«Υπουργείο, Περιφέρεια, ΕΟΑΝ, ΕΔΣΝΑ... Ακούει; Βλέπει;»

Του Αντ. Δεωνά:

Δεν ξέρω τι λένε οι διάφοροι «πεφωτισμένοι» και ειδικοί περί Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης. Ξέρω όμως τι βλέπω και αυτό είναι, ότι το συγκεκριμένο «παραμύθι» καλά κρατεί, μόνο που εδώ δεν έχουμε έναν «δράκο», αλλά... πολλούς!

Από τη μία ξοδεύονται εκατομμύρια για να γεμίσουν πλατείες και κεντρικοί χώροι με πανάκριβα «σπιτάκια», -αυτή είναι άλλη ιστορία με δράκους- για να συλλέγονται κουτάκια, γυάλινα και πλαστικά μπουκαλάκια και από την άλλη, να οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ, χιλιάδες τόνοι ανακύκλωσης. Κατά τα άλλα, όλους τους έχει πιάσει ο «πόνος» να κάνουμε ανακύκλωση για να σώσουμε το περιβάλλον. Δυστυχώς έχω την εντύπωση, ότι και αναμεταξύ μας σ' αυτό το θέμα, δουλευόμαστε και παραμυθιαζόμαστε αγρίως!

Επειδή όμως δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχει και η φωτεινή εξαίρεση ορισμένων Δήμων που είναι βέβαια μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού, οι οποίοι κάνουν σοβαρή προσπάθεια στο θέμα της ανακύκλωσης και στη μείωση των αποβλήτων. Οι υπόλοιποι «πέρα βρέχει» και το μόνο που κάνουν μέχρι στιγμής, είναι να αναλώνονται σε στημένες φωτογραφίες, βραβεύσεις(!), εκδηλώσεις και παχιά λόγια συμπάθειας για το περιβάλλον. 

Οι μπλε κάδοι είδος προς εξαφάνιση.

Αλήθεια, που είναι οι Μπλε Κάδοι της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ); Χαρακτηριστική η φωτογραφία από το κέντρο της Αθήνας, όπου σε σειρά 7 κάδων για σύμμεικτα απορρίμματα, δεν υπάρχει ούτε ένας μπλε, με αποτέλεσμα όλοι οι κάδοι (και οι 7) να είναι γεμάτοι με  ανακυκλώσιμα υλικά. Καταλαβαίνεται λοιπόν, ότι όλο αυτό το πολύτιμο υλικό μετά την αποκομιδή  μοιραία πάει για θάψιμο στο ΧΥΤΑ. 

Γεγονός είναι, ότι πολλοί Δήμοι έχουν αγανακτήσει με αυτή την κατάσταση που δεν μπορούν να προμηθευτούν μπλε κάδους και οχήματα από την ΕΕΑΑ, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της εταιρείας  βάση της ανταποδοτικότητας. Πάντως, οι Δήμοι που θέλουν να κάνουν πραγματικά ανακύκλωση, δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι στην «τσέπη» για να αγοράσουν από το εμπόριο μπλε κάδους. 

Σκουριάζουν τα καφέ απορριμματοφόρα στα γκαράζ των Δήμων. 

Βιοαπόβλητο. Άλλο ένα θύμα στο «βωμό» της ανακύκλωσης. Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούμαστε με τέτοια θέματα, έχουμε παραστεί κατά καιρούς σε διάφορες εκδηλώσεις της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, για τα καφέ απορριμματοφόρα, τους καφές κάδους και για την συλλογή των βιοαποβλήτων. Δεν ξεχνώ και το παρών που δώσαμε σε πολλούς Δήμους, σε παραδόσεις καφέ οχημάτων, κάδων και κομπόστ, όπου έγιναν και οι ανάλογες δηλώσεις από Περιφερειάρχη και Δημάρχους. Όμως μέχρι εκεί, αυτό ήταν! Μια που τα είδαμε και μια που τα «εξαφανίσανε». Έμειναν όμως οι φωτογραφίες και τα βίντεο, κάτι είναι κι αυτό.

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, όπως είναι οι Δήμοι: Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Περιστερίου, Αλίμου, ενδεχομένως και κάποιων άλλων οι οποίοι έχουν πάρει «ζεστά» το θέμα των βιοαπολήτων. Οι περισσότεροι όμως, δείχνει ότι αδιαφορούν αφού έχουν μοιράσει άναρχα τους καφέ κάδους δίπλα από αυτούς με τα σύμμεικτα, χωρίς καμία ενημέρωση προς του πολίτες για να ξέρουν, που και τι θα πετάξουν. Αποτέλεσμα, οι καφέ κάδοι να γεμίζουν με κανονικό σκουπίδι και στη συνέχεια να πηγαίνει για θάψιμο. 

Αλήθεια, πόσοι Δήμοι έχουν πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις, η έχουν μοιράσει φυλλάδια στους δημότες τους, για να ενημερωθούν και να καταλάβουν τι σημαίνει βιοαπόβλητο; Ελάχιστοι! Η απουσία και η παρότρυνση της Περιφέρειας σε αυτό το κομμάτι, εκκωφαντικά... απούσα! Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι επαΐοντες, έχουν αρκεστεί σε δηλώσεις και  ευχολόγια. Τώρα, αν τα περισσότερα καφέ απορριμματοφόρα σκουριάζουν από την ακινησία και οι καφέ κάδοι σαπίζουν στα γκαράζ των Δήμων, αυτό μάλλον είναι... αλλουνού παπά ευαγγέλιο.  

Τέλος, το ερώτημα παραμένει: Για ποια ανακύκλωση μιλάμε; 

Κατά τα άλλα, το Πράσινο Τέλος μας... μάρανε.