Όταν λέμε τα Σπιτάκια της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης αμφιβόλου ποιότητας, το εννοούμε με όλη την σημασία της λέξης.

Σε δυο που πήγαμε να δούμε τι γίνεται έπειτα από καταγγελίες, διαπιστώσαμε ότι πολλές υποδοχές τους, ήταν μπλοκαρισμένες και δεν δούλευαν. Συγκεκριμένα, τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης που υπάρχουν στο Δήμο Ιλίου και Δήμο Φυλής (από ότι πληροφορηθήκαμε και στην Κηφισιά) υπολειτουργούν και είναι ορατό στις φωτογραφίες, οι συσκευασίες που έχουν μείνει στο...περίμενε!

Βέβαια, στην πρόσοψη σε κάθε Σπιτάκι Ανακύκλωσης, δεσπόζει ταμπέλα που γράφει ότι ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης και των συστημάτων, στις 17/5/2020, την διαβάζεις και αναρωτιέσαι, ποιος δουλεύει ποιόν! 

Πάντως κάποιοι , που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης η είναι αφελείς η κατι άλλο. Με απλά λόγια, όλη αυτή η ιστορία μοιάζει να είναι «αέρας» με ισχυρή δόση παρουσίας «celebrities» και με αρκετούς απλούς πολίτες να έχουν τσιμπήσει στο «παραμύθι». Το περίεργο είναι, ότι κάποιοι σπρώχνουν αυτή την ιστορία, με «νύχια» και με «δόντια», προσπαθώντας να γεμίσουν πλατείες και κεντρικά σημεία Δήμων με αυτά τα Σπιτάκια της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Υπάρχουν όμως πολλές ερωτήσεις γύρω από αυτή την ιστορία, που όσες φορές και αν έχουμε ρωτήσει δημόσια, απάντηση δεν πήραμε καμία. Γενικά όλη η υπόθεση καλύπτεται από ένα βαθύ «πέπλο» μυστηρίου. Τώρα, αν η πολιτεία κατηγόρησε στο παρελθόν την εταιρεία ότι «φούσκωνε» τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση και παρεμπόδισε με κάθε τρόπο τους ελέγχους στα οικονομικά και τον τρόπο λειτουργίας της, αυτό δεν μας ενδιαφέρει και είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο». 

Κανείς όμως δεν γνωρίζει, που καταλήγουν τελικά τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης, που  όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε τίποτα. Την ερώτηση για το που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, την έχουμε κάνει και σε άλλο δημοσίευμα πριν μήνες. 

Ο μπλε κάδος τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι συλλέγεται και καταλήγει σε ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) που είναι συμβεβλημένα με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Τα υλικά από τα σπιτάκια και τα καλαθάκια που έχουν μοιραστεί σε Δημόσιες Υπηρεσίες, που καταλήγουν; 

Η ΕΕΑΑ γνωρίζουμε ότι στηρίζεται σε αδειοδοτούμενες εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με τις όποιες αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν, αλλά,  είναι υπαρκτές οι εγκαταστάσεις και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τις επισκεφθεί ενώ μέτοχος στην ΕΕΑΑ είναι και η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). 

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση που στηρίζεται; Σε τι υποδομές; Μάλλον πουθενά!

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό υπόβαθρο υποστήριξης από «πίσω». Το ότι είναι εγκεκριμένο το σύστημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως! Μπορεί σαν δράση να φαίνεται σωστή και να έχει αγαθές προθέσεις. Εγκαταστάσεις υπάρχουν; Αν υπάρχουν που είναι; Αλλά μάλλον δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και για αυτό λέμε ότι είναι «αέρας », μια  Ανταποδοτική «φούσκα» Ανακύκλωσης όπως την αποκαλούν πολλοί που ασχολούνται με την διαχείριση απορριμμάτων και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. 

Όμως, υπάρχουν και πολλά παράπονα από ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν μπροστά στα «πόδια» τους Σπιτάκι Ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα στο Ίλιον στην πλατεία Γεννηματά, κάτοικοι και καταστηματάρχες, λένε ότι συχνά μυρίζει το Σπιτάκι, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι αργά τα βράδια, πάνε με αυτοκίνητο τύπου βαν, κάτι «περίεργοι» τύποι με φόρμες εργασίας, κατεβάζουν τεράστιες μαύρες σακούλες και τροφοδοτούν το συγκεκριμένο σπιτάκι με πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αναψυκτικών.  

Ένα βράδυ μάλιστα, σύμφωνα με αυτά που καταγγέλλουν οι περίοικοι, πελάτες καφετέριας ήρθαν στα χέρια με έναν τύπο, επειδή επί μισή ώρα είχε ένα πλαστικό μπουκάλι, το έβαζε και το έβγαζε από το μηχάνημα δημιουργώντας τον χαρακτηριστικό θόρυβο χράτσα - χρούτσα. Όταν του έγινε η παρατήρηση για το που θα πάει η «βαλίτσα», γιατί αυτό ο θόρυβος είναι ενοχλητικός και τους έχει σπάσει τα νεύρα, αυτός αδιαφόρησε, συνέχισε το χράτσα χρούτσα με το μπουκάλι, με αποτέλεσμα να σηκωθεί εξαγριωμένος ένας πελάτης και να του ρίξει κάτι «ψιλές» ώσπου αναγκάστηκε στο τέλος, να φύγει ο ενοχλητικός «τροφοδότης»  από το σημείο.

Αυτά και άλλα τραγελαφικά συμβαίνουν με τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης της Ανταποδοτικής. Υπάρχουν όμως και τα σοβαρά σημεία που δεν είναι για γέλια.

Όπως ένα σοβαρό σημείο που καταγγέλλουν οι κάτοικοι στο Ίλιον, είναι ότι δεν έχουν δει ποτέ συνεργείο της εταιρίας που διαχειρίζεται τα Σπιτάκια, να κάνει απολύμανση και φοβούνται ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης ιδικά τώρα που είναι περίοδος κορονοϊού και πρέπει να υπάρχουν προληπτικά μέτρα και μέτρα προφύλαξης. Ουσιαστικά αν το καλοσκεφτείς, τα συγκεκριμένα σημεία, είναι εν δυνάμει υγειονομικές «βόμβες», επειδή πολλές συσκευασίες περιέχουν υπολείμματα διαφόρων υγρών και τους χώρους επισκέπτονται και ακουμπούν, τόσο ενήλικες, όσο και μικρά παιδιά. 

Είπαμε! Το πράγμα μοιάζει να είναι Ανταποδοτική «Φούσκα» Ανακύκλωσης όπως λένε πολλοί  και κάνει «κρα» από μακριά και αν δεν ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και που πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, η καχυποψία και η αμφιβολία θα συνεχίσει να υπάρχει...