Τελικά τα ΚΔΑΥ προστατεύουν...η ρυπαίνουν το περιβάλλον;

Του Αντώνη Δεωνά :

Απαντήσεις στο mail του Προέδρου της WATT. ΑΕ.

Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για την λειτουργία των ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) με αφορμή την φωτιά που ξέσπασε σε χώρο του ΚΔΑΥ της WATT (πρώην ΕΠΑΝΑ) την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι σχεδόν ο ίδιος χώρος είχε πάλι καταστραφεί από πυρκαγιά στις 23 Ιουνίου του 2013 και όχι τον Αύγουστο όπως αναφέρει η επιστολή (mail) του προέδρου της εταιρίας (ΕΔΩ). Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στο τύπο (ΕΔΩ) και (ΕΔΩ) και ίσως ο κ. Κατρής μπερδεύεται με την ανακοίνωση που είχε βγάλει τον Αύγουστο ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός (ΕΔΩ) ενώ είχε κάνει λόγο, για «σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς» όπως και για «μαφία των σκουπιδιών με εκτελεστικό βραχίονα τις οργανωμένες συμμορίες αθιγγάνων». 

Ο χώρος που ξέσπασε τυχαία η φωτιά όπως ενημερωθήκαμε την περασμένη Κυριακή, είναι κομμάτι που έχει παραχωρηθεί στη WATT AE (αρχικά σαν ΕΠΑΝΑ ΑΕ) η οποία δραστηριοποιείται σε τμήμα της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) Φυλής, με απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ (μετέπειτα ΕΔΣΝΑ) και με συμφωνία παραχώρησης από τον Δήμο Φυλής.  Όμως, το συγκεκριμένο σημείο που κάηκε, είναι αποθηκευτικός χώρος τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, τον έχει επινοικιάσει η WATT στην εταιρία διαχείρισης αποβλήτων «Eco EVOLUTION - ΑΦΟΙ ΣΙΑΚΑΝΔΑΡΗ ΕΠΕ».

Η πρώτη παρατήρηση από εμάς στο email του Προέδρου της WATT, αναφέρει στη δεύτερη απάντηση ότι : «ενδεικτικά αναφέρεται, πως προσφάτως (και συγκεκριμένα στις 21-05-2019) έγινε έλεγχος στην εγκατάσταση αυτή από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, μετά της διενέργειας, μάλιστα, σχετικής αυτοψίας, στο πλαίσιο της οποίας προφανώς και δεν εντοπίστηκαν σύμμεικτα απορρίμματα. Σημειωτέο είναι, μάλιστα, το γεγονός, πως όχι μόνο σε αυτήν την τελευταία αυτοψία, αλλά και σε κανέναν άλλο από τους ελέγχους, που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί από τις αρμόδιες αρχές στην εγκατάστασή μας έχουν αποδεδειγμένα εντοπιστεί σύμμεικτα απορρίμματα

Φυσικά δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην πιστέψουμε τον κ. Κατρή αφού μας το διαβεβαιώνει ο ίδιος, ως προς τον έλεγχο των εγκαταστάσεών του .

Όμως η δεύτερη παρατήρησή μας, εστιάζεται σε απόσπασμα της τέταρτης απάντησης στο ίδιο mail όπου αναφέρει συγκεκριμένα : «ως προς την χθεσινή φωτιά, μολονότι, μάλιστα η εταιρία μας δεν ήταν η άμεση διαχειριζόμενη επιχείρηση των αποθηκών αυτών».

Εδώ το ερώτημα μπαίνει αβίαστα από μόνο του. Αφού όπως αναγράφεται στο mail, ουσιαστικά η φωτιά ξέσπασε σε ξένη επιχείρηση, στην προκειμένη περίπτωση στον χώρο της «Eco EVOLUTION - ΑΦΟΙ ΣΙΑΚΑΝΔΑΡΗ ΕΠΕ», πως γνωρίζει ο κ. Πρόεδρος ότι δεν υπήρχαν αποθηκευμένα σύμμεικτα απορρίμματα εκεί, η ακόμα και βιομηχανικά απόβλητα; Δεν υπονοούμε κάτι, απλή ερώτηση κάνουμε.

Όσο για την παρατήρηση επίσης στην τέταρτη απάντηση : «Εντύπωση, μάλιστα, προξενεί, πως ως προς την χθεσινή πυρκαγιά επιδείχθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ αντιθέτως δεν έχει φιλοξενηθεί λ.χ. τόσο πλούσιο υλικό στην ιστοσελίδα σας ως προς τις φωτιές, που ξεσπούν σχεδόν καθημερινά από την ως άνω ανεξέλεγκτη δράση των συλλεκτών απορριμμάτων».

Μάλλον δεν θα έχει προσέξει ο κ. Πρόεδρος τα δημοσιεύματα που έχουμε κάνει κατά καιρούς, που έχουν σχέση με την μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, αλλά και άλλες μικρότερες πυρκαγιές, όπως και το άτυπο μορατόριουμ που υπάρχει στο ΧΥΤΑ Φυλής, με τους συλλέκτες απορριμμάτων που εισέρχονται στο ταμπάνι και στους οποίους οφείλονται οι διάφορες πυρκαγιές που ξεσπούν στο ΧΥΤΑ και σε διάσπαρτα σημεία της περιοχής.

Πάντως το θέμα μας, δεν είναι αυτό καθ' αυτό η φωτιά που ξέσπασε στον αποθηκευτικό χώρο της WATT, αλλά γενικά η λειτουργία των νόμιμων και παράνομων ΚΔΑΥ, αλλά, απλά στην αρχή της έρευνάς μας συνέπεσε η πυρκαγιά της Κυριακής των εκλογών, και όπως έχει πει η Περιφερειάρχης (για άλλο γεγονός βέβαια), «έκατσε η στραβή στη βάρδια».  Το θέμα όμως είναι ότι, πράγματι πολλές φωτιές εκδηλώνονται συχνά σε διάφορα σημεία του Θριασίου Πεδίου με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται παραπάνω η ατμόσφαιρα και η πολιτεία να σφυρά αδιάφορα αφού δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό να περιοριστεί αυτή κατάσταση.

Ερωτήματα σε σχέση με τα ΚΔΑΥ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την ιστορία είναι αρκετά τα οποία χρήζουν απαντήσεων από τους υπεύθυνους της Περιφέρειας και πρώτα από όλα από την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο.

* Έχουν γίνει έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στα διάφορα ΚΔΑΥ που λειτουργούν διάσπαρτα στο Θριάσιο Πεδίο για να διαπιστωθεί τι υλικά επεξεργάζονται και τι αποθηκεύουν, ή, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών περιορίζονται μόνο στο ΕΜΑΚ Φυλής και σε κάποιες μικρές βιοτεχνίες;

* Από όλα τα ΚΔΑΥ που λειτουργούν, πόσα έχουν νόμιμη άδεια, πόσα υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους και πόσα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας;

* Γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποια ΚΔΑΥ, αλλά και διάφορα (κατά κοινή ορολογία) σκραπατζίδικα τα οποία λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι, αφού τόνοι υλικών που πηγαίνουν εκεί είναι προϊόντα κλοπής, ενώ παράλληλα συντελείται μεγάλη εισφοροδιαφυγή και συντήρηση της μαύρης εργασίας;

Που πάνε τα βιομηχανικά απόβλητα αφού δεν έχουμε επίσημα ΧΥΤΕΑ;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημος ΧΥΤΕΑ  (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) θα έπρεπε να προβληματίσει όλους και να αναρωτηθούν που καταλήγουν τα βιομηχανικά και τοξικά απόβλητα. Όπως φαίνεται, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων έχει αποτύχει αφού κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει, που πάνε κάθε χρόνο οι περίπου 100.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στην Αττική, ασχέτως αν έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο δεδομένων αποβλήτων. Μια βόλτα στα ανενεργά λατομεία, ορυχεία και δασώδεις περιοχές θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την ανεξέλεγκτη ρίψη, πάσης φύσεως αποβλήτων.

Ερωτηματικό τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Μεγάλη πληγή είναι και τα νοσοκομειακά απόβλητα. Από 16.500 τόνους που παράγουμε ετησίως, ο αποτεφρωτήρας στη Φυλή έχει δυνατότητα να επεξεργασθεί μέχρι 12.000 τόνους. Οι υπόλοιποι 4.500 τόνοι, δεν γνωρίζει κανένας να απαντήσει που καταλήγουν. Μήπως πηγαίνουν και αποθηκεύονται κι αυτά στα διάφορα ΚΔΑΥ ή, στη χειρότερη περίπτωση, θάβονται στο ΧΥΤΑ Φυλής; Έχει αναρωτηθεί κανείς από τους υπεύθυνους;

Αδιάθετο ανακυκλώσιμο υλικό.

Μια άλλη σοβαρή παράμετρος, είναι ότι όλα τα ΚΔΑΥ κατ ομολογία, είναι υπερφορτωμένα με αδιάθετο  ανακυκλώσιμο υλικό, βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων που δεν μπορούν να τα πάνε για ταφή. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η σοβαρή περίπτωση που έχει διαπιστωθεί, ότι  ορισμένοι που έχουν «μπάρμπα στη Κορώνη» μπορούν να «βαπτίζουν» υπολείμματα του μπλε κάδου, ανακυκλώσιμα υλικά  και τα πάνε ανενόχλητοι για θάψιμο στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η έρευνα για τα ΚΔΑΥ και για αυτούς που ρυπαίνουν και μολύνουν συνειδητά το περιβάλλον, συνεχίζεται σε βάθος και σκοπός είναι να αναδειχθεί, η ασυδοσία αυτών που στο όνομα της ανακύκλωσης παίζουν «παιχνίδια» εις βάρος της υγείας των πολιτών και φυσικά να αναδείξουμε και τις σωστές πρακτικές, επειδή, όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες αποκαλύψεις και ερωτήματα.

Υ.Γ. Ελπίζουμε η πληροφορία που λέει, πως κάποιοι προβλέπουν, ότι θα εκδηλωθούν «τυχαίες» πυρκαγιές σε άλλα ΚΔΑΥ...δεν θα επαληθευτεί!