Το Γυμνάσιο Καπανδριτίου εκπροσώπησε την Ελλάδα και τον Δήμο Ωρωπού

στη μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας που έγινε στη Νάπολι της Ιταλίας με τη συμμετοχή 1.500 μαθητών από 13 σχολεία.
Η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας είχε διάφορες εκδηλώσεις με θεατρικά δρώμενα, ποίηση, χορό, μουσική συναυλίες, ξεναγήσεις, σεμινάρια και παράλληλες δραστηριότητες και έγινε στο εμβληματικό καθολικό μοναστήρι Σαν Τζιοβάνι ντι Ματζιόρε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου που συμπίπτει - όχι τυχαία φυσικά - με τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.
Την ελληνική αποστολή από το Καπανδρίτι στελέχωσαν 42 μαθητές της θεατρικής και χορωδιακής ομάδας και τέσσερις συνοδοί, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα κορίτσια με τις παραδοσιακές αρβανίτικες στολές (δείτε το σχετικό βίντεο).
Η μουσικός με σπουδές στη θεατρολογία Μάχη Καψαλάκη που μαζί με τον διευθυντή του σχολείου Σπύρο Καραβία, την Ειρήνη Βαμβακινού και τον Δημήτρη Ζήκο είχαν την ευθύνη της οργάνωσης της ελληνικής αποστολής μίλησε για την εμπειρία που έζησαν τα παιδιά του Γυμνασίου Καπανδριτίου.
Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ
«Ήταν τρομερή εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά του σχολείου μας αλλά και για μας που έχουμε ζητήσει αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Γυρίσαμε πιο σοφοί και "γεμάτοι" από αυτό το ταξίδι. Οι γιορτές για την Ελληνική Γλώσσα έχουν μεγάλη σημασία σε όλες τις χώρες του πλανήτη εκτός από την ίδια την Ελλάδα και αυτό είναι το μεγάλο παράπονο όλων μας», δήλωσε η Μάχη Καψαλάκη η οποία στο παρελθόν εργάστηκε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας: «Κάθε χρόνο στην παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιόρταζε όλη η Μαριούπολη. Κάτι ανάλογο έγινε και εφέτος στην Ιταλία. Η γιορτή στη Νάπολι έχει αποκτήσει μεγάλη διάσταση, αίγλη και προβολή σε όλη την Ιταλία και αυτό το απέδειξε η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε. Είμαι ικανοποιημένη και περήφανη με την εκπροσώπηση του είχαμε με το Γυμνάσιο Καπανδριτίου. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που μας βοήθησαν και ειδικά στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας Γιάννη Κορίνθιο που είναι και ο εμπνευστής του ».
Η «ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ»
Όπως εξήγησε η Μάχη Καψαλάκη κάθε σχολείο κάθε χρόνο επεξεργάζεται ένα συγκεκριμένο θέμα μέσα από τα θεατρικά ή χορωδιακά δρώμενα από τους αρχαίους φιλοσόφους μέχρι τους σύγχρονους δημιουργούς. Το Γυμνάσιο Καπανδριτίου επέλεξε ως κεντρικό θέμα τη Δικαιοσύνη με την παράσταση η «Δίκη των Έξι»*.
Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Καπανδριτίου παρουσίασε ένα μικρό θεατρικό απόσπασμα αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού του 1922. Η παρουσίαση έγινε με βίντεο ταινία διάρκειας 10 λεπτών.
ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ
Ξεχώρισε επίσης το κοντσέρτο από ελληνικό συγκρότημα Ελλήνων της Καλαβρίας, ενώ συμμετείχαν ακόμα το 4ο Λυκείου Ρόδου, το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας, το Κολλέγιο Αθηνών, 9 σχολεία κλασικών σπουδών από διάφορες πόλεις της Ιταλίας, σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας στο Λίβανο και σχολείο ομογενών από την Αλβανία.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΥ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Η τεράστια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της ΚΕΔΕ, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης και του Ufficio Scolastico Regionale della Campania. Διοργανώτρια αρχή και κύριος Συντονιστής ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου της Καλαβρίας Γιάννης Κορίνθιος. Συμμετείχαν οι Αδελφότητες Ιταλίας, το Περιφερειακό Γραφείο Σχολείων της Καμπανίας Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, Δήμος Νάπολης.
* ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ: Ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν από την Επαναστατική Επιτροπή που είχε αναλάβει την εξουσία με την επανάσταση του 1922 για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για τη Μικρασιατική Καταστροφή που είχε ως αποτέλεσμα 1.650.000 Έλληνες πρόσφυγες, τον αφανισμό 3.000 ετών Ελληνισμού Πολιτισμού από τα παράλια της Μικράς Ασίας και προδομένος Ελληνικός στρατός με συντριπτικές συνέπειες. Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε 15 Νοεμβρίου 1922. Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα στην περιοχή του Γουδή. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού. Το 1933 εντοιχίστηκε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του υπουργείου δικαιοσύνης με τα ονόματα των εκτελεσθέντων, ενώ στον τόπο εκτελέσεως στο Γουδή κατασκευάστηκε η εκκλησία της Αναστάσεως.