ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ⁩

Παρακολουθήσαμε την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου, σε μεταμεσονύχτια ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, να μιλάει για το θέμα

της διαχείρισης των απορριμμάτων και να αναφέρεται στο δήμαρχο Κρωπίας, λέγοντας ότι: «Πριν είχε δεxθεί να γίνει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή του, αλλά τώρα ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας παριστάνει ότι δεν τη χρειάζεται». Όπως ήταν φυσικό το «Pitsounicity.gr» επικοινώνησε με το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κιούση και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι σημαίνουν όλα αυτά που καταγγέλλει η κυρία Περιφερειάρχης. Η αντίδραση του δημάρχου ήταν άμεση και μάλιστα εξέδωσε δελτίο τύπου για να απαντήσει στην κυρία Δούρου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμαρχου Κρωπίας :

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου εναντίον της διοίκησης του Δήμου σε χθεσινή συνέντευξή της στη ενημερωτική εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA :

«Όλες οι αναφορές της κας Περιφερειάρχη με την χρησιμοποίηση της θεσμικής μου ιδιότητας είναι ψευδείς και αήθεις. Είναι δε ενταγμένες στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό της. Στο Δήμο Κρωπίας, το 2003 και 2013 , ουδέποτε συμφωνήσαμε με τους άδικους, λανθασμένους και χωρίς διαβούλευση με το Δήμο μας –ερήμην μας- νόμους της εκτελεστικής εξουσίας που καθόριζαν ως ΟΕΔΑ με ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, τα λατομεία Κορωπίου.

Τα ακατάλληλα δηλαδή λατομεία για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ολικής διαχείρισης αποβλήτων βάσει όλης της κείμενης νομοθεσίας ακόμα και του ίδιου του ΠΕΣΔΑ 2016 (Τριάς-Κυριακού). Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) το 2013, επί Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, με απόφασή του, δεν περιελάμβανε στα έργα διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ τα Λατομεία Κορωπίου (Τριάς-Κυριακού). Και μάλιστα το 2013 ήταν και αυτό έτος προεκλογικό, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών 2014. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Οι θέσεις για τα 4 εργοστάσια ΣΔΙΤ ήταν : Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Άνω Λιόσια. Η τροποποίηση άρθρου του Νόμου του 2003 που είχε και τα λατομεία Κορωπίου για ΟΕΔΑ σε ένα άσχετο νομοσχέδιο του 2013 ήταν για να προστεθεί η εναλλακτική τοποθεσία για ΟΕΔΑ με ΧΥΤ στην Κερατέα στη θέση «Φαβόλες», να καταργηθεί η θέση Οβριόκαστρο που είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους και να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ολικής διαχείρισης και ΧΥΤ με μέθοδο Σ.Δ.Ι.Τ. στις Φαβόλες Κερατέας. Να αντιδράσουμε ως Δήμος σε κάτι που δεν ήταν να γίνει στην περιοχή μας; Για το μόνο που μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει είναι ότι δεν είχαμε το κατάλληλο μέσον-πέρασμα στην κυβέρνηση της περιόδου για να εξαιρέσουμε το Κορωπί από κάθε σχεδιασμό. Αν μας κατηγορείτε γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ανεξάρτητοι και καθαρά αυτοδιοικητικοί.

Δεν μας εκπλήσσει πάντως η κα Περιφερειάρχης Αττικής με την επίθεση αυτή. Είναι κατανοητό το προεκλογικό της άγχος από την αποτυχία των σχεδιασμών της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ που η ίδια ηγείται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι φανερό ότι φέρει την πολιτική ευθύνη, για την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους Ο.Τ.Α Α΄βαθμού και την πρόθεση δημιουργίας «αυτοδιοικητικού αυτοματισμού» συγκρούσεων μεταξύ Δήμων του Λεκανοπεδίου Αθηνών , συγκεκριμένων Δήμων της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής. Κατανοούμε τον εκνευρισμό της. Την ενοχλεί η δυναμική και τεκμηριωμένη εναντίωση της τοπικής κοινωνίας και των αιρετών εκπροσώπων της, όλων των δημοτικών παρατάξεων, στις μεθοδεύσεις να γίνουν στο Κορωπί μεγάλες υπερτοπικές εγκαταστάσεις (ΜΕΑ, ΜΕΒΑ, ΧΥΤ, ΧΥΤΕΑ κ.α).

Ίσως δεν είναι “sexy” θέμα σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποίησε η ίδια στη συνέντευξή της».