«Το βάρος σε χρυσό θα πληρώσουν τα σκουπίδια οι πολίτες της Αττικής»

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, από το 2021 τα σκουπίδια από 49 ευρώ ο τόνος που πληρώνουν οι Δήμοι της Αττικής τώρα για να τα πάνε στο ΧΥΤΑ Φυλής, θα πληρώνουν 69 ευρώ τον τόνο και αυτό είναι μόνο η αρχή! Έπεται  ακόμα πιο «οδυνηρή» συνέχεια τα επόμενα χρόνια...

Ήδη αρκετοί Δήμοι του λεκανοπεδίου που συντάσσουν τους προϋπολογισμούς για το 2021, βάζουν μέσα και τις αυξήσεις.

Αυξήσεις που δεν έρχονται τυχαία, ούτε μοιραία!

Ο ΕΔΣΝΑ έκανε το «ποδαρικό» και έστειλε στους Δήμους την αύξηση των 5 ευρώ επι πλέον, για κάθε τόνο που πληρώνουν μόλις περάσουν τα απορριμματοφόρα από τα ζυγιστήρια του ΧΥΤΑ. Δηλαδή, 49 ευρώ που είχε ο τόνος, συν 5, πάμε στα 54, προσθέτουμε και το Ειδικό Τέλος Ταφής 15 ευρώ που θα ισχύσει από το 2021 και βλέπουμε ότι εκτινάσσεται το ποσό στα 69 ευρώ ο τόνος.

Βέβαια, τα 5 ευρώ που μπήκαν σύμφωνα με «πηγές» στον ΕΔΣΝΑ, είναι από νόμο του κ. Φάμελλου τον οποίο έπρεπε να εφαρμόσει η κ. Δούρου, ενώ μέλος του Φορέα Διαχείρισης είπε χαρακτηριστικά : «δεν έγινε αυτή η αύξηση το 2019 επειδή ήταν προεκλογική περίοδος, δεν βόλευε την Ρένα και το άφησε για να το «λουστεί» ο Πατούλης μετά τις εκλογές».

Οι αντιδράσεις από αρκετούς Δημάρχους πολλές και το τι λένε, καλύτερα να μην το γράψουμε...

Πάντως, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ειδικά αυτή την χρονική στιγμή που πολλοί Δήμοι διανύουν περίοδο «ισχνών αγελάδων» και τα οικονομικά τους είναι στο «κόκκινο», ενώ εκ των πραγμάτων ακόμα και οι πιο εύρωστοι Δήμοι, είναι αναγκασμένοι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη ενώ αρκετοί σπαζοκεφαλιάζουν, πως θα το «πλασάρουν» στους Δημότες και τι θα τους πουν για αυτή την αύξηση.

Ένα είναι σίγουρο. Όσο η ανακύκλωση στη χώρα μας είναι στον «πάτο του βαρελιού» θα υπάρχει η δικαιολογία αύξησης των τελών στα σκουπίδια και είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2025 θα φτάσουν οι Δήμοι να πληρώνουν κάπου 100 ευρώ τον τόνο. Αυτό το νούμερο ας το δουν καλά κάποιοι Δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα στον τομέα της ανακύκλωσης και οι επιδώσεις τους είναι σχεδόν μηδενικές.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που προσπαθούν και κάνουν ανακύκλωση, αλλά βλέπουν οι κόποι τους να πηγαίνουν χαμένοι και «απελπίζονται» όταν βλέπουν ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ γιατί δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ο λόγος, δεν επαρκούν οι υποδομές, υπάρχει καθυστέρηση, σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν μπλε κάδοι, ενώ  το ανακυκλώσιμο υλικό δεν μπορεί πλέον να διατεθεί στην αγορά.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχουν απομείνει και λειτουργούν στην Αττική 3μιση ΚΔΑΥ (τα υπόλοιπα έχουν καεί). Της Ελευσίνας (ΕΕΑΑ), του Ασπροπύργου (ΑΣΑ), του Κορωπίου (WATT) και της Φυλής (WATT) που υπολειτουργεί . Όπως λένε Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος : «το να πας σε ΚΔΑΥ την ανακύκλωση, είναι πραγματικός γολγοθάς».

Είναι γεγονός, ότι μερίδα Αυτοδιοικητικών βλέποντας αυτό που γίνεται με τα λιγοστά και υπερφορτωμένα ΚΔΑΥ, «προτιμούν» να ανακατεύουν την ανακύκλωση με τα σκουπίδια και να την οδηγούν στο ΧΥΤΑ για θάψιμο...  

Η ουσία είναι, ότι όσο υπάρχει καθυστέρηση στη κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της ανακύκλωσης, τόσο θα νιώθουμε στο πετσί μας, -η μάλλον καλύτερα στην τσέπη μας- τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, εξ αιτίας των σκουπιδιών.