Του Κρικόρ Τσακιτζιάν :  Για τη μεγάλη άσκηση με την ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2019» , που διεξήχθη πέρσι στο Κορωπί,

απονεμήθηκαν την Κυριακή πρώτη Φεβρουαρίου, οι βεβαιώσεις σε όσους πήραν μέρος στην άσκηση, καθώς και τιμητικές πλακέτες, σε όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία, μια τόσο ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το σχεδιασμό της άσκησης είχε κάνει η πυροσβεστική Κρωπίας, υπό την καθοδήγηση του διοικητού του σταθμού κ. Μιχάλη Χάλαρη. Σκοπός της άσκησης, ήταν να δοκιμαστεί στην πράξη, η δυνατότητα συνεργασίας των κρατικών φορέων και των εθελοντικών ομάδων. Επίσης, μέσα από τέτοιου είδους επιχειρήσεις να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν οι εθελοντές, αλλά και να επικοινωνήσει στον κόσμο η έννοια της ατομικής κοινωνικής ευθύνης, απέναντι σε θέματα που αφορούν μεγάλες ομάδες του κοινωνικού συνόλου και πρέπει όλοι να βοηθάμε.

Δοκιμάστηκαν αρκετά σενάρια για ισχυρούς σεισμούς, με εγκλωβισμένους, με τραυματίες, με πυρκαγιές, με διαρροή τοξικών αερίων και άλλα ενδεχόμενα. Όλη η άσκηση, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, έγινε με τη συνεργασία του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη, τη Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος, τα τρία σώματα στρατού, το ΕΚΑΒ, το δήμο Κρωπίας, την πυροσβεστική υπηρεσία Κρωπίας και δεκάδες ομάδες εθελοντών.

Κατά την απονομή τιμήθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης, καθώς και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του δήμου Κρωπίας κ. Θόδωρος Γρίβας, για την αμέριστη συμπαράσταση που παρείχαν στους διοργανωτές της άσκησης, η οποία έγινε στην πόλη τους.

Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες εκπρόσωποι των τριών σωμάτων στρατού, της πυροσβεστικής, του λιμενικού σώματος, η πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού και πρόεδρος του «ΘΕΛΩ» κ. Κορίνα Λιούτα, ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας Εθελοντισμού κ. Γιώργος Γαμπιεράκης, διαπρεπείς καθηγητές σεισμολόγοι, όπως οι κ. Παπαδόπουλος και Λέκκας, ο μετεωρολόγος κ. Θοδωρής Κολλιδάς, ο δήμαρχος Νέου Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, αντιδήμαρχοι, γενικοί γραμματείς δήμων, καθώς και ο σύμβουλος του Δ.Σ του Πολεμικού Μουσείου ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Αναστόπουλος. Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε το ΙΔΑΦΚ, (Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών) και την παρουσίαση έκανε η πρόεδρος του ινστιτούτου κ. Ξένια Γεωργιάδου.

Δυναμικό παρών έδωσαν οι δεκάδες εθελοντικές ομάδες που έλαβαν μέρος στην άσκηση και κόσμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ενώ έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο με τα ξεχωριστά χρώματα που είχαν οι στολές που φορούσαν τα μέλη κάθε εθελοντικής ομάδας. Με την ευκαιρία της απονομής, έγινε και η κοπή της πίτας του ΙΔΑΦΚ, με την απαραίτητη λειτουργία από τον εφημέριο της εκκλησίας της Αγίας Σκέπης.