Ρεπορτάζ :  Κρικόρ Τσακιτζιάν

Λίγο έξω από την Αθήνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μέσα σ’ ένα καταπράσινο Αλπικό τοπίο, βρίσκονται οι Αφίδνες.

Ένας γραφικός οικισμός, όπου τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται επιλέξιμος από οικονομικά ευκατάστατους συμπολίτες μας, οι οποίοι αναζήτησαν το δικό τους επίγειο παράδεισο και θέλησαν να αποκεντρωθούν από την πολύβουη Αθήνα.

Στην περιοχή, λίγο πριν την κρίση, παρουσιάστηκε μια οικοδομική άνθηση πολυτελών κατοικιών. Οι υποδομές όμως της περιοχής δεν ήταν αυτές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής, με αποτέλεσμα εδώ και δέκα, με δεκαπέντε χρόνια να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα μεγάλα προβλήματα των Αφιδνών. Η πόλη δεν άντεξε την μετεγκατάσταση νέων πληθυσμών.

Από τα βασικά ζητήματα που θέτουν σήμερα οι κάτοικοι, είναι της έλλειψης δημοτικού ιατρείου πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ειδικά για τους χειμερινούς μήνες όπου η περιοχή αποκλείεται αρκετές φορές από τα χιόνια, εάν υπάρξει πρόβλημα ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης, πρέπει να βρουν τρόπο οι κάτοικοι να φτάσουν μέχρι τον Άγιο Στέφανο ή το Καπανδρίτι.

Το άλλο χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα, είναι αυτό της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου. Μάλιστα με την αύξηση του πληθυσμού, το πρόβλημα κατέστη ακόμα εντονότερο, γιατί μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση των υδάτων και κατ’ επέκταση για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής των Αφιδνών, αλλά όλων μας.

Σ΄ αυτά τα μεγάλα ζητήματα και σε μια σειρά από μικρότερα, καλείται να δώσει λύσεις η νέα δημοτική αρχή που εξελέγη για να διοικήσει την περιοχή.

Νέος αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τις Αφίδνες ορίστηκε από το δήμαρχο Ωρωπού, όπου υπάγεται η περιοχή, ο κ. Γιάννης Δήμας. Άνθρωπος συγκροτημένος, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ο οποίος έχει ασκήσει επιτυχώς διοίκηση σε πόστα υψηλής ευθύνης. Προέρχεται από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποστρατεύθηκε ευδοκίμως με το βαθμό του Υποστρατήγου.

Έχει κάνει σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φοιτήσει σε πολλά σχολεία μετεκπαίδευσης ύψιστου επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

Είναι επίσης απόφοιτος τμήματος επαγγελματικής μετεκπαίδευσης επιτελικών στελεχών.

Έχει βραβευθεί από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και του απονεμήθηκε Ολυμπιακή περγαμηνή, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του 2004.

Ο κ. Δήμας είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, τα οποία σπουδάζουν, η μεν κόρη του στην ψυχολογία, αφού πρώτα πήρε πτυχίο από τη φιλοσοφική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο δε γιός του, κάνει το διδακτορικό του στη βιοϊατρική.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο νέος αντιδήμαρχος Αφιδνών, δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος που βρέθηκε σε θέση ευθύνης και δεν ξέρει κανείς πως θα αντιμετωπίσει καυτά προβλήματα της περιφέρειάς του. Θα έλεγε κανείς, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση.

Από την πρώτη στιγμή που συναντήσαμε τον κ. Δήμα, μας παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα που προαναφέραμε, αλλά μας μίλησε με αγωνία και για δυο άλλα ζητήματα, τα οποία μπορεί να χαρακτηρίζαμε εμείς, ήσσονος σημασίας. Για εκείνον όμως ήταν εξίσου σημαντικά με τα προηγούμενα.

Το ένα ζήτημα που μας έθεσε, ήταν της άμεσης κατασκευής ενός νέου σχολείου στην περιοχή των Αφιδνών, όπου θα συστεγάζονται δημοτικό και γυμνάσιο. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει σε μια περιφραγμένη έκταση που έχει στην κατοχή του ο δήμος και μέσα σ’ αυτή σήμερα, λειτουργεί μια μικρή παιδική χαρά.

«Είναι άμεσης προτεραιότητας, μας είπε, γιατί τα παιδιά αυξήθηκαν στην περιοχή με τη μετοίκιση νέων πληθυσμιακών ομάδων και δεν μπορεί να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες που έχουμε για σχολεία στις Αφίδνες».

Το άλλο επίσης μείζονος σημασίας ζήτημα για εκείνον, είναι της ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, ο οποίος έχει μείνει θαμμένος. Κι όπου δεν είναι θαμμένος, απλά έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα να ρημάζει και να καταστρέφεται.

Οι Αφίδνες είναι η πόλη του Αριστογείτονα και του Καλλίμαχου, την οποία συνένωσε με την Αθήνα ο Θησέας, για να ιδρυθεί το κράτος των Αθηνών. Οι Αφίδνες είναι η ιστορική περιοχή, από την οποία απήχθη από το Θησέα η Ωραία Ελένη.

Με αυτό τον ιστορικό πλούτο, είναι αδιανόητο για τον αντιδήμαρχο Αφιδνών κ. Γιάννη Δήμα, να μένει η πόλη ανεκμετάλλευτη και να μην είναι πόλος έλξης τουριστών, που αναζητούν να επισκεφθούν νέους αρχαιολογικούς προορισμούς.

Πρωταρχικός στόχος του νέου Αντιδημάρχου Αφιδνών, είναι να καταφέρει όσο το δυνατόν συντομότερα να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αναφέρουμε πιο πάνω, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η όψη της πόλης στην οποία γεννήθηκε ο ίδιος αλλά και τα παιδιά του και εξακολουθούν να μένουν, μέχρι και σήμερα που κλήθηκε να την υπηρετήσει από μια ακόμη θέση ευθύνης.