Κοντεύει να φύγει η χρονιά και η ανακύκλωση είναι στο σημείο που την είχαμε αφήσει πέρσι, ίσως και χειρότερα. Καμία απολύτως βελτίωση και

κατά τα άλλα, το «ειδικό τέλος ταφής» μας μάρανε.

Πλην λίγων εξαιρέσεων, το μεγαλύτερο μέρος της ανακύκλωσης που συλλέγουν οι Δήμοι, καταλήγει για θάψιμο σε νόμιμες και παράνομες χωματερές, την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούν μόνο για κυκλική οικονομία, ουσιαστικά, την πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων για πρώτες ύλες και ενέργεια.

Οι υποδομές στη χώρα μας ανύπαρκτες, όπως και τα πολυδιαφημισμένα «πράσινα σημεία...»

Τα μισά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) έχουν καεί και τα υπόλοιπα που έχουν απομείνει, υπολειτουργούν αφού έχουν γεμίσει οι αποθήκες τους με αδιάθετο ανακυκλώσιμο υλικό! Αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό ποσοστό πλαστικού που μετατρέπεται σε RDF (Refused Derived Fuel) ή το υπόλειμμα SRF (Solid Recovered Fuel) που οδηγείται σε τσιμεντοβιομηχανίες, τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, είτε αποθηκεύονται, είτε θάβονται! Μόνο το μέταλλο φεύγει, ενώ το γυαλί και το χαρτί λόγο της χαμηλής τιμής, παραμένουν στα αζήτητα.

Πλέον, Ρομά και αλλοδαποί οι οποίοι λεηλατούσαν συστηματικά τους μπλε κάδους σταμάτησαν να το κάνουν και τείνουν να εξαφανιστούν από τους δρόμους, επειδή δεν μπορούν να διαθέσουν το κλεμμένο ανακυκλώσιμα υλικό.

Μπλε κάδο ακούμε και μπλε κάδο δεν «βλέπουμε». Είδος πολυτελείας για πολλούς Δήμους.

Σύμφωνα με καταγγελίες Δημάρχων και Αντιδημάρχων, εκλιπαρούν την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) η οποία είναι και υποχρεωμένη να τους διαθέσει μπλε κάδους και αυτοκίνητο, αυτή τους αντιμετωπίζει σαν ζητιάνους. Κάποιοι Δήμοι που είναι οικονομικά σε καλή κατάσταση, αποφασίζουν και αγοράζουν μόνοι τους κάδους ανακύκλωσης, οι υπόλοιποι περιμένουν την «ελεημοσύνη» της ΕΕΑΑ, όποτε και αν έρθει. Ακόμα όμως και οι Δήμοι που είναι αυτάρκεις, έχουν μεγάλο πρόβλημα με την διάθεση του ανακυκλώσιμου υλικού. 

«Σπιτάκια» Ανταποδοτικής...Ανακύκλωσης. Ένα «παραμύθι με πολλούς...δράκους!»

Το έχουμε γράψει και σε παλαιότερα άρθρα. Τα «Σπιτάκια» Ανταποδοτικής...Ανακύκλωσης είναι αναξιόπιστα και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουμε στην διαθεσή μας και που δείχνουν ότι το σύστημα αυτό, είναι απλά, «αέρας κοπανιστός». Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει που καταλήγει το ανακυκλώσιμο υλικό που συλλέγεται από τα «σπιτάκια». Τώρα πως ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος τα προωθεί μετά μανίας, είναι απορίας άξιον. Όπως απορίας άξιον είναι ότι μέχρι τώρα τα συγκεκριμένα «σπιτάκια» τοποθετούνταν απολύτως δωρεάν σε δημόσιους χώρους, πλατείες κλπ.  Από εδώ και μπρος όμως, θα «πληρώνουμε» για το κάθε «σπιτάκι» που θα τοποθετούν, 372.000 ευρώ! Δηλαδή, όσο στοιχίζουν 4 διαμερίσματα σε περιοχή της δυτικής Αθήνας, στοιχίζει και ένα «Σπιτάκι» Ανταποδοτικής...Ανακύκλωσης.  Πολλά δεν είναι;

ΚΔΑΥ - είδος προς εξαφάνιση...

Τα ΚΔΑΥ που έχουν απομείνει και λειτουργούν κανονικά, ειδικά στην Αττική, είναι λιγότερα και από τα δάχτυλα μιας παλάμης, τα οποία δεν δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα. Συνέπεια όλων αυτών, αυτοκίνητα της ανακύκλωσης, να περιμένουν ώρες ατελείωτες στις εισόδους των εργοστασίων. Στα ΚΔΑΥ της επαρχίας, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Αρκετά από αυτά έχουν κλείσει γιατί δεν έβγαιναν οικονομικά, κάποια πήραν «τυχαία» φωτιά ενώ κάποια υπολειτουργούν και δέχονται περιορισμένο όγκο ανακύκλωσης επειδή όπως λένε, οι αποθήκες τους έχουν γεμίσει. Αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του ανακυκλώσιμου υλικού, να καταλήγει για θάψιμο σε νόμιμες και παράνομες χωματερές. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κυνική ομολογία Δημάρχου της Πελοποννήσου που παραδέχτηκε ότι αναγκάζεται και θάβει την ανακύκλωση επειδή δεν του την παίρνουν τα ΚΔΑΥ».   

Πρωταθλητές στις χωματερές, ουραγοί στην ανακύκλωση...

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει, ολόκληρα φορτία και δεκάδες δέματα με πλαστικό να είναι πέριξ των ταμπανιών στους ΧΥΤΑ - ΧΑΔΑ και να περιμένουν το θάψιμο. Η επίδοση ανακύκλωσης στη χώρα μας αποκαρδιωτική. Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι είμαστε όπου μετά βίας φτάνουμε στο 17% και εδώ φαίνεται ότι ο θεσμός δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα, συνέπεια της άκρως αναποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων.  Οι ειδήμονες που βρίσκονται σε θέση εξουσίας για να δικαιολογηθούν, χρησιμοποιούν την «αιώνια καραμέλα» ότι φταίνε οι πολίτες που δεν κάνουν σωστή διαχείριση και αδιαφορούν.

Τα γεγονότα όμως, μας αποδεικνύουν ότι το κέντρο του προβλήματος και τα «μαύρα πρόβατα» δεν είναι οι πολίτες, αλλά οι αρμόδιοι της ανακύκλωσης.

Γεγονός είναι, ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται και να αποκτά περιβαλλοντική συνείδηση. Όλο και περισσότεροι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό που λέγεται ανακύκλωση και κυκλική οικονομία, αλλά το κράτος και οι οργανισμοί που πρέπει να χειριστούν το ζήτημα, είναι απροετοίμαστοι. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία υποδομή και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι πως θα επιβάλουν κάποιο περιβαλλοντικό «χαράτσι» όπως το περιβόητο «ειδικό τέλος ταφής» απορριμμάτων. Ουσιαστικά, ένα «χαράτσι» που θα μετακυλήσει στους Δημότες αφού οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και που ουσιαστικά δεν θα έχει καμία αποτύπωση στο περιβάλλον, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ανακύκλωσης λόγο μη οργάνωσης, θα πάει για θάψιμο.

Εν κατακλείδι, εάν δεν κατασκευαστούν σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, εάν δεν δημιουργηθούν νέα ΚΔΑΥ, εάν δεν εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα τους, εάν δεν υπάρχει εγγύηση για την διάθεση του ανακυκλώσιμου υλικού και εάν η ΕΕΑΑ με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, δεν πάψουν να «κονταροχτυπιούνται» για το ποιός θα είναι ο γενικός «δερβέναγας» της ανακύκλωσης, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία στην χώρα μας, είναι δράσεις καταδικασμένες να αποτύχουν.

Με άλλα λόγια, είμαστε ουραγοί στην ανακύκλωση και πρώτοι στο θάψιμο ανακυκλώσιμων υλικών και για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, Ανακύκλωση - Ταφή Ανακύκλωσης, σημειώσατε 2...