Του Αντ. Δεωνά:

Αυτά, μόνο στο «Ελλαδιστάν» συμβαίνουν! Δηλαδή, όσοι εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος,

διαμαρτύρονται επειδή θέλουν να το κάνουν ανενόχλητοι, χωρίς έλεγχο και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Στα πολύ θετικά πλέον, η παρέμβαση της αρμόδιας Εισαγγελέα Νάξου η οποία επισκέφθηκε τον ΧΑΔΑ της Σαντορίνης και διαπίστωσε την τεράστια απειλή για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Δείχνει ότι επιτέλους κάτι έχει αρχίσει και κινείται με το θέμα των παράνομων χωματερών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Σαντορίνη που απειλεί το Περιβάλλον και την δημόσια Υγεία . Στο «κάδρο»  του περιβαλλοντικού χάους έχουν μπει από καιρό, τόσο η Ρόδος με την Κάλυμνο, όσο και η Άνδρος που διατηρούν παράνομες χωματερές, οι οποίες αποτελούν περιβαλλοντικές βόμβες για τα συγκεκριμένα νησιά, υποβαθμίζοντας συστηματικά την Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων τους.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αυτής της χαοτικής κατάστασης με τις παράνομες χωματερές στα νησιά φέρει ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος που ενώ υποτίθεται ότι το θέμα των παράνομων χωματερών βρίσκεται στη διαδικασία διευθέτησης, μέσω του Τοπικού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, τόσο από τους Δήμους, όσο και από τον ενιαίο διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, εν τούτης, όλα μέχρι στιγμής είναι στα λόγια.

Εξαίρεση, κάποια μικρά νησιά που άλλαξε το τοπίο αισθητά σε σχέση με τα απορρίμματα τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό, στα περισσότερα δεν έχει γίνει τίποτα και το περιβαλλοντικό χάος, συνεχίζεται!

Κατά τα άλλα, το σλόγκαν του κ. Χατζημάρκου στην ιστοσελίδα του ΦΟΔΣΑ μας μάρανε: «Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου απέκτησαν πλέον οικολογική αντίληψη. Αξίζουν μηδενικά απόβλητα και πράσινη διαχείριση απορριμμάτων».

Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την οικολογική αντίληψη και την πράσινη διαχείριση απορριμμάτων που επικαλείται ο Περιφερειάρχης, τόσο στη Ρόδο, όσο στη Κάλυμνο και την Άνδρο.

Πρώτα απ' όλα είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο ίδιο το «σπίτι» του Περιφερειάρχη και εννοούμε το νησί της Ρόδου. Διάσπαρτες παράνομες χωματερές παντού που χρήζουν παρέμβασης Εισαγγελέα. Αφού φρόντισαν και μπούκωσαν το ΧΥΤΑ παράνομα με μπάζα, με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής Αντώνη Καμπουράκη, τον έκλεισαν και πάνε τα σκουπίδια σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο τούβλων στο Αφάντου. Ακολούθως, τα μεταφορτώνουν και τα οδηγούν σε χωματερή στη νότια Ρόδο, στο Γενάδι. Βέβαια ο Αντιδήμαρχος Ν. Καραμαρίτης λέει ότι αυτό «Γίνεται βάσει νόμου».

- Δηλαδή, από τον Δήμο Ρόδου, έχει γίνει υποβολή και αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να αδειοδοτηθεί έστω προσωρινά, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Αφάντου;

- Υπάρχει Περιβαλλοντική Αδειοδότηση (έκδοση Απόφασης Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;

- Γίνονται οι υποχρεωτικοί περιοδικοί τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες, η ακόμα  και από ιδιώτες επιθεωρητές, με στόχο την πραγματική διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος;

Όσο για την Κάλυμνο, και εκεί γίνεται... του Περιβάλλοντος το «κάγκελο». Άλλο ένα θέμα παράνομης χωματερής και καύσης σκουπιδιών που χρήζει παρέμβασης Εισαγγελέα. Στη Κάλυμνο η δημοτική αρχή του Δημήτρη Διακομιχάλη, έκανε το ακατόρθωτο! Έχει σχεδόν, μηδενικά απόβλητα! Η καύση στην παράνομη χωματερή, τα έχει εξαφανίσει! Εδώ και χρόνια πάει σύννεφο η φωτιά στα σκουπίδια, δηλητηριάζοντας κάθε φορά με τοξικό νέφος το νησί! Βέβαια ο δήμος κάνει λόγο για εμπρησμό και ότι δεν ξέρει ποιος βάζει τις φωτιές. Περίεργο! Πολλά χρόνια δεν κρατάει αυτός ο εμπρησμός κύριε Δήμαρχε; Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι λένε για το «ηφαίστειο» της Καλύμνου και φυσικά εννοούν την χωματερή.

Και η Άνδρος κατά κάποιο τρόπο, έχει αποκτήσει και αυτή το «ηφαίστειό» της, στη περιοχή της Σταυροπέδας. Εκεί ήδη έπρεπε να έχει παρέμβει Εισαγγελέας, από την εποχή των απευθείας αναθέσεων για την δεματοποίηση των σκουπιδιών, αλλά, ποτέ δεν είναι αργά. Αφού πρώτα ξοδεύτηκε πακτωλός χρημάτων για κάποια δέματα σκουπιδιών, ξαφνικά πρόπερσι μες το καταχείμωνο πήρε «τυχαία» φωτιά (από φωτοβολίδα βαποριού λένε) η παράνομη χωματερή και εξαφανίστηκαν μονομιάς, δέματα και σκουπίδια. Παρ' όλα αυτά όμως, η δημοτική αρχή του Δημήτρη Λοτσάρη, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να «ταΐζει» με σκουπίδι την «τυχαία» πυρκαγιά στη παράνομη χωματερή, αναγκάζοντας τους κατοίκους της γύρω περιοχής, να κλείνονται στα σπίτια τους για να μην εισπνέουν τα τοξικά αέρια που παράγονται από τα σκουπίδια που καίγονται.  

Όσο για την παράνομη χωματερή της Σαντορίνης και τον Δήμαρχο Αντώνη Σιγάλα, δεν έχουμε να πούμε κάτι. Το θέμα πλέον είναι στα «χέρια» της Δικαιοσύνης και το τι μέλλει γενέσθαι, δεν γνωρίζουμε.

Παρ' όλα αυτά και μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Σαντορίνη, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε  έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου με διευρυμένη Σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των Δήμαρχων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αλλά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη με θέμα την αυτεπάγγελτη και αυτόφωρη δίωξη του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα και του Αντιδημάρχου του Σπύρου Δρόσου για την λειτουργία της χωματερής.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι διαμαρτυρήθηκαν ενώ τα «έχωσαν» εμμέσως πλην σαφώς στην Εισαγγελέα Νάξου μέσω ψηφίσματος, επειδή έκανε το αυτονόητο, κάτι που πρέπει να γίνει και με τις παραπάνω χωματερές και ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά.

Ουσιαστικά οι Δήμαρχοι με το ψήφισμα συμπαράστασης της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ζητάνε να μην διώκονται και να κάνουν ότι θέλουν με τα σκουπίδια, υπονομεύοντας το περιβάλλον, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Επίσης, προσπαθεί το ψήφισμα να πετάξει το «μπαλάκι» στην «εξέδρα», λέγοντας ότι: «Αυτή η παράτυπη, παράνομη και άκαιρη διαδικασία, στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του νησιωτικού λαού, στην αρχή της Τουριστικής, Εργασιακής, Οικονομικής και Κοινωνικής δραστηριότητας, για το 2023». Δηλαδή με απλά λόγια και από ότι καταλάβαμε, τις παραλήψεις των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη, τις «φορτώνουν» στη Δικαιοσύνη και προσπαθούν να στρέψουν τον νησιώτικο λαό εναντίον της.

Μέσα σ' όλα τ' άλλα, το ψήφισμα αφήνει να εννοηθεί, ότι με τέτοιες ενέργειες, δυσφημείται το νησί και ζητάει να μείνουν όλοι μακριά από την ποινικοποίηση της Πολιτικής και των Πολιτικών. Η γνωστή καραμέλα της εποχής.

Εδώ, αν δεν κάνουμε λάθος, οι Αυτοδιοικητικοί άρχοντες δυσφημούν τα νησιά τους, αφού οι ίδιοι  συνεχίζουν να διατηρούν παράνομες χωματερές, δεν έχουν δώσει την δέουσα  προτεραιότητα για την λύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται το περιβάλλον και η υγεία κατοίκων και τουριστών. Συνεπώς, δεν φταίνε οι ελεγκτικές αρχές, που τους ρίχνουν το «ανάθεμα» οι αγαπητοί Δήμαρχοι, αλλά η ολιγωρία και η αδιαφορία τους...

Συμπέρασμα για το ψήφισμα; «Στων σκουπιδιών την ολόμαυρη ράχη, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι Νοτίου Αιγαίου, θέλουν να περπατούν... μονάχοι».

Συνεχίζεται...