάτων ανακύκλωσης τα οποία, όπως καταγγέλλεται, δεν πληρούν τους όρους και δεν μπορούν να καλύψουν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ανακύκλωση. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκπονήσει το δικό της σχέδιο γι’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης».

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ιδιαίτερα δηκτικός στην παρέμβασή του στη σύσκεψη της Παρασκευής όπου έκανε λόγο για μη υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των συστημάτων ανακύκλωσης. Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως “το σύστημα των μπλε κάδων δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Το επισημάναμε αυτό στην ΠΕΔΚΜ και γι' αυτό ζητήσαμε να γίνει η σύσκεψη με όλους τους δημάρχους, παρουσία και των αρμοδίων. Εμείς είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε. Τώρα περιμένουμε τις απαντήσεις από τους αρμόδιους, το υπουργείο και τον ΕΟΑΝ. Παράλληλα, θα πρέπει η ΠΕΔΚΜ να παρέμβει πολιτικά και να ζητήσει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ισορροπίας και της ισονομίας απέναντι σε όλα τα συστήματα ανακύκλωσης. Να πάψει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εισοφοροδιαφυγή. Πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις”.