Με επίσημο δελτίο τύπου απάντησε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου για τα όσα συμβαίνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή του και πέριξ αυτής.

Στο δελτίο, αναφέρεται στις αποκαλύψεις του «pitsounicity.gr» για την παράνομη χωματερή που διατηρεί ο Δήμος Σαρωνικού στα Καλύβια. Επειδή δεν είναι ακριβώς τα πράγματα έτσι όπως τα παρουσιάζει το δελτίο τύπου, σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα στοιχεία σε σχέση με τον ΧΑΔΑ Καλυβίων που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές για όσα φέραμε στη δημοσιότητα.
Ακολουθεί η δημοσίευση του δελτίου τύπου του Δήμου Σαρωνικού

Απάντηση σε ανυπόστατο δημοσίευμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με έκπληξη διαβάσαμε σε γνωστή ιστοσελίδα που αναφέρεται σε θέματα της Ανατολικής Αττικής και η οποία συστηματικά τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και τώρα καταφέρεται εναντίον μας, για δήθεν «κόντρα Κιούση – Φιλίππου» και δήθεν «έντονη αντιπαράθεση του Δημάρχου Κρωπίας με τον Δήμαρχο Σαρωνικού».
Το δημοσίευμα είναι ψευδές, ανακριβές και προσπαθεί να διασπείρει διχόνοια μεταξύ των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής. Η σχέση μου τόσο με τον Δήμαρχο Κρωπίας όσο με τους άλλους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής είναι άριστη και πάντα προσπαθούμε με πνεύμα συνεργασίας να επιλύσουμε στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μας.
Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχω να δηλώσω τα εξής: στη συνάντηση εργασίας που έγινε πρόσφατα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, δήλωσα ότι στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που ψηφίστηκε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας είναι ενσωματωμένες οι ευρωπαϊκές οδηγίες (ανακύκλωση, διαχωρισμός – διαλογή στην πηγή, ανάκτηση κλπ), όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ζήτησα δε το συντομότερο δυνατό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι χωροθετήσεις των Πράσινων Σημείων που σήμερα καθυστερούν σημαντικά λόγω μεγάλης γραφειοκρατίας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία αυτό το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι συμφωνούν οι πάντες.
Αναφορικά δε με τις χωροθετήσεις που αναφέρει το ίδιο ανυπόστατο δημοσίευμα, δηλώνω ότι δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια. Οι χωροθετήσεις για την Αττική έχουν γίνει με τον Νόμο 3164/2-7-2003 και αυτός ο νόμος μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί, εξακολουθεί δε να είναι σε ισχύ και θα πρέπει να αλλάξει με νέο νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων. Σε όσες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Κορωπί κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στα λατομεία της περιοχής, ήμουν παρών παίρνοντας ξεκάθαρη θέση εναντίον της συγκεκριμένης χωροθέτησης. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι είμαι και θα παραμείνω αντίθετος και θα αγωνιστώ μαζί με τους συναδέλφους μου ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική και συγχρόνως πρέπει να αγωνιστούμε για να ανακληθεί ο Ν. 3164/2003.
 

Τέλος όσον αφορά σε άλλα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διατηρούμε παράνομη χωματερή στα Καλύβια, σας γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Σωφρόνη δημιούργησε δύο χώρους παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων – μία στα Καλύβια και μία στην Παλαιά Φώκαια – στους χώρους που ως Περιφερειακή Αρχή είχαμε αποκαταστήσει κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Για τους χώρους αυτούς έχουν διενεργηθεί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου, τα οποία εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε. Αν είναι δυνατόν να δημιουργήσαμε τέτοια τεράστια χωματερή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος μέσα στις 20 ημέρες της θητείας μας! Εμείς αντίθετα κλείσαμε αυτές τις χωματερές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να διαχειριστούμε τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων που κληρονομήσαμε καθώς η περιοχή ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένη τους τελευταίους μήνες της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.