Γρηγόρης Κωνσταντέλλος : “Το να μη νοιάζει εμάς η περιβαλλοντική καταστροφή στη Φυλή είναι σαν να μη νοιάζονται οι κάτοικοι της Φυλής για το θαλάσσιο περιβάλλον.”

Όταν οι 73 στους 100 δημότες σου σε επιβραβεύουν για το έργο σου εκλέγοντας σε για 2η συνεχόμενη φορά, έχεις λόγους και πολλούς για να χαμογελάς. Όταν πείθεις εύπορους δημότες σου να δωρίσουν στο δήμο πολλά, πάρα πολλά χρήματα για μελέτες και έργα που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε είσαι και ένας πολύ καλός μάνατζερ.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης βάζει συνέχεια στόχους, όπως να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό εκτροπής των απορριμμάτων από την ταφή που θα υπερβαίνουν το 50%, στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη χώρα μας. Τον νοιάζει συνολικά η διαχείρηση των απορριμμάτων και έχει επίγνωση καθήκοντος και απέναντι στους δημότες Φυλής έγοντας χαρακτηριστικά: «Η ταφή των απορριμμάτων είναι τριτοκοσμική πρακτική και ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον και τον υδροφόρα ορίζοντα και αφορά όλους μας. Το να μη νοιάζει εμάς η περιβαλλοντική καταστροφή στη Φυλή είναι σαν να μη νοιάζονται οι κάτοικοι της Φυλής για το θαλάσσιο περιβάλλον.”

Το ποσοστό που λάβατε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαίου που άγγιξε το 73% σας εντάσσει στο “κλειστό κλαμπ” των πολύ δημοφιλών δημάρχων.Τι σκοπεύετε να κάνετε σε κοινωνικό, αναπτυξιακό και πολιτικό επίπεδο ώστε να κάνετε τον Δήμο σας έναν από τους καλύτερους παγκοσμίως;

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, χωρίς ίχνος υπερβολής, είναι από τις ομορφότερες περιοχές του κόσμου. Με αφετηρία τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής μας προγραμματίζουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές που χρειάζονται να δημιουργηθεί μία ακόμα πιο σύγχρονη και επισκέψιμη πόλη πάντα με γνώμονα το όφελος των κατοίκων μας και τη διατήρηση και αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν.

Όλες οι πολιτικές και ενέργειες μας στηρίζονται στην τριπλή τελική γραμμή (triple bottom line) της αειφορίας όπου ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η οικονομία. Επιδιώκουμε λοιπόν ότι κάνουμε να είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή, τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και με όρους κυκλικής οικονομίας. Όλα τα σημαντικά έργα που επιτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας, και όσα σχεδιάζονται τα επόμενα στηρίζονται σ’ αυτό το τρίπτυχο.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείρηση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Για εμάς αυτά που αναφέρετε τα θεωρούμε τα αυτονόητα, δεν νοείται σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς αυτά. Όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης σε φορείς γενική κυβέρνησης οφείλουμε να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα – να ασκούμε χρηστή διοίκηση, να αναζητούμε συνεχώς νέες «έξυπνες» πηγές εσόδων, να υιοθετούμε πρακτικές κυκλικής οικονομίας κυρίως στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενέργειας και να δημιουργήσουμε όρους τοπικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να αλλοιώνετε τη φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Ποια καλή πρακτική ή καινοτομία που κάνατε αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για δημοτικές αρχές στη χώρα μας αλλά και του εξωτερικού;

Είμαστε σε συνεχής αναζήτηση για νέες καλές πρακτικές που θα αναβαθμίσουν την περιοχή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς τους κατοίκους της πόλης. Θα μπορούσε να αναφερθώ σε πολλά απ’ αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά σίγουρα το ένα έργο που ξεχωρίζει είναι το πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής απορριμμάτων στην πηγή που εφαρμόζετε σήμερα σε μία περιοχή του Δήμου μας, στα Πηγαδάκια της Βούλας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σήμερα περίπου 800 νοικοκυριά και στόχος του είναι να εφαρμοστεί διαλογή στην πηγή έξη ρευμάτων οικιακών απορριμμάτων, η ταυτοποίηση τους με το νοικοκυριό που τα παρήγαγε και η ζύγιση τους.

Απώτερος στόχος είναι το πρόγραμμα να αποτελέσει οδηγό για να θεσπιστεί στη χώρα μας η σύνδεση του ύψους των δημοτικών τελών με τον όγκο απορριμμάτων που παράγουν τα νοικοκυριά και το ποσοστό που ανακυκλώνουν ή επαναχρησιμοποιούν. Η κάτοικοι της περιοχής έχουν προμηθευτεί από το Δήμο κομποστοποιήσιμες σακούλες για την απόρριψη των σύμμεικτων απορριμμάτων στους πράσινους κάδους, μπλε σακούλες για την απόρριψη του χαρτιού, πορτοκαλί σακούλες για την απόρριψη των πλαστικών των μετάλλων και των συσκευασιών και χάρτινες σακούλες ή και μικρούς καφέ κάδους για την απόρριψη των οργανικών απορριμμάτων.

Όλα τα ρεύματα συλλέγονται από τις υπηρεσίες του Δήμου σε προκαθορισμένες μέρες, ζυγίζονται και ταυτοποιούνται με στόχο να μπορεί η υπηρεσία του Δήμου να παρακολουθεί σε κάθε νοικοκυριό τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε κάθε ρεύμα.

Ήδη μετά από 4 μήνες λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και όταν ολοκληρωθεί η πιλοτική λειτουργία και εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου η μεθοδολογία, έχουμε την πεποίθηση πως ο Δήμος μας θα πετύχει πρωτοφανή για την χώρα ποσοστά εκτροπής των απορριμμάτων από την ταφή που θα υπερβαίνουν το 50%, στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη χώρα μας. Από τη συλλογή των πράσινων και οργανικών αποβλήτων ήδη ο Δήμος μας διαθέτει 10.000 τόμους ετησίως για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας το οποίο θα διατεθεί στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες με δημοπρατική διαδικασία.

Κάνατε όπως φαίνεται καλή δουλειά στη διαχείρηση των απορριμμάτων που παράγει η πόλη σας. Όμως η Φυλή είναι πολύ μακριά για να σας νοιάζει ιδιαιτέρως έτσι δεν είναι;

Ήδη στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκτρέπουμε από την ταφή το 36% των οικιακών μας απορριμμάτων όταν το εθνικό μέσο όρο είναι λίγο παραπάνω από 10%. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες στον τομέα αυτόν και όπως σας ανέφερα, σύντομα ελπίζουμε να ξεπεράσουμε το 50% εκτροπής από την ταφή. Η ταφή των απορριμμάτων είναι τριτοκοσμική πρακτική και ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον και τον υδροφόρα ορίζοντα και αφορά όλους μας. Το να μη νοιάζει εμάς η περιβαλλοντική καταστροφή στη Φυλή είναι σαν να μη νοιάζονται οι κάτοικοι της Φυλής για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Κάνετε τακτικά ελέγχους για την ποιότητα νερού της θάλασσας στα διοικητικά όρια του δήμου σας; Κολυμπάμε άφοβα;

Αν και δυστυχώς το βεβαρυμμένο πρόγραμμα μου μου επιτρέπει να κάνω ελάχιστα μπάνια, όταν τα καταφέρνω κολυμπάω άφοβα στις όμορφες παραλίες της πόλης μας. Την άποψη μου αυτή την επιβεβαιώνουν όχι μόνο οι εργαστηριακοί έλεγχοι που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που κολυμπάνε στις ακτές μας κάθε καλοκαίρι. Σας θυμίζω πως το 2017, μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ, ο Δήμος μας επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και με την πόντιση πλωτού φράγματος 3,5 χιλιομέτρων στο ύψος της Χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα, η ακτές μας προστατεύτηκαν από τη μόλυνση της πετρελαιοκηλίδας και η κολύμβησης στις ακτές μας δεν απαγορεύτηκε ούτε μία μέρα.

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Θα μπορούσε να αφιερώσουμε μία ολόκληρη συνέντευξη στην ανάλυση των όρων και προϋποθέσεων της Τοπική Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα περιοριστώ όμως σε μία σύντομη περιγραφή. Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη πετυχαίνουμε όταν δημιουργηθούν συνθήκες συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, του επιχειρηματικού κόσμου, των συλλογικών φορέων της περιοχής και του παραγωγικού τμήματος του πληθυσμού με κοινό στόχο την ανάπτυξη της περιοχής με όρους όπως αυτούς που ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση, τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του επιπέδου ποιότητας ζωής της περιοχής. Στη συνεργασία πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ισορροπία, οι τοπικές αρχές οφείλουν να έχουν ρυθμιστικό – ελεγκτικό ρόλο, ο ιδιωτικός τομέας να επιχειρεί με σεβασμό στους κανόνες.

Σε κάθε πόλη ζητούμενο είναι και η ισότιμη πρόσβαση ευάλωτων και μειονεκτούντων ομάδων πληθυσμού τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στη κοινωνία της πληροφορίας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη και ποιες θα είναι οι δικές σας ενέργειες;

Σαφέστατα συμμερίζομαι την άποψη αυτή και στο βαθμό που εμπίπτει στη δική μας δικαιοδοσία, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει αναλάβει σειρά δράσεων στην κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά σας αναφέρω δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, εκπαιδευτικές δράσεις σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες για τη χρήση των τεχνολογιών, δράσεις και ενημερωτικές συναντήσεις για επαγγελματικό προσανατολισμό σε όλες τις ηλικίες και πολλά ακόμα. Προγραμματίζουμε ακόμα περισσότερα καινοτόμα προγράμματα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αν και είναι νωρίς, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2023 θα είστε υποψήφιος δήμαρχος;

Όπως είπατε και μόνος σας, είναι πολύ νωρίς. Σήμερα προέχει να δουλέψουμε σκληρά για να εκπληρώσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί στους συμπολίτες μας αλλά και πολλά περισσότερα για να ολοκληρώσουμε το όραμα που έχουμε για την πόλη μας.

Ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, με την νέα του αναβαθμισμένη μορφή, αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες. Θεωρείτε την τόνωση της τοπικής αγοράς δεδομένη;

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης προσέλκυε ανέκαθεν χιλιάδες επισκέπτες, τώρα με τη νέα του μορφή αναμένεται να προσελκύσει ακόμα περισσότερους. Η τόνωση της τοπικής αγοράς, αλλά και η διατήρηση της επισκεψιμότητας ακόμα και μετά τη λειτουργία της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό είναι θέματα πολύ πιο σύνθετα από την παρουσία ενός καλούς ξενοδοχείου στην περιοχή μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και το περιβάλλον για την περαιτέρω τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στους επισκέπτες της πόλης. Οι επαγγελματίες που προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με σεβασμό στην πόλη και την καλή λειτουργία της θα έχουν πάντα την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Δημοτικής Αρχής. Αντιθέτως όσοι επιμένουν να επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά που θυμίζει άλλες εποχές θα μας βρουν απέναντι τους.

Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας στο Δήμο σας ή ότι χτίστηκε χτίστηκε;

Θα έλεγα πως στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη υπάρχουν ελάχιστα αδόμητα οικόπεδα ενώ στη Βάρη υπάρχουν περισσότερα. Παρατηρούμε όμως πρόσφατα, εκτός από την επανεκκίνηση της οικοδομική δραστηριότητας σε νέα αδόμητα οικόπεδα και παράλληλα μία έντονη δραστηριότητα ανακαινίσεων ή ανακατασκευών παλαιότερων κτηρίων.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν σας ανάγκες των δημοτών και επισκεπτών σας;

Τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ καλύπτουν μεγάλο μέρος του Δήμου μας και μπορώ να πω πως είναι αρκετά πυκνά τα δρομολόγια στις περισσότερες γραμμές. Είναι όμως αδύνατον να καλυφθεί όλο το οδικό δίκτυο από τον οργανισμό και για το λόγω αυτό ιδρύσαμε τη Δημοτική Συγκοινωνία να καλύψει τις περιοχές στις οποίες δεν φτάνουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Επίσης, ο Δήμος συμβάλει στη μετακίνηση των κατοίκων με δρομολόγια μεταφοράς μαθητών και ειδικά δρομολόγια από και προς τις παραλίες το καλοκαίρι.

Πως σχεδιάζετε να εμπλέξετε τους δημότες σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την πόλη τους;

Ήδη από το 2014 χρησιμοποιούμε την τεχνολογία να διευκολύνουμε τους δημότες να συμμετέχουν στα κοινά της πόλης. Καθιερώσαμε τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πλέον σε κάθε συνεδρίαση έχουμε χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες, έχουμε δημιουργήσει μέσα σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την άμεση επικοινωνία των δημοτών με το Δήμο, είμαστε ο πρώτος Δήμος που χρησιμοποίηση μαζικά την εφαρμογή Novoville και κάναμε εκτενείς δημόσιες διαβουλεύσεις για όλα τα σημαντικά θέματα της πόλης, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τις διαδικασίες αυτές. Πιστεύουμε πως η μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας στα κοινά μπορεί να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας να διευκολύνουμε τις διαδικασίες, με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση των λύσεων που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία για αμφίδρομη επικοινωνία του Δήμου με τους δημότες.

Τι από τα παρακάτω δεν θα επιτρέπατε να γίνει στο δήμο σας και γιατί; α)Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων β) Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων γ) Καζίνο δ) Οργανωμένη πλάζ γυμνιστών;

Είναι πάγια και κάθετη θέση μας ότι η Δημοτική μας Αρχή θα επέτρεπε την οποιαδήποτε δραστηριότητα που είναι αντικειμενικά προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, χωρίς να δημιουργεί όχληση και χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε δείξει πως τη θέση αυτή την υποστηρίζουμε δυναμικά με πράξεις και όχι με αόριστα ευχολόγια. Η αποφασιστικότητα της Δημοτική Αρχής έχει αποτρέψει τη δημιουργία πολλών αρνητικών δραστηριοτήτων και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση να προστατεύουμε την πόλη μας.

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Υπάρχει πρόβλημα αν αλλάξουμε την σειρά διατύπωσης των πόλεων;

Ο νομοθέτης όρισε πως η σειρά των πόλεων είναι αλφαβητική, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο δικαιότερο κριτήριο οπότε μάλλον καλό είναι να το διατυπώνουμε όπως είναι.

Πως και δεν έχει γυριστεί ακόμη στη περιοχή κάποια ταινία υψηλού κόστους; Είναι στα σχέδια σας να προσελκύσετε παραγωγούς ταινιών;

Εμείς διαχρονικά δημιουργούμε το κατάλληλο υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιας δραστηριότητας. Χαρά μας θα είναι να επιλέξει κάποια εταιρεία παραγωγής να δημιουργήσει κάποια ταινία στην πόλη μας.

Αύριο το πρωί έρχονταν κάποιος και δώριζε 1 εκατομμύριο ευρώ στο δήμο. Τι θα τα κάνατε;

Αυτό το σενάριο δεν είναι καθόλου υποθετικό αλλά είναι πραγματικότητα. Ήδη κάποιοι εύποροι συμπολίτες μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να στηρίξουν το έργο του Δήμου με σημαντικά ποσά. Επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε τις δωρεές αυτές για τη σύνταξη μελετών για σημαντικά έργα που χρειαζόταν η πόλη. Η γρήγορη απόκτηση των μελετών από τις δωρεές μας επέτρεψε να εντάξουν έργα ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ σε προγράμματα χρηματοδότησης και τα περισσότερα απ΄ αυτά να έχουν υλοποιηθεί ή να υλοποιούνται σήμερα στην πόλη.

Με αφορμή την ερώτηση σας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας που με τις σημαντικές δωρεές τους, που υπερβαίνουν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ που αναφέρατε συνέβαλαν και συμβάλουν στη δημιουργία χρήσιμων υποδομών στο Δήμο μας.

 

Χρήστος Ράπτης   in.gr