Του Αντ. Δεωνά

Ιδιαίτερα καυστικός, αλλά και επικριτικός για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ήταν ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης στην ομιλία του,

στα πλαίσια της ειδικής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή και των 66 Δήμων της Αττικής, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων έθεσε και το θέμα της παράνομης και ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών και ογκωδών στο Δήμο του, ενώ δεν παρέλειψε να διαφωνήσει με τις θέσεις του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και νυν Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου.

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ομιλία του κ. Κιούση.

«Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους σας και σ όλους τους αιρετούς του πρώτου βαθμού που βρίσκονται εδώ. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Φυσικά από εμπειρία δικιά μου, εμείς το 2012 είχαμε κάνει ένα σχέδιο διαχείρισης, το οποίο το αναπροσαρμόσαμε, το αναθεωρήσαμε το 2014 - 2015 και το υποβάλαμε. Το 2016 υποβλήθηκε όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και δεν είχε καμία εξέλιξη η συγκεκριμένη πορεία της διαχείρισης, μέσω πράσινου σημείου και του τοπικού σχεδίου συγκεκριμένα. 

Φυσικά και τώρα θα χρειαστεί μια επικαιροποίηση και αυτό με τα νέα δεδομένα για να προχωρήσουμε καλύτερα, αλλά πρωτίστως, θα έπρεπε όλοι να ξέρουμε ότι οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής, είτε επειδή έχουν πολλούς παραθεριστές, είτε επειδή έχουν κάποια επισκεψιμότητα τα Σαββατοκύριακα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με ογκώδη που μεταφέρονται από την Αθήνα, από το λεκανοπέδιο, δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα από ποιους Δήμους, αλλά και από όμορους Δήμους. Επειδή η Ανατολική Αττική έχει εκτός σχεδίου περιοχές και μπορούν νύχτα να πετάνε οτιδήποτε ογκώδη, ακόμα και επαγγελματικής χρήσεως. Δεν είναι μόνο αυτό, είναι και οι ψηλές αξίες στην είσοδο των ΑΕΕΚ που είναι αποτρεπτέες οι εναποθέσεις εκεί προϊόντων εκσκαφών και μπάζων, τα οποία δεχόμαστε σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Αυτό το πρόβλημα το έχουν όλοι  οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής. 

Θα διαφωνήσω με τον κύριο Φιλίππου και θα συμφωνήσω με τον κ. Λαγουδάκη που έθεσε προηγουμένως το θέμα, ότι κάποιοι Δήμοι όπως είπε, οι Δήμοι του Πειραιά, πήραν απόφαση και συμφώνησαν, κάποιοι άλλοι Δήμοι, δεν συμφώνησαν για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που έκανε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας και που τοποθετήθηκε ο κ. Φιλίππου και είπε τι έχει αυτός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί δεν έγινε με την συγκατάθεση όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης. Ήταν με το έτσι θέλω. Εμείς διαφωνούμε πλήρως με αυτόν τον σχεδιασμό που υπήρχε και γι αυτό ζητάμε να ληφθούν υπόψιν πολλά θέματα στη διαβούλευση που θα γίνει για τον ΕΔΣΝΑ για τον Εθνικό Σχεδιασμό, αλλά και την αναθεώρηση που θα κάνουμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό ζητούμε να ακουστούν οι προτάσεις μας που είναι συγκεκριμένες.»