Όταν στις 23 Ιουνίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξέδιδε ανακοίνωση για την αιφνιδιαστική κλήση του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς, όπου θα

συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020 η διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος 46,6 στρεμμάτων του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, ελπίζαμε ότι η Ιεραρχία θα αντιλαμβανόταν τις διαστάσεις και τον αντίκτυπο των αξιώσεών της και ότι θα αναθεωρούσε τη στάση της. Δυστυχώς, με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 26 Ιουνίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τοποθετούμενη για το θέμα, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας. Δημιουργεί έντονο προβληματισμό ότι σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο και άλλους ιεράρχες, η ανακοίνωση της ΔΙΣ δεν απηχεί τη συζήτηση εντός της συνεδρίασης.

Οφείλουμε ωστόσο επί της ανακοίνωσης αυτής να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα: Η αναφορά της Ιεραρχίας ότι «πολλές νοσηλευτικές και λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν και λειτουργούν επί μοναστηριακών εκτάσεων, για τις οποίες ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση» όχι απλώς δεν κατευνάζει τις ανησυχίες μας για το Ασκληπιείο, αλλά ενισχύει τις υποψίες μας ότι η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα επιδοθεί και σε νέες αξιώσεις χρηματικών και άλλων αποζημιώσεων έναντι του κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η δημόσια παρέμβαση του Δημάρχου, που κατά τους ιεράρχες «ξεπερνά τα νόμιμα όρια» ήταν επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους αυτονόητους λόγους ενημέρωσης της κοινής γνώμης επί της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης που απειλεί το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της νότιας και ανατολικής Αττικής. Τυπικά, ο Δήμαρχος θα παραστεί ως διάδικος κατά την εν λόγω εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και ηθικά οφείλει να τοποθετηθεί καθώς μέρος της αποστολής του είναι να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα έχουν πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά όπως αυτό της υγείας.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σέβεται απεριόριστα τον θεσμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ιστορική του πορεία και υπερθεματίζει για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνική ζωή του τόπου η ορθόδοξη πίστη και οι ιερωμένοι. Από αυτά τα ελατήρια ορμώμενος, ως μέλος του χριστεπώνυμου πληρώματος, προσέφυγε κατά της μη σύννομης εκλογής του τοπικού Μητροπολίτη τον Μάρτιο του 2019, υπερασπιζόμενος τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος είναι νόμος του ελληνικού κράτους. Εξέφρασε τότε και τις εύλογες και θεμιτές ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας που διάβασε την κυνική ομολογία του σημερινού Μητροπολίτη από την προηγούμενη θέση του, αυτήν του Γενικού Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, ότι είχε έρθει σε συμφωνία με Άραβες και Ρώσους επενδυτές για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, μια εξέλιξη που θα αλλοίωνε τελεσίδικα και βάναυσα τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο Δήμαρχος δεν κάνει καμία παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Αλήθεια, όταν οι Ιεράρχες υποστηρίζουν για την υπόθεσή τους ότι «κάθε πολίτης και νομικό πρόσωπο στη χώρα μας έχει δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη», γιατί αρνούνται το ίδιο δικαίωμα στον αιρετό εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας; Είναι πολύ λυπηρό για εμάς να απαντάμε μέσω ανακοινώσεων σε έναν θεσμό που σεβόμαστε. Σε μια εποχή που μεγάλα ιδρύματα της χώρας και ο εφοπλιστικός κόσμος στηρίζει με μεγάλες χρηματικές δωρεές το Ασκληπιείο και ιδιαίτερα σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε αδιανόητη την έγερση χρηματικών και κτηματικών αξιώσεων έναντι των νοσοκομείων της χώρας, με την ξαφνική ανάσυρση υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν συμβολαιογραφικά πριν σχεδόν έναν αιώνα. Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποσύρει τις διεκδικήσεις της έναντι του Νοσοκομείου της περιοχής μας.