του Αντ. Δεωνά

Θετικό ότι «βουλιάζουν» τα νησιά από τουρίστες, αρνητικό όμως, ότι «βουλιάζουν» και από σκουπίδια.

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα σκουπίδια στα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  Άγνωστη λέξη η ανακύκλωση, αφού πετιούνται η καίγονται, σχεδόν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, στις παράνομες χωματερές που «διατηρούν» οι Δήμοι, στα βουνά και τις ρεματιές.

Ειδικά στη Ρόδο, λόγω ότι είναι και μεγάλο νησί σε έκταση, το χάλι είναι απίστευτο, δεν ελέγχεται και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι περισσότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τελευταία, ήταν σε χώρους παράνομων χωματερών που είναι διάσπαρτες σε όλο το νησί! Σε Κάλυμνο και Άνδρο, εκεί υπάρχει η ανέξοδη «πατέντα» που καίγονται τα σκουπίδια εντελώς «τυχαία» και πάντα από «αυτανάφλεξη» ακόμα και τώρα που σφύζουν τα νησιά από τουρισμό.

Σε όλα αυτά, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος που δεν τραβάει «αυτιά» Δημάρχων και μη πείτε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα; Στην Αττική δηλαδή, γιατί ο Πατούλης το θέμα των σκουπιδιών το έχει πάρει επάνω του;

Πάμε σε ένα απλό παράδειγμα που αφορά την Ρόδο για να δείτε τι συμβαίνει. Με στοιχεία και με βίντεο που δημοσιεύσαμε λίγο πριν το Πάσχα, αποκαλύψαμε τις παρανομίες με τα μπάζα στο ΧΥΤΑ Ρόδου και τις διάσπαρτες παράνομες χωματερές και ενώ έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει λάβει γνώση ο κ. Χατζημάρκος, παρ' όλα αυτά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Δεν γνωρίζουμε βέβαια, αν σε όλο αυτό έχει παίξει κάποιο ρόλο, ότι ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είναι Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Βέβαια δεν γνωρίζουμε επίσης, τυχόν αντίδραση που μπορεί να έχουν, ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος και η Δίωξη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος, σε περίπτωση που κάποιος ο μη γένοιτο, στείλει στα γραφεία τους, όλα αυτά τα δημοσιευμένα στοιχεία, όπως και κάποια άλλα που μπορεί να μην τα έχουμε αντιληφθεί και να αγνοούμε την ύπαρξή τους, τα οποία αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζει να συντελείται στη Ρόδο.

Αλήθεια, τι είπαμε ότι κάνει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου;

Μέχρι στιγμής, ο Περιφερειάρχης είναι μόνο φωτογραφίες και λεζάντα στα «πράσινα νησιά», σε έργα που  έχουν γίνει με πρωτοβουλίες και χρήματα εταιρειών που πήραν υπό την «προστασία» τους κάποια μικρά νησιά. Πάντως καλή η προσπάθεια και τα εύσημα στις εταιρείες που μακάρι να βρεθούν μιμητές για παρόμοιες δράσεις και σε άλλα νησιά. Όμως κακά τα ψέματα, το πρόβλημα στο περιβάλλον, δεν το δημιουργούν μια χούφτα μικρά νησιά αλλά τα μεγάλα που σε μια μέρα παράγουν τόσο σκουπίδι, όσο σχεδόν όλα τα μικρά νησιά σε ένα χρόνο.

Όμως ο κ. Χατζημάρκος (για να τα λέμε όλα) λέει με καμάρι, ότι Θά γίνουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στα νησιά με ΣΔΙΤ και Θά λυθεί το πρόβλημα. Η ταπεινή μας γνώμη; Φέξε μου και γλίστρησε! Είδαμε και το ΣΔΙΤ στη Πελοπόννησο! Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια για να υπολειτουργήσει, μόνο η μονάδα στη Παλαιώχουνη, όσο για τις άλλες μονάδες, η τύχη τους είναι... αβέβαιη και από ότι μαθαίνω, η μονάδα που Θά γίνει στη Σκάλα  Λακωνίας, είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εξετάζεται η Αίτηση Ακύρωσης έπειτα από προσφυγές κατοίκων και φορέων. Οπότε και τα ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων που «ονειρεύεται» ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μάλλον θα αργήσουν να υλοποιηθούν, αν τελικά υλοποιηθούν.

Πάντως τα «σλόγκαν» στην ιστοσελίδα του ΦΟΔΣΑ «waste free aegean» και «Η νέα εποχή στη διαχείριση απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο - Με σύγχρονα αναπτυξιακά έργα» είναι όλα τα... λεφτά! Τα σπάει που λένε και οι πιτσιρικάδες! Για να καταλάβουμε επειδή είμαστε και λίγο άσχετοι, τα σύγχρονα αναπτυξιακά έργα, είναι κάτι σαν τους διαγωνισμούς για παροχή υπηρεσίας λειτουργίας Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, Σύρου και Μυκόνου για τρία (3) έτη με προαίρεση ενός (1) έτους; Δηλαδή μας λέτε εμμέσως πλην σαφώς, ότι στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στο νησί «βιτρίνα» την «ναυαρχίδα» της τουριστικής βιομηχανίας, τα σκουπίδια θα συνεχίσουν να θάβονται κανονικά και θα συνεχίσουν να μολύνουν το περιβάλλον για αρκετά χρόνια;

Όπως καταλαβαίνετε, σωτηρία στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου για τα αμέσως επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει!

Υ.Γ - Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός, ότι στη Συνεδρίαση, του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου που έγινε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στην Αθήνα, που ήταν παρών και ο Περιφερειάρχης - Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, δεν ακούστηκε κιχ, για το θέμα των σκουπιδιών.

Το οδοιπορικό για την διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στα Νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζεται...

* Φωτό προϊόν φωτομοντάζ.