Του Αντ. Δεωνά

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) έχει επιτευχθεί και έχει βελτιωθεί

αισθητά η εικόνα στο περιβάλλον σε σχέση με το 2014. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, που ενώ ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για την αποκατάστασή τους, ξεφύτρωσαν αμέσως δίπλα άλλοι, νέοι παράνομοι ΧΑΔΑ, οι οποίοι λειτουργούν ακόμα. Στις περιπτώσεις των νέων ΧΑΔΑ θα αναφερθούμε σε άλλο δημοσίευμα. Ήδη όμως έχουμε αναφερθεί με την αποκάλυψη του νέου παράνομου ΧΑΔΑ στα Καλύβια του Δήμου Σαρωνικού και σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, την υπόθεση πλέον αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

Αυτή την φορά, θα αναφερθούμε στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ Αγίων Θεοδώρων του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.

            Ο Αποκαταστημένος ΧΑΔΑ Αγίων Θεοδώρων

Το ιστορικό του ΧΑΔΑ Αγίων Θεοδώρων

Στο συγκεκριμένο ΧΑΔΑ για πάνω από 25 χρόνια κατέληγαν απόβλητα από τα Διυλιστήρια της Motor Oil, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα αστικά απόβλητα όπου διπλασιάστηκαν με την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών, αλλά πολλαπλασιάστηκε η ρίψη αποβλήτων στο ΧΑΔΑ όταν από κοινότητα οι Άγιοι Θεόδωροι, έγινε Καποδιστριακός Δήμος και τα σύνορά του έφταναν μέχρι τα Ίσθμια. Τότε αναγκαστικά πήγαιναν στο ΧΑΔΑ Αγίων Θεοδώρων, τα απόβλητα των σπιτιών και όλων των εργοστασίων που βρίσκονταν μέχρι τα Ίσθμια.

Τότε, για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων η Δημοτική αρχή έβαζε τακτικά φωτιά στο ΧΑΔΑ για να κάψει τα σκουπίδια. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής πριν περίπου 15 χρόνια, ήταν να πάρει φωτιά και να καεί ένα σημαντικό μέρος του πανέμορφου πευκοδάσους στη περιοχή. Ευτυχώς η φύση προνόησε και το πευκοδάσος έχει αναγεννηθεί. Μετά και από το ατυχές περιστατικό με την φωτιά, η Δημοτική αρχή σταμάτησε να τα καίει και άρχισε να τα θάβει. Και πάλι μεγάλο το πρόβλημα. Μύριζε συνεχώς, αλλά και με δυνατές νεροποντές υπήρχαν περιπτώσεις που κατέληγαν τα σκουπίδια στη θάλασσα λόγω ότι ο ΧΑΔΑ ήταν δίπλα σε ρέμα.

Τελικά το 2015 το θέμα έληξε με το κλείσιμο οριστικά του ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή του. Γεγονός είναι ότι ήταν  δύσκολο έργο η αποκατάσταση λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, επειδή ουσιαστικά το σημείο ήταν γκρεμός. Παρ όλα αυτά, στοίχισε η αποκατάσταση περίπου 1.800.000 ευρώ, ενώ συγκριτικά με το μέγεθος του έργου, φαίνεται ότι στοίχισε λιγότερο από ότι στοίχισαν άλλοι ΧΑΔΑ στην Αττική.

             Ο Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων Σπύρος Ράτης

Στο δια ταύτα. 

Σε πρώτη φάση για το ρεπορτάζ, κινηθήκαμε μόνοι, ερευνώντας και φωτογραφίζοντας τον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ, αλλά και την γύρω καταπράσινη περιοχή για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, ότι δεν έχουν δημιουργηθεί άλλοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων. Τελικά δεν βρήκαμε τίποτα το επιλήψιμο και λίγο αργότερα βρεθήκαμε στον χώρο με τον Αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων Σπύρο Ράτη, για να μας εξηγήσει πως έχουν καταφέρει και έχει μείνει ανέγγιχτη η συγκεκριμένη περιοχή από σκουπίδια και ότι άλλο τα συνοδεύει. Επίσης εκφράσαμε την απορία μας, γιατί δεν υπάρχει δενδροφύτευση και γιατί σε κάποιο σημείο έχουν φανεί τα γεωυφάσματα.

Οι απαντήσεις ήταν οι εξής : Καταρχήν  όπως βλέπετε και εσείς, ο ΧΑΔΑ λειτουργούσε στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους και η συνέχιση της λειτουργίας του, άρχισε να γίνεται πολύ επικίνδυνη, τόσο για το δάσος όσο και για τους κατοίκους της περιοχής και όπως καταλαβαίνεται δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί αυτό.

Ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης και μόλις τελείωσε,  ο ΧΑΔΑ σφραγίστηκε το ίδιο και η γύρω περιοχή ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από αυτοκίνητα, ενώ στο σημείο πλέον έχουν πρόσβαση  μόνο αυτοκίνητα του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια της περιπολίας και φυσικά της Πυροσβεστικής. Από εκεί και μετά την αποκατάσταση, αυξήθηκαν οι κάδοι   απορριμμάτων σε όλες τις περιοχές, αλλά τοποθετήθηκαν και σε πολλά σημεία μεγάλοι ανοιχτοί κάδοι για τα ογκώδη και τα κλαδιά, κυρίως στις περιοχές των οικισμών.

Έτσι λοιπόν, με την συνεχή παρακολούθηση και με την τοποθέτηση πολλών κάδων, ο πολίτης δεν πάει όπως πήγαινε παλιά στη περιοχή του ΧΑΔΑ να πετάξει οτιδήποτε. Επίσης είναι και ο φόβος του προστίμου, που για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά τσουχτερό, οπότε δεν το διακινδυνεύουν. Υπάρχουν βέβαια και λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις, που ασυνείδητοι πετάνε μπάζα και σκουπίδια σε παρατημένα οικόπεδα, αλλά και εκεί κάνουμε μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία πάντα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Σωτήρη Πέρρα ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και δεν σας κρύβω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Όσο για το ύφασμα που φαίνεται, λόγο δυνατών βροχών έφυγε το χώμα που το κάλυπτε, ενώ επειδή είναι μεγάλο το επικλινές του ανάγλυφου δεν έχει προβλεφθεί δενδροφύτευση αλλά σπορά θάμνων. Αυτά θα διορθωθούν, τόσο με νέα επιχωμάτωση και κάλυψη των γεωυφασμάτων όσο και με νέα σπορά, αφού προβλέπεται από την σύμβαση και είναι υποχρέωση του εργολάβου. 

Κλείνοντας ο κ. Ράτης τόνισε : Εμείς ως Δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή και το δάσος μας να ξαναγίνει ανεξέλεγκτος χώρος απόρριψης αποβλήτων. Έχουμε ένα πανέμορφο και πυκνό πευκοδάσος που θεωρούμε σπίτι μας και έτσι πρέπει να το θεωρούν όλοι οι πολίτες, ένας πραγματικός πνεύμονας τον οποίο φυλάμε καθημερινά, ενάντια σε κάθε κακή και παράνομη ενέργεια, είτε αυτό είναι φωτιά, είτε είναι απόρριψη απορριμμάτων.