Μάκης Παπαδόπουλος : «Ο Δήμαρχος Καβάλας “φορτώνει” στους δημότες “τα σπασμένα”

της ανεπάρκειάς του και της κακοδιαχείρισης του περιφερειακού φορέα της ΔΙΑΑΜΑΘ»

Σε μία “αποκαλυπτική” συνέντευξη για το τι συμβαίνει στον Δήμο Καβάλας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πορεία της ανακύκλωσης και τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι δημότες Καβάλας μέσω της ΔΕΗ, ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Μάκης Παπαδόπουλος “ξετυλίγει το κουβάρι” της αποτυχίας του σημερινού Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη να βάλει σε κίνηση την ανακύκλωση στην Καβάλα και να μειώσει τα δημοτικά τέλη που έχουν “πνίξει” κυριολεκτικά τους δημότες. Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρεται φυσικά και στον “περίεργο” ρόλο της ΔΙΑΑΜΑΘ, του φορέα δηλ. διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στον οποίο αντιπρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Καβάλας.

Α.Δ : Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην αδυναμία του Δημάρχου Καβάλας να βάλει σε τάξη την ανακύκλωση στον Δήμο Καβάλας και να την αξιοποιήσει σωστά προς όφελος της τσέπης κυρίως των δημοτών. Τι κατάσταση επικρατεί στον Δήμο αυτή τη στιγμή;

Μ.Π : Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης δεν έχει κατανοήσει ακόμη, μετά από 10 χρόνια που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα δημοτικά πράγματα, ποια είναι “η καρδιά” του προβλήματος της ανακύκλωσης. Δεν εστιάζει με συστηματικό τρόπο και επιμονή στη συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της διαλογής στην πηγή. Το κομμάτι αυτό το έχει εγκαταλείψει εντελώς, με αποτέλεσμα να βάζει σε κίνδυνο όλη την υπόλοιπη διαδικασία της ανακύκλωσης και το σωστό αποτέλεσμά της.

Πρόσφατα μάλιστα, πήρε την –εντελώς λάθος κατά τη γνώμη μου– απόφαση να απομακρύνει εντελώς τους ειδικούς γαλάζιους κάδους ανακύκλωσης με κίτρινο καπάκι για χαρτί-χαρτόνι από το κέντρο της πόλης της Καβάλας όπου υπάρχουν τα εμπορικά καταστήματα που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα κυρίως χαρτονιού! Τη δράση αυτή, ενώ τη διαφήμισε ο Δήμος και την πρόβαλε δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στη συνέχεια την εγκατέλειψε. Αυτή η απόφαση δείχνει ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν προσπαθεί να μάθει τους δημότες πώς να κάνουν ανακύκλωση. Θα συμφωνήσω ότι η πλήρης ενημέρωση των δημοτών δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα, αλλά αυτές οι σπασμωδικές αποφάσεις και οι “κινήσεις απελπισίας” μόνο κακό προκαλούν.

Για να αυξηθεί η ανακύκλωση, χρειάζεται η διοίκηση του Δήμου να ρίξει το βάρος στη διαλογή στην πηγή, στους δημότες και φυσικά στις επιχειρήσεις και κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια).

Α.Δ : Μια και μιλάμε για τους δημότες, έχετε ασκήσει κριτική πολλές φορές στη διάθεση της διοίκησης του Δήμου να τιμωρήσει τους δημότες χωρίς να τους δίνει συγχρόνως λύσεις.

Μ.Π : Ναι, φυσικά, αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο της κριτικής που κάνω τα τελευταία 6 χρόνια στις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας. Ο κ. Μουριάδης βολεύεται στο να κατηγορεί τους δημότες Καβάλας για την κακή συμπεριφορά που δείχνουν στα ζητήματα της καθαριότητας, αλλά δεν λέει κουβέντα και προσπαθεί να κρύψει την ανεπάρκειά του να προσφέρει εφικτές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

Για παράδειγμα, κατηγορεί καθημερινά τους Καβαλιώτες ότι αφήνουν συνέχεια έπιπλα, στρώματα, μπάζα, κλαδιά δίπλα στους κάδους και δεν ενημερώνουν τον Δήμο να έρθει να τα παραλάβει. Ποιος δημότης θα το κάνει, όταν ξέρει ότι πρέπει να πληρώσει 50-100 ευρώ για να πετάξει ένα στρώμα και μερικά κλαδιά; Δεν βλέπει ότι αυτή είναι μία αδιέξοδη πολιτική;

Ο Δήμος Καβάλας είχε τοποθετημένους σε διάφορα σημεία της πόλης ανοιχτούς κάδους 6 κυβικών για τα ογκώδη αντικείμενα. Τους απέσυρε, χωρίς να δώσει εναλλακτική λύση στους πολίτες. Δημιούργησε δηλαδή μόνος του ένα απίστευτο χάος με τα ογκώδη, το οποίο αναγκάζεται να το διαχειρίζεται καθημερινά χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς τελικά να απαλλαγεί από το αυξημένο κόστος.

Α.Δ : Κύριε Παπαδόπουλε, αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας λίγο – πολύ, αλλά τι λύσεις υπάρχουν;

Μ.Π : Εδώ και 3 χρόνια περίπου μιλάω συνέχεια για τη σημασία των “μικρών ή κινητών πράσινων σημείων” και των “γωνιών ανακύκλωσης” που πρέπει να δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη την πόλη, ώστε οι δημότες να πετούν με οργανωμένο και σωστό τρόπο τα ογκώδη απορρίμματα. Με καθόλου χρέωση ή με ελάχιστη χρέωση, για να δημιουργηθούν τα κίνητρα στους δημότες. Τα 50 και 100 ευρώ δεν είναι λύση. Οι μικρές αυτές υποδομές δεν θέλουν αδειοδότηση και μπορούν να γίνουν με μικρό κόστος αύριο, που λέει ο λόγος.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: έξω από το αθλητικό κέντρο της Καλαμίτσας έχει δημιουργηθεί από τους δημότες ένα σημείο όπου πετάνε συνέχεια ογκώδη. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει βάλει εκεί μία πινακίδα απαγόρευσης, αλλά οι δημότες συνεχίζουν να πετάνε. Πρόσφατα δήλωσε ότι “σηκώνει τα χέρια”. Λάθος. Αυτή είναι η αδυναμία της διοίκησης του Δήμου να σκεφτεί απλά και πρακτικά. Δημιουργούμε εκεί ένα μικρό πράσινο σημείο και οργανώνουμε καλύτερα τη συγκέντρωση των ογκωδών, αντί να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα. Πολύ αμφιβάλλω αν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας γνωρίζει τι είναι τα μικρά πράσινα σημεία…

Α.Δ : Γενικότερα όμως τι επιδόσεις έχει ο Δήμος Καβάλας στην ανακύκλωση;

Μ.Π : Πολύ χαμηλές, και το λέω με λύπη πραγματικά. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, η ανακύκλωση φτάνει στο 6% ενώ θα έπρεπε να είναι στο 56%. Και δεν υπάρχει καμία σοβαρή προοπτική αύξησης.

Ο σημερινός Δήμαρχος, που ήταν Αντιδήμαρχος στη διοίκηση της περιόδου 2011-2014, έχει μεγάλη ευθύνη που χάθηκαν ευκαιρίες για την αναβάθμιση των υφιστάμενων τεχνικών υποδομών και την κατασκευή νέων.

Χάθηκε η ευκαιρία η Καβάλα να αποκτήσει το δικό της κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης, αυξάνοντας το κόστος. Έχει ΚΔΑΥ το Διδυμότειχο και δεν έχει η Καβάλα.

Έπειτα, δεν προχωράει ικανοποιητικά η ωρίμανση του έργου κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Καβάλα, που θα εξυπηρετεί όλο το δυτικό τμήμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ήδη θα έπρεπε να είναι έτοιμη. Κινδυνεύουμε και εκεί να χάσουμε ακόμη μία πενταετία. Εννοείται ότι, όταν έρθει η ώρα της προκήρυξης, θα απαιτήσουμε αυτή να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στις προσφορές και απόλυτη διαφάνεια για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το πιο βασικό: με ευθύνη του Δημάρχου, είχε χαθεί η πρώτη ευκαιρία χρηματοδότησης της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην Καβάλα την περίοδο 2011-2014 και τρέχουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την ωρίμανση του έργου του νέου ΧΥΤΑ, που δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει, ενώ ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ είναι κορεσμένος. Ακόμη και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχει άδεια εδώ και χρόνια.

Όλη αυτή η κατάσταση λοιπόν, δεν μας κάνει καθόλου αισιόδοξους για το μέλλον. Κυρίως γιατί δεν βλέπουμε από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου να βάζει σωστές προτεραιότητες και να κυνηγά συστηματικά τα σοβαρά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Α.Δ : Για τους καφέ κάδους και την επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων τι σχεδιάζει ο Δήμος Καβάλας; 

Μ.Π : Στα λόγια, ο Δήμαρχος έχει αναφέρει ότι ασχολείται. Πώς ασχολείται όμως ούτε ξέρουμε ούτε βλέπουμε κάτι. Για σχεδιασμό πάλι, ας μην μιλάμε καλύτερα, η σημερινή διοίκηση δεν έχει “καλές σχέσεις” με την έννοια του σχεδιασμού και του προγραμματισμού.

Εγώ επιμένω εδώ και χρόνια ότι η δημιουργία υποδομών συλλογής και επεξεργασίας-κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων είναι στοίχημα μεγαλύτερο ίσως και από αυτό της ανακύκλωσης. Αν σκεφτούμε ότι το 50% περίπου των σύμμεικτων απορριμμάτων είναι τα οργανικά υπολείμματα, δημιουργείται η ανάγκη να δώσουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος στην προώθηση της κομποστοποίησης.

Και πάλι όμως, η διοίκηση του Δήμου δεν ασχολείται με το πώς θα προετοιμάσει τους δημότες για τις απαιτήσεις του καφέ κάδου. Δεν έχει σχεδιάσει καμία πιλοτική δράση για να εξοικειώσει τους δημότες.

Αν δεν τον εξοικειώσουμε τον δημότη, πώς θα ανταποκριθεί σε όλα αυτά;

Και τότε πάλι ο Δήμαρχος θα μας λέει ότι φταίνε οι πολίτες που δεν κάνουν σωστή συλλογή των οργανικών...

Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Καβάλας δεν έχει πολιτική, δεν έχει σχέδιο, ασχολείται αποσπασματικά με πολλά θέματα συγχρόνως, ανοίγει πολλά μέτωπα και μετά δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

Α.Δ : Και φτάνουμε, κύριε Παπαδόπουλε, στις αυξήσεις των τελών καθαριότητας. Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Καβάλας ότι οι αυξήσεις σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ήταν για φέτος πολύ μεγάλες και θα είναι σημαντικές και για του χρόνου. Τι συμβαίνει στο ζήτημα αυτό;

Μ.Π : Είναι παράλογο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Η λειτουργία του περιφερειακού φορέα της ΔΙΑΑΜΑΘ αυξάνει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους και τους δημότες αντί να το μειώνει.

Το 2019 ο Δήμος Καβάλας πλήρωσε ως εισφορά προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ 1.450.000 ευρώ περίπου και το 2020 το ποσό της εισφοράς ανέβηκε στα 1.840.000 ευρώ περίπου. Η αύξηση αυτή παρέσυρε και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας που αυξήθηκαν για το 2020 από 37% μέχρι και 45% σε ορισμένες κοινότητες του Δήμου Καβάλας, διπλασιάζοντας κυριολεκτικά τα τέλη! Για την εισφορά του 2021 δεν έχουμε ακόμη πληροφόρηση. Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα…

Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις. Ο Δήμαρχος Καβάλας ζητά ουσιαστικά από τους δημότες να πληρώσουν “τα σπασμένα” από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων που κάνουν οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας τα τελευταία 10 χρόνια, χωρίς παράλληλα να εξηγήσει στους δημότες πώς θα πετύχει τη βελτίωση της κατάστασης και πώς θα φέρει μειώσεις στα δημοτικά τέλη.

Από πέρσι “χτυπήσαμε το καμπανάκι”: μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο συνεχιζόμενων αυξήσεων κάθε χρόνο από τον οποίο δεν θα μπορούμε να βγούμε ποτέ. Ο Δήμαρχος Καβάλας δεν μπορεί να βρει λύσεις, δεν έχει σχέδιο και δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι δημότες καλούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση που επικρατεί στη ΔΙΑΑΜΑΘ. Οι καθυστερήσεις στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών είναι πολύ μεγάλες. Ο κακός σχεδιασμός και η απαξίωση των κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών “πήγε πίσω” την ανακύκλωση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Η διαχείριση των ΧΥΤΑ από τη ΔΙΑΑΜΑΘ δεν έχει ωφελήσει καθόλου τους Δήμους που τους έχουν παραχωρήσει. Εμείς ξοδέψαμε εκατομμύρια για να φτιάξουμε τον ΧΥΤΑ της Καβάλας και φτάνουμε να πληρώνουμε στη ΔΙΑΑΜΑΘ περισσότερα από τους Δήμους που δεν έχουν ΧΥΤΑ και πετούν τα σκουπίδια τους στον δικό μας. Ακόμη, υπάρχουν αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ με πολύ μικρή έκπτωση που μας κάνει να ανησυχούμε για τυχόν φαινόμενα κατασπατάλησης πόρων και αδιαφάνειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και Δήμαρχοι που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΙΑΑΜΑΘ έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες καταγγελίες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας στέκεται “μουδιασμένος” απέναντι σε όλα αυτά και, παρόλο που είναι Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του φορέα, δεν ξέρει τι να κάνει. Δικαιολογεί την πολιτική αυτή, αντί να αντισταθεί σθεναρά και να απαιτήσει τον εξορθολογισμό των εξόδων της ΔΙΑΑΜΑΘ, την καλύτερη αξιοποίηση των τεχνικών υποδομών της και την πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία της.

Και συνήθως, όταν είσαι εκτεθειμένος σε πάρα πολλά προβλήματα έρχεται ένα μεγαλύτερο και δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Δεν σας κρύβω ότι το πρόσφατο περιστατικό με την πυρκαγιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων πλαστικών στην Αθήνα μας έχει θορυβήσει για την κατάσταση της πυρασφάλειας στα ΚΔΑΥ της Περιφέρειάς μας: αν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός πυρασφάλειας, αν υπάρχουν πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, αν στα ΚΔΑΥ υπάρχει υπερπλεόνασμα πλαστικού και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη διαχείριση των ποσοτήτων, ειδικά τώρα που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι εξαγωγές ανακυκλώσιμων υλικών στην Κίνα έχουν σταματήσει.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει πολλά προβλήματα, αλλά οι Δήμαρχοι που αναλαμβάνουν τη διοίκηση δεν τολμούν να κάνουν ρηξικέλευθες αλλαγές που θα αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Προτιμούν να ανακυκλώνουν τις ίδιες παθογένειες, τα ίδια λάθη.