Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Νίκος Ταγαράς, ανακοίνωσε στον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και στον δήμαρχο Περιστερίου και πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), Ανδρέα Παχατουρίδη, παρόντος του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, ότι εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) του Δήμου Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Με το «πράσινο φως» στα εν λόγω ΣΟΑΠ, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να διεκδικήσουν και να απορροφήσουν οι ωφελούμενοι Δήμοι σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημειώνεται ότι με την πρώτη υπογραφή από τον κ. Ταγαρά στα ΣΟΑΠ Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, ξεκινά η σύνταξη των αντίστοιχων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

  • Τι είναι τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων

Τα ΣΟΑΠ έχουν προβλεφθεί από το Ν. 2742/1999 και το άρθρο 12 και αποτελούν Προγράμματα Δράσεων καλύπτοντας ευρύτερα το τρίπτυχο «Περιβάλλον – Κοινωνία – Οικονομία». Συνιστούν σχέδια στρατηγικού επιπέδου προσδιορίζοντας ενέργειες και θέτουν προγραμματικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους. Δεν αποτελούν πολεοδομικές μελέτες, ωστόσο διαμορφώνονται πάντα εντός του πλαισίου των κατευθύνσεων του Εθνικού και Περιφερειακού πολεοδομικού σχεδιασμού και των εγκεκριμένων ρυθμιστικών σχεδίων.

Τα ΣΟΑΠ είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύτιμα εργαλεία καθώς μέσα από την  πολυεπίπεδη χωρική, κοινωνικο-οικονομική και ανθρωπογεωγραφική μελέτη εντοπίζονται  τόσο οι αδυναμίες και τα προβλήματα, όσο και οι δυνατότητες και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Προσφέρουν δε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του καινοτόμου θεσμού των ΟΧΕ/ΒΑΑ  (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

  • ΣΟΑΠ Δήμου Πειραιά

Το ΣΟΑΠ του Δήμου Πειραιά έχει ως γενικό στόχο την ανάπτυξη της πόλης ως επιχειρηματικό και τουριστικό Μητροπολιτικό Κέντρο διεθνούς αναγνωρισιµότητας και εμβέλειας, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων του. Οι  κυριότεροι άξονες παρέµβασης του ΣΟΑΠ αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας µε επενδύσεις στην έρευνα και καινοτοµία, στις εφαρµογές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και στην ανάπτυξη στρατηγικών πλεγµάτων δραστηριοτήτων (Ναυτιλιακό πλέγµα και Γαλάζια οικονοµία).

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ολοκληρωμένη παρέμβαση στις εξής 7 Ειδικές Ζώνες Ανάπλασης:

1) η περιοχή διεπαφής Λιμένος & Πόλης

2) οι περιοχές Αγίου Διονυσίου, Καμινίων, γραμμικού άξονα Πειραιώς και γραμμικού άξονα σιδηροδρομικών γραμμών

3) οι περιοχές Καραβά – Μανιάτικα και Οδηγήτριας

4) η Ζώνη Νέου Φαλήρου

5) η Ζώνη ΣΕΦ – Καραϊσκάκη

6) το Μικρολίμανο (πολεοδομικός χαρακτήρας) και

7) η περιοχή Παλατάκι – Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (επέκταση λιμενικών υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, συγκοινωνιακή υποστήριξη).

  • ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας

Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας αφορά στην υποενότητα Δυτικής Αθήνας (Δήμοι Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγ.Βαρβάρας, Ιλίου, Αγ.Αναργύρων-Καματερού) και στον Δήμο Φυλής.

Στις περιοχές αυτές εντοπίζονται διαχρονικά προβλήματα υποβάθμισης, που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο κοινωνικό αλλά και οικονομικό και περιβαλλοντικό. Κεντρικός στόχος του ΣΟΑΠ είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Δυτικής Αθήνας στη βάση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα επιδιώκεται, η βελτίωση της θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενδυνάμωση δραστηριοτήτων και αποτελεσματική διαχείριση / αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Οι βασικές επιδιώξεις του ΣΟΑΠ Δ. Αθήνας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η  δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό,  η αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, η  συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Ταγαράς, απευθυνόμενους στους Δημάρχους Πειραιά και Περιστερίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων είναι προαπαιτούμενα εργαλεία για τη διεκδίκηση και άντληση σημαντικών χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Με αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα ισχυρό εργαλείο για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών. Αυτός ο σχεδιασμός, έχει ως βασικούς στόχους τη δημιουργία συνθηκών ισότητας, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί :

Α) Το ΣΟΑΠ του κέντρου Αθήνας (υπ’ αριθ. 1397/13.1.2015 ΚΥΑ, ΦΕΚ 64/Β’/2015) και

Β) Το ΣΟΑΠ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/123044/5479/24.12.2019, ΦΕΚ 494/Β’/2020).