Συνέντευξη στον Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης, είναι ένας πολύ δραστήριος δήμαρχος της Ανατολικής Αττικής,

ο οποίος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, για να ολοκληρώσει όπως αναφέρει, τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ξεκινήσει με πολύ κόπο και αγώνα στον τόπο του και φτάνουν στο τέλος τους.

Σοβαρός, μετρημένος στις κουβέντες του και στις εξαγγελίες του. Δείχνει να είναι άνθρωπος του μέτρου και όχι της υπερβολής. Χαρακτηριστικό του είναι η αποτελεσματικότητα, με ό,τι κι αν καταπιάνεται, όποιο βαθμό δυσκολίας κι αν έχει. Θετικός χαρακτήρας κι αυτό έχει να κάνει με το μορφωτικό του υπόβαθρο. Έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από εκεί πηγάζει και η βαθιά γνώση που έχει και ο τρόπος που επιβλέπει την εξέλιξη των έργων στην περιοχή του.

Άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ασχολείται με αυτή από το 1991, κοντά 30 χρόνια.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν είναι άδολη, απλή αναλογική

Δηλώνει αντίθετος με το νέο εκλογικό νόμο του Κλεισθένη, τον οποίο δεν θεωρεί απλή και άδολη αναλογική, όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Η λογική των συναινέσεων, είναι μια λογική. Αλλά αυτή η απλή αναλογική, θεωρώ ότι δεν είναι άδολη. Η άδολη θα ήταν, αυτός που βγαίνει πρώτος από την πρώτη Κυριακή, άσχετα με τον αριθμό συμβούλων που θα έπαιρνε με την απλή, να μπορεί να είναι και δήμαρχος».

Απεχθάνεται τη γραφειοκρατία και τους γραφειοκράτες. Έχει αγανακτήσει τόσα χρόνια που παλεύει μαζί τους, για να υλοποιήσει στον τόπο του τα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος του. Όπως λέει, τους φρενάρουν δεκαετίες τώρα, συμφέροντα και γραφειοκράτες.

Επί των ημερών του ξεκίνησαν όλα τα μεγάλα έργα κι επί των ημερών του θέλει να τελειώσουν. Γνωρίζει πως δεν είναι σημαντικά τα απλά, μικρά καθημερινά που δημιουργούν πρόσκαιρα λαοφιλείς τοπικούς  άρχοντες. Αλλά σημαντικά είναι τα έργα πνοής και ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και την ίδια την πόλη. Έργα που θα φανούν στους πολίτες μόνο όταν ολοκληρωθούν. Μέχρι τότε, ίσως και να τους ενοχλούν μερικές φορές οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για το καλό του γενικού συνόλου, σε πείσμα ορισμένων που αντιστέκονται σε κάθε τι καινούργιο, που τους κάνει να χάνουν τη βολή τους.

Όπως επισημαίνει, οι πόλεις της Ανατολικής Αττικής αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Κάθε δεκαετία, αυξάνονταν ο πληθυσμός τους κατά 30%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έργα υποδομής για την κάλυψη των αναγκών όλου αυτού του πληθυσμού που προστέθηκε στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα έργα πρέπει να ξεκινούν από εκείνο που περνάει βαθύτερα

Επειδή γνωρίζει ως Πολιτικός Μηχανικός, το πώς πρέπει να τίθενται οι προτεραιότητες για την κατασκευή των έργων διευκρινίζει πως «πρέπει να τα βάλουμε με μια άλλη σειρά εκτέλεσης τα έργα. Πρέπει να ξεκινήσουμε μ’ αυτό που περνάει βαθύτερα. Βαθύτερα στο έδαφος, στους δρόμους για παράδειγμα, περνάει η αποχέτευση ακαθάρτων. Ακολουθεί μετά η αποχέτευση των όμβριων και μετά όπου χρειάζονται παρεμβάσεις, η υπογειοποίηση των δικτύων κοινής ωφέλειας».

Πόσο δίκιο έχει. Αν θέλει κάποιος να κάνει σοβαρή δουλειά και όχι ράβε ξήλωνε κάθε λίγο και λιγάκι, στους δρόμους της πόλης του!

Το έργο της αποχέτευσης είναι έργο για τη δημόσια υγεία

Λογικά λοιπόν, αποφάσισε να ξεκινήσει με το αποχετευτικό, το οποίο θεωρεί και το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο, με προεκτάσεις στην υγεία των πολιτών, όπως μας αποσαφηνίζει,

« Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το έργο της αποχέτευσης είναι πρωτίστως ένα έργο που αφορά στη δημόσια υγεία και το λέω αυτό, γιατί τα λύματα κάποιοι κακότροποι συμπολίτες μας τα ρίχνουν στους αγωγούς όμβριων του υπάρχοντος δικτύου και στους δρόμους επιφανειακά. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι πρωτίστως και περιβαλλοντικό έργο. Δεν μπορεί να έχει μολυνθεί όλος ο υδροφόρος ορίζοντας από τα λύματα τα οποία διοχετεύουμε στο έδαφος.

Αυτά, με τις μελέτες που έχουμε και την υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης, θα βγαίνει καθαρό νερό, το οποίο θα διοχετεύεται στη θάλασσα. Ωστόσο έχουμε πρόταση για την αξιοποίηση αυτού του νερού, με μια επιπλέον μικροβιακή απολύμανση για να το χρησιμοποιήσουμε ως νερό άρδευσης για τις γεωργικές καλλιέργειες που βρίσκονται στην περιοχή.

Επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε για την αποχέτευση και του παραλιακού μετώπου. Γιατί το παραλιακό μέτωπο, των οικισμών της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Δημητρίου, που είναι παραθαλάσσιοι οικισμοί τρίτης κατηγορίας, πρέπει να έχουν αποχέτευση ως το 2020. Εμείς παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια να βρούμε κάποιες λύσεις. Τελικά έχουμε βρεθεί σε ένα προσωρινό αδιέξοδο, που πιστεύω η πολιτεία να δώσει λύση το επόμενο διάστημα και να πάρει αυτή την απόφαση τουλάχιστον για εμάς.

Τα λύματα των παραθαλάσσιων οικισμών να έρθουν για επεξεργασία στο βιολογικό καθαρισμό που ολοκληρώνουμε τώρα για το Κορωπί. Ένα έργο που δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και ξεκίνησαν οι εργασίες του τον Νοέμβριο του 2013, γιατί είχαμε 37 προσφυγές στο συμβούλιο της επικρατείας μεταξύ των εταιρειών που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, με ασφαλιστικά μέτρα και κύριες προσφυγές. Είχαμε άλλες πέντε προσφυγές για τους περιβαλλοντικούς όρους που αντιμετωπίσαμε και ορισμένες από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας».

Οι εργολάβοι μπλοκάρουν τα έργα με ψευδείς προσφυγές

Για να γίνει κατανοητό πως μπλοκάρονται τα μεγάλα έργα από τα διάφορα συμφέροντα μας εξηγεί τι έκαναν οι κατασκευαστικές για να μην προχωρήσει:

«Οι εταιρείες στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, κατέθεταν και ψευδείς προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην ΟΛΑΦ, η οποία είναι το ΣΔΟΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήρθε κλιμάκιο της ΟΛΑΦ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πήγαμε στον πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου, ανοίξαμε τους φακέλους και επί τρεις μέρες έψαχναν όλα τα έγγραφα και τη γνησιότητά τους. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η καταγγελία ήταν ψευδής για να χρονοτριβήσει το έργο».

Σήμερα το έργο της αποχέτευσης είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωμένο και συνεχίζεται αδιαλείπτως για να ολοκληρωθεί.

Η αρχαιολογία σκάβει το βιολογικό στο Κορωπί με το πινέλο

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας, που καθυστέρησε υπερβολικά αυτό το ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή, ήταν η αρχαιολογική υπηρεσία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τη χρονοτριβή τους, ο Δήμαρχος κ. Κιούσης, είναι μνημειώδης η βραδυπορία τους αφού, «επί πέντε χρόνια η αρχαιολογία, έσκαβε με το πινέλο την έκταση του βιολογικού καθαρισμού. Και αν εξαιρέσουμε αυτή την έκταση και διάφορα άλλα σημεία, όπου περνούσαν οι αγωγοί, έκανε αρχαιολογικές ανασκαφές προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Πέντε χρόνια και δεν έχουν τελειώσει ακόμα».

Όμως τα εμπόδια δεν σταματούσαν μέχρις εκεί. Άλλος ένας παράγοντας λειτούργησε ως τροχοπέδη για την εξέλιξη των έργων υποδομής.

«Άλλη μια περίπτωση που μας καθυστέρησε πάρα πολύ, ήταν το δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο στηλώνοντας τα πόδια και θεωρώντας ότι έπρεπε να εφαρμόσει επακριβώς με την τελεία και το κόμμα το νόμο, εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του σε ένα τεράστιο δημόσιο έργο που αφορά τα Γλυκά Νερά, την περιοχή της Κάντζας του δήμου Παλλήνης, την περιοχή της Παιανίας, όλη την πόλη του Κορωπίου, όπως επίσης και τη διάθεση του καθαρού νερού από το βιολογικό σταθμό που έχει το Μαρκόπουλο, ο οποίος λειτουργεί και εξυπηρετεί το Μαρκόπουλο, θα εξυπηρετήσει άμεσα το Πόρτο Ράφτη, εξυπηρετεί τον οικισμό του Κουβαρά και την πόλη των Καλυβίων».

Φαντάζεστε το μέγεθος του έργου και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που είχε. Είναι δεκάδες οι αγορές ακινήτων, δεκάδες ίσως και εκατοντάδες οι ιδιοκτησίες που απαλλοτριώθηκαν και όλα αυτά με ευθύνη του δήμου.

Για να μη πλημμυρίζουμε, απαραίτητη η αποχέτευση όμβριων.

Το άλλο μεγάλο έργο υποδομής που προχωράει με τεράστιες δυσκολίες είναι της αποχέτευσης των όμβριων υδάτων.

«Δεν μπορεί να πλημμυρίζουν περιοχές με τι βροχές.

Η ανατολική πλευρά του Υμηττού αποστραγγίζει διαμπερώς από την πόλη. Τα υποτυπώδη δίκτυα αποχέτευσης των όμβριων, δεν μπορούν  να παραλάβουν τις ποσότητες νερού. Οι παροχές που μπορούν να περάσουν από αυτές τις διατομές είναι μικρές και τα υπόλοιπα νερά περνάνε επιφανειακά. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας και κατά δεύτερο λόγο την περιουσία τους. Γι’ αυτό εκτελούμε κάποια αντιπλημμυρικά.

Ξεκίνησε πρώτα το αντιπλημμυρικό έργο κάτω στην Αγία Μαρίνα. Είναι το ρέμα του Ξερέα, όπως ονομάζεται. Όλα αυτά τα έργα κολλάνε στις δεκάδες απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν, αφού εμφανίζονται ιδιωτικά κτίσματα πάνω στα ρέματα και μάλιστα πολλά περισσότερα απ’ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη και άλλοι που πέρναγαν μέσα από τα ρέματα για να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους και πρέπει και σ’ αυτά να γίνουν απαλλοτριώσεις».

Το έργο αυτό κόλλησε και σε ένα άλλο σημείο, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Αυτό του υδροφόρου ορίζοντα της θάλασσας.

«Επειδή τα υψόμετρα είναι πολύ μικρά και έπρεπε να γίνουν θεμελιώσεις σε γέφυρες, καθώς επίσης και διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος, που έπρεπε να σκαφτεί χαμηλά. Βρήκαμε τη στάθμη της θάλασσας που είναι δίπλα και χρειάστηκε μια ιδιαίτερη μελέτη για να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα, για να μπορεί να γίνει και η τοποθέτηση των σεζανετιών και η σκυροδέτηση των θεμελίων των γεφυρών.

Τώρα είμαστε σε μια φάση που κλείνουν και οι απαλλοτριώσεις κάποιων ιδιοκτησιών που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, γιατί δεν μας αφήνουν τα ακίνητα αυτά να εκτελέσουμε το έργο, και όταν ολοκληρωθούν, θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση της διευθέτησης του».

Φυσικά κι εδώ κάνει την εμφάνισή της η αρχαιολογία. Μη ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μια πολύ παλιά ιστορία που ξεκινάει από τη Γεωμετρική περίοδο γύρω στο 800 π.Χ. και συνεχίζεται αδιαλείπτως στην Κλασική περίοδο, στους Ελληνιστικούς χρόνους και στην Ρωμαϊκή εποχή.

Το Κορωπί έκανε τη μεγαλύτερη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Φυσικά ο δήμος δεν σταματάει τη δράση του σε όσα προαναφέραμε. Φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατα πραγματοποίησε ο δήμος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική του  Κορωπίου, τη μεγαλύτερη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, κάτω από πραγματικές συνθήκες.

Διήρκησε δυο μέρες η συγκεκριμένη άσκηση και είναι η μεγαλύτερη που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με τη συμμετοχή των σωμάτων ασφαλείας, του δήμου και δεκάδων εθελοντικών ομάδων που ήρθαν απ’ όλη την επικράτεια.

Η πρώτη φάση περιλάμβανε θεωρητικά μαθήματα για την αντιμετώπιση σεισμών μεγάλου μεγέθους, πυρκαγιάς με εγκλωβισμένους και πλημμύρες.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε άσκηση ευρείας κλίμακας, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και στόχο είχε την εξάσκηση και ενημέρωση για νέους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Με αυτό το βαρύ βιογραφικό ο νυν δήμαρχος κ. Δημήτρης Κιούσης, διεκδικεί για μια κόμη φορά το αξίωμα του Δημάρχου Κρωπίας, ώστε να ολοκληρώσει όλα αυτά που με τόσο κόπο ξεκίνησε ο ίδιος και η παράταξή του και έφτασαν ως αυτό το σημείο που βρίσκονται σήμερα, για μια πόλη σύγχρονη, που θα έχει τις στοιχειώδεις υποδομές που πρέπει να έχει μια ευρωπαϊκή πόλη, για το καλό των πολιτών της και για τη διάσωση του περιβάλλοντος.