Σχέδιο προϋπολογισμού, αυξήσεις στην ενέργεια, εμβολιασμοί, ΚΔΑΠ και ΥΔΟΜ τα θέματα που συζητήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Στο τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 -16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε «για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις»,  φέτος το συνέδριο γίνεται πάντα υπό το βάρος, τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η πανδημία. Συνεπώς η παράκλησή μας είναι να γίνει κατανοητό ότι φέτος στο συνέδριο θα συμμετέχουν αυστηρά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, συν τα μέλη των ΔΣ των ΠΕΔ και τα μέλη των εποπτικών συμβουλίων».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και να δοθούν συγκεκριμένες και δεσμευτικές απαντήσεις επ΄ αυτών από τις πολιτικές  ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, οι οποίες έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε επίσης το  πολύ μεγάλο ενδιαφέρον  που υπάρχει εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης αλλά και σε ό,τι κινείται γύρω από αυτήν, ήτοι επιχειρήσεις πληροφορικής κ.λπ., αλλά και από τα υπουργεία,  για συμμετοχή στην Έκθεση Beyond της Hellexpo, που πραγματοποιείται παράλληλα με το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Τεράστιο το κόστος για τους δήμους οι αυξήσεις στο ρεύμα – Να ενταχθούν και οι Δήμοι στο μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος συνεπάγονται δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των Δήμων και εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαρισμού, φωτισμού, στην ύδρευση και άρδευση, αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ.

Η διαπίστωση αυτή έγινε από όλα τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να διατυπωθεί επείγον αίτημα της ΚΕΔΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία για να ενταχθούν και οι Δήμοι στο μηχανισμό στήριξης που δημιουργεί η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά.

Εισηγούμενος στο θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Δ. Παπαστεργίου τόνισε:

«Το βλέπουμε όλοι, θα το δούμε και πολύ σύντομα και στους λογαριασμούς, ότι τα δεδομένα φέτος δεν θα είναι εύκολα. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό το βάρος καλούνται να το σηκώσουν τα νοικοκυριά, καλούνται να το σηκώσουν όμως και οι Δήμοι. Και είναι δεδομένο ότι το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου, της ενέργειας γενικότερα, είναι το δεύτερο κέντρο κόστους των Δήμων μας μετά το προσωπικό.

Δε θα μπορούμε να σηκώσουμε με τα οικονομικά δεδομένα που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας τέτοια κόστη και εμείς και οι ΔΕΥΑ. Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητο ότι στον μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, θα πρέπει να μπει και η Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς με αίτημα της ΚΕΔΕ, που θα αφορά οριζόντια όλη την Αυτοδιοίκηση, θα ζητήσουμε από τα συναρμόδια Υπουργεία τη συμμετοχή των Δήμων στον μηχανισμό στήριξης» .

Προσχέδιο προϋπολογισμού

Δεν υπάρχουν καλά νέα για την Αυτοδιοίκηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ Γ. Μουράτογλου, παρότι υπάρχει αύξηση του «καλαθιού» των ΚΑΠ, η αύξηση αυτή δεν μεταφέρεται αναλογικά και στην επιχορήγηση των Δήμων. Η προβλεπόμενη αύξηση σε σχέση με φέτος της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων για το 2022 είναι μόλις 22 εκ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοζόταν οι προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.3852/2010) τότε αυτή θα έπρεπε να ανέλθει στα 550 εκ. ευρώ.

Επίσης στο προσχέδιο δεν αποτυπώνονται δαπάνες των Δήμων για την πανδημία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόδοση παρακρατηθέντων πόρων ενώ ελάχιστες είναι οι αποδόσεις στους δήμους από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Αντιθέτως για το 2022 προβλέπεται για τους δήμους πλεόνασμα ύψους 146 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μόνο η Αυτοδιοίκηση να πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης παρατεταμένα για μια δεκαετία.

«Η Αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στα όριά της, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Δυστυχώς είναι όλα αυτά τα έκτακτα που πλέον δεν είναι τόσο έκτακτα και «σκάνε» σε μας, όπως καθαρίστριες σχολείων, αύξηση στις τιμές ρεύματος κλπ. Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αποτελούν ένα από κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριό  μας και είμαι σίγουρος ότι θα θέσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες και τα αιτήματά μας για την επόμενη μέρα».

Χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ με επιπλέον 10 εκ. ευρώ ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν.

Αλλά, συνέχισε,  «τουλάχιστον να ξεκινήσουμε με αυτά, με στόχο να γίνει μια δίκαιη κατανομή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα κενά που  υπάρχουν, σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων στα ΚΔΑΠ. Για το λόγο αυτό η ΕΕΤΑΑ επεξεργάζεται πρόταση με  βάση τα εξής στοιχεία:

Πόσες θέσεις κενές έχουμε στα δημοτικά ΚΔΑΠ και μπορούμε να καλύψουμε παιδιά που έχουν πλήρεις φακέλους. Τι προσωπικό έχουμε και ποια είναι η διαφορά του κόστους λειτουργίας από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα voucher και πόσοι φάκελοι παιδιών υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Με βάση αυτά τα τρία στοιχεία θα προσπαθήσει η ΕΕΤΑΑ αυτές τις ημέρες να κάνει μια πρώτη προσέγγιση προς την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να εισηγηθούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των χρημάτων στα δημοτικά ΚΔΑΠ της χώρας, με σκοπό να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές και ως ανταπόδοση φυσικά τα ΚΔΑΠ να γεμίσουν με παιδιά τα οποία είχαν πλήρη φάκελο και δεν πήραν voucher».

Ξεκίνησε η τεχνική βοήθεια μέσω ΕΕΤΑΑ

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει τεθεί από την ΕΕΤΑΑ σε λειτουργία ο μηχανισμός τεχνικής βοήθειας των Δήμων, μέσω των πρώτων 20 μηχανικών που έχουν προσληφθεί. Ήδη αρκετοί Δήμοι κυρίως μικροί, έχουν ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να ωριμάσουν μελέτες που έχουν ανάγκη.

Νέα παράταση για τις ΥΔΟΜ

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο θέμα των ΔΟΜ, ενημέρωσε ότι μετά από συνάντηση που έγινε με το υπουργείο Εσωτερικών, θα δοθεί παράταση.

Σημείωσε ωστόσο ότι «πρέπει πλέον να τελειώνουμε με αυτήν την κυλιόμενη παράταση η οποία δίνεται και ποτέ δεν παίρνουμε καμιά πιο ουσιαστική απόφαση σε σχέση με τη στήριξη των υπηρεσιών δόμησης.

Αν θεωρήσουμε δεδομένο, που για μένα είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες δόμησης πρέπει να μείνουν στους δήμους – το θεωρώ αδιανόητο να σχεδιάζει κάποιος άλλος πολεοδομικά, χωροταξικά και σε επίπεδο χρήσεων γης, τις πόλεις μας, τους δήμους μας – τότε σχεδιάζουμε ένα σύστημα το οποίο θα φύγει από τη θεώρηση ότι κάθε Δήμος μπορεί να έχει ΥΔΟΜ.  Δεν μπορεί οι μικροί Δήμοι να έχουν δική τους ΔΟΜ. Συνεπώς πάμε σε πιο κεντρικοποιημένες λύσεις, αλλά οι Δήμοι οι οποίοι θα αναλάβουν να έχουν ΥΔΟΜ, θα πρέπει να έχουν το προσωπικό και τους πόρους που απαιτούνται, χωρίς να επιβαρύνουν στην ουσία και τη δική τους λειτουργία. Και βέβαια να ρυθμιστεί και το νομικό ζήτημα των μέχρι τώρα υποθέσεων για το ποιος εγκαλείται στα δικαστήρια για πολεοδομικές υποθέσεις άλλων Δήμων».

Συμβολή των Δήμων στους εμβολιασμούς

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι συμφωνήθηκε με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να συμβάλει η Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ιδιαίτερα στους δήμους της περιφέρειας και τους μικρότερους δήμους.

«Πρέπει, τόνισε, να κάνουμε μια προσπάθεια να μιλήσουμε και σε επίπεδο ΠΕΔ πλέον, σε φορείς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε σχέση με τον γενικότερο εμβολιασμό αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών. Και αυτό είναι μια προσπάθεια που ζητάμε να την κάνουν οι ΠΕΔ. Μέσω τηλεδιάσκεψης, ανά περιφέρεια να καλέσουμε ανθρώπους που μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα στις τοπικές μας κοινωνίες. Το Υπουργείο Υγείας θα μας διαθέσει γιατρούς, παιδιάτρους κλπ για να απαντήσουν σε ερωτήματα τα οποία υπάρχουν έτσι ώστε να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια να περάσει πιο έντονα, πιο ξεκάθαρα, πιο δυνατά το μήνυμα στις τοπικές μας κοινωνίες».

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 300 προτάσεις με έργα Δήμων, συνολικού προϋπολογισμού 850 εκ. ευρώ. Στόχος, είπε, εντός του Νοεμβρίου να έχει ενταχθεί το 50% των προτάσεων όλων των Δήμων στο πρόγραμμα.

Συνεργασία ΚΕΔΕ με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τη διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία

Επίσης στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ίδρυμα Μποδοσάκη από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Μποδοσάκη Άγι Τσουρό, για τη διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιστημονικές προτάσεις για την αναβάθμιση του τομέα στην Ελλάδα, με προδιαγραφές 21ου αιώνα, καθώς και οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους στην μετά κορωνοϊό εποχή, από τον οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποδέχτηκε την πρόσκληση συνεργασίας, η οποία θα δρομολογηθεί άμεσα, προκειμένου η ΚΕΔΕ να καταθέσει τις προτάσεις της.