Του Αντ. Δεωνά

Αυτό που συμβαίνει στην Κάλυμνο σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων,

δεν έχει προηγούμενο! Στάχτη και μπούλμπερη τα σκουπίδια εις βάρος της υγείας των κατοίκων του νησιού.

Άλλη μια καταγγελία με θέμα τα σκουπίδια, έφτασε στο «pitsounicity.gr» και αφορά τον παράνομο ΧΑΔΑ της Καλύμνου. Ένας ΧΑΔΑ που σύμφωνα με την καταγγελία και το οπτικό υλικό που έχουμε, καίει σχεδόν μέρα νύχτα. Φυσικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης, να μολύνεται η ατμόσφαιρα της περιοχής με καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι οι διοξίνες και τα φουράνια που αποδεδειγμένα εκλύονται από την καύση σκουπιδιών και είναι ιδιαίτερα τοξικό για τον άνθρωπο.

Μετά από αυτό, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα και επικοινωνήσαμε σε πρώτη φάση με κατοίκους του νησιού που είναι αυτόπτες μάρτυρες και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση που υφίσταται η καθημερινότητα, τόσο των ίδιων, όσο και του νησιού.  

Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα, άκρως αποκαρδιωτικά.

Η περιβαλλοντική συνείδηση του Δημάρχου Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, με όλο τον σεβασμό, φαίνεται πως περιορίζεται μόνο στις δηλώσεις του τύπου «Τέρμα στην καύση σκουπιδιών. Ξεκινά άμεσα ανακύκλωση - δεματοποίηση». Τελικά, μόνο σαν  Πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό, αφού τα σκουπίδια συνεχίζουν να καίγονται στο ΧΑΔΑ του νησιού σε καθημερινή βάση, κάτι που είναι ορατό από δεκάδες μίλια μακριά.

Ουτοπία τα Πράσινα σημεία και η ανακύκλωση.

Τι γίνεται όμως η ανακύκλωση που «συλλέγεται» στην Κάλυμνο; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο νησί, αλλά ούτε γίνεται και κάποια διαλογή στην πηγή, μάλλον είναι μονόδρομος να καταλήγει στο ΧΑΔΑ και εν συνεχεία να καίγεται. Εκτός αν, «μπαρκάρουν» την ανακύκλωση στο μοναδικό ΚΔΑΥ σε όλο το Αιγαίο που λειτουργεί στη Ρόδο. Κάτι που δεν γίνεται.
Επίσης, πότε επιτέλους θα λειτουργήσει ο περιβόητος δεματοποιητής στο νησί; Είναι τόσο δύσκολο να γίνει μια σύμβαση με κάποιον εργολάβο ώστε να λυθεί τάχιστα το πρόβλημα; Δόξα τον θεό, λύσεις υπάρχουν, αρκεί να το θελήσει κάποιος και επιπροσθέτως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις φωτιές στο ταμπάνι του ΧΑΔΑ, θεωρούμε αστείες τις δικαιολογίες του Δημάρχου και τις έμμεσες «απειλές» προς αυτούς που ασχολούνται με τον παράνομο ΧΑΔΑ λέγοντας ο ίδιος, ότι «όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους και την υπομονή τους».

Κύριε Δήμαρχε, σ΄ αυτό το σημείο απευθυνόμαστε σε εσάς και αν θέλετε μας απαντάτε.

Έχετε φροντίσει να υπάρχει (αν όχι εσείς αλλά η Πολιτική Προστασία) δεξαμενή νερού και άλλα μέτρα πυρόσβεσης, όπως έχουν άλλοι ΧΑΔΑ; Γιατί δεν γίνεται επαρκής εδαφοκάλυψη στο ταμπάνι ώστε να σβήσει η φωτιά, αλλά και να μην είναι έκθετα τα σκουπίδια; Μήπως δεν υπάρχει χώμα;

Στις 12 Μαρτίου δηλώσατε ότι δόθηκαν αυστηρές οδηγίες να φυλάσσεται ο ΧΑΔΑ προκειμένου να μην μπαίνουν οι «γνωστοί - άγνωστοι» και να βάζουν φωτιά. Παρ' όλα αυτά, βγαίνει ο Απρίλιος και οι φωτιές καλά κρατούν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μήπως τα σκουπίδια της Καλύμνου είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην υγρασία και γίνεται αυτανάφλεξη; Έχουμε την εντύπωση Δήμαρχε, ότι κάπως μας εμπαίζετε και υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.

Πόσο ασφαλές είναι για τους εργαζόμενους που πάνε στον χώρο; Με μια πρώτη ματιά, δεν βλέπουμε να υπάρχουν, ούτε αντιστηρίξεις στο κύτταρο αλλά ούτε και διαβαθμίσεις. Γνωρίζετε ότι με τόση φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα εδώ και αρκετό καιρό, μπορεί να έχει κουφώσει το κύτταρο και ότι είναι επικίνδυνο; Αν «τσουλήσει»  και ο μη γένοιτο εκείνη την στιγμή, αδειάζει στο ταμπάνι κάποιο απορριμματοφόρο, ποιος έχει την ευθύνη για ότι συμβεί;

Ξέρετε, εδώ λίγο πολύ οι φωτιές στη χωματερή της Καλύμνου, μας θυμίζουν την περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής, που όποτε ψήλωναν και γέμιζαν τα ταμπάνια, ξαφνικά έπιαναν φωτιά, είτε «τυχαία», είτε τις «έβαζαν» οι Ρομά (στη Φυλή δεν έχει γνωστούς - αγνώστους). Αποτέλεσμα της «τυχαίας» καύσης, είναι να ξαλαφρώνει το κύτταρο κάθε φορά και να απελευθερώνεται χώρος για περαιτέρω θάψιμο σκουπιδιών.

Επειδή όμως δεν μας αρέσει να παίζουμε με τις λέξεις και ποτέ σε τέτοια θέματα δεν έχουμε την διάθεση να «χαδεύουμε» αυτιά, θέτουμε ευθέως τα παρακάτω ερωτήματα:

1) Ο Δήμαρχος Καλύμνου, πέρα από υποσχέσεις, δικαιολογίες και έμμεσες «απειλές», έχει να προτείνει κάτι ουσιαστικό και άμεσα εφαρμόσιμο;

2) Οι Εισαγγελικές Αρχές, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου γνωρίζουν γι' αυτό το περιβαλλοντικό χάος;

3) Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος (ο οποίος κατά το παρελθόν έχει δείξει μηδενική ανοχή σε τέτοια θέματα) έχει ενημερωθεί  για το καθημερινό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Κάλυμνο;

4) Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γιώργος Χατζημάρκος έχει εικόνα του προβλήματος;

5) Για όλη αυτή την χαμένη ανακύκλωση που πετιέται και καίγεται, ο ΕΟΑΝ τι θέση παίρνει; Εδώ θα είχε ενδιαφέρον και μια τοποθέτηση από τον Πρόεδρο κ. Νίκο Χιωτάκη.

Το ρεπορτάζ για τον ΧΑΔΑ της Καλύμνου ως οφείλουμε θα το συνεχίσουμε και κάθε απάντηση από οποιονδήποτε αρμόδιο δεκτή, την οποία δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε.