Η σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων κάθε χρόνο εντείνεται

λόγω της κλιματικής αλλαγής και ως Δήμος οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στη νέα πραγματικότητα.

Η χθεσινή έντονη βροχόπτωση κατά την οποία έπεσαν 38 χιλιοστά νερού σε διάστημα μισής ώρας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλειστούς δρόμους όπως έγινε σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πόλη μας όμως άντεξε και πάλι! Αυτό οφείλεται σε σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών του Δήμου μας που βλέποντας από προηγούμενες χρονιές την ένταση των φαινομένων φροντίσαμε για τα ακόλουθα:

Φέτος για πρώτη φορά, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου μας στελεχώνεται από 18 μόνιμα στελέχη το χειμώνα σε αντίθεση με τα 4 (!!!) που διέθετε μέχρι πέρυσι. Μαζί με τους εθελοντές και το σύνολο του δημοτικού στόλου η υπηρεσία ήταν επί ποδός πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαινόμενα να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Το σύνολο των φρεατίων της πόλης ήταν καθαρισμένες από το εργολάβο ο οποίος παρέδωσε την εργασία του πριν από ένα μήνα ενώ όλες οι σχάρες απορροής είχαν καθαριστεί από συνεργεία του Δήμου.

Ο μεγάλος αγωγός του Λυκορέματος στη Βούλα λειτούργησε μετά την απόφραξη και τον καθαρισμό που έγινε το καλοκαίρι με πρωτοβουλία του Δήμου και την βοήθεια των οχημάτων και συνεργείων της Περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, 8 συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και των υπόλοιπων υπηρεσιών του Δήμου φρόντισαν να καθαρίζονται συνεχώς οι σχάρες που είχαν εκ νέου βουλώσει από φερτά υλικά.

Αποτέλεσμα της ετοιμότητας του Δήμου ήταν να μην δεχτούμε κλήση για καμία απάντληση υδάτων από κανένα σπίτι ή κατάστημα της πόλης και παρά το γεγονός ότι η πόλη μας δέχτηκε από τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο λεκανοπέδιο, σημειώθηκαν τα λιγότερα προβλήματα όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τα δελτία ειδήσεων. Να μην διακοπεί η κυκλοφορία σε κανένα δρόμο και μέσα σε περίπου μία ώρα μετά την έντονη βροχόπτωση, τα νερά να έχουν αποστραγγιστεί πλήρως από το αντιπλημμυρικό δίκτυο της πόλης και η πόλη να λειτουργεί κανονικά. Αυτά τα θεωρούμε αυτονόητα για έναν σύγχρονο Δήμο και χρέος μας να τα εξασφαλίζουμε.

Με λύπη όμως είδαμε για ακόμα μία φορά κάποιους νεόκοπους εισαγώμενους πολιτικάντηδες της περιοχής και μερίδα των ταγμένων στην αντιπολίτευση «στελεχών» της πόλης μας να τρέχουν την ώρα της βροχής με τα κινητά τους τηλέφωνα και να προσπαθούν μάταια να εκμεταλλεύονται τη βροχόπτωση για να χτίσουν το πρόσκαιρο και ψεύτικο αφήγημα τους, φωτογραφίζοντας μόνο ότι θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του Δήμου μας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν: Εντεταλμένοι εργολάβοι του Δήμου δεν καθάριζαν χθες φρεάτια, τα μηχανήματα έργου που φωτογραφήθηκαν ήταν εργολάβων που ασχολούνται με άλλα τεχνικά έργα της πόλης όπως την τοποθέτηση οπτικής ίνας από την Cosmote αλλά και το μεγάλο κυκλοφοριακό έργο στην Οδό Πειραιώς. Τα JCB και τα Bobcat του Δήμου μας όμως, στελεχωμένα πλήρως από προσωπικό του Δήμου διατήρησε καθαρές τις σχάρες απορροής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαινόμενο.

Κανένα σχολείο της πόλης μας δεν έκλεισε νωρίτερα και την ώρα που σχόλασαν τα παιδιά το οδικό δίκτυο της πόλης είχε αποστραγγίξει και κανένα παιδί δεν κινδύνεψε φεύγοντας από το σχολείο. Από καταβολής κόσμου, όταν βρέχει τα νερά ακολουθούν τη φυσική τους πορεία και μαζί με φερτά υλικά, (χώματα, κλαδιά πέτρες κλπ) καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας όπου υπάρχει αγωγός όμβριων υδάτων και συνέβαινε παλαιότερα όπου υπήρχε ρέμα. Αποτέλεσμα είναι η θαλάσσια περιοχή πέριξ των εκβολών να θολώνει λόγω του χώματος και των φερτών υλικών που μεταφέρονται στην εκβολή.

Η προσπάθεια να ρίξουμε το φταίξιμο για το φαινόμενο αυτό στον Δήμαρχο είναι τουλάχιστον αστεία. Ο μηχανισμός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι επαρκώς στελεχωμένος και άρτια εξοπλισμένος και βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε έκτακτη ανάγκη. Η μάχη που δίνουμε είναι συχνά άνιση αλλά οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη του Δήμου που με αυτοθυσία δίνουν κάθε φορά τον καλύτερο τους εαυτό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης. Όσοι προσπαθούν με ψέματα, κινδυνολογίες και εικόνες εντυπωσιασμού να επωφεληθούν πολιτικά σε κάθε δύσκολη περίσταση οφείλουν να σεβαστούν τουλάχιστον τους συμπολίτες μας αλλά και τους εργαζόμενους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.