Ο πιλότος και δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος μιλώντας

για το σοβαρό περιστατικό της «κρατικής αεροπειρατείας» αεροσκάφους που ταξίδευε για την Λιθουανία το χαρακτήρισε πρωτοφανές, πρωτόγνωρο και επικίνδυνο. Ένα περιστατικό που ανατρέπει όλη τη φιλοσοφία της πολιτικής αεροπορίας.

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι πολύ βαριές, γιατί αυτό ανατρέπει τη ραχοκοκαλιά ασφαλείας των πτήσεων. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κωνσταντέλος.

«Πρόκειται για κρατική πειρατεία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο, και το χειρότερο από όλα έχει γίνει με την επίκληση κανόνων της πολιτικής αεροπορίας (…) Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα».

«Έχουμε διπλό επεισόδιο, και επεισόδιο φασαρίας στην καμπίνα από κάποιους που έχουν μπει μέσα προφανώς… Άρα βλέπουμε πειράτευση πολιτικού αεροσκάφους» επισήμανε.

Ο κ. Κωνσταντέλος εξήγησε ότι ο πιλότος του αεροσκάφους πήρε από το FIR ενημέρωση για απειλή βόμβας, και η κανονική διαδικασία είναι να επιλέξει το κοντινότερο ασφαλές αεροδρόμιο για έλεγχο. «Το Μινσκ από το Βίλνιους απέχουν 35 με 40 λεπτά. Η λογική θα ήταν να μεταβεί ο χειριστής στο Βίλνιους που ήταν ο προορισμός για έκτακτο περιστατικό, αυτό σημαίνει ότι έχει διαταχθεί έχει απειληθεί» τόνισε δε.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, «η πρακτική δεν είναι να σού πει ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας πού θα προσγειωθείς, ο κυβερνήτης είναι απόλυτος κυρίαρχος της πτήσης απέναντι σε οποιαδήποτε νομοθεσία, εθνική ή διεθνή».

Ωστόσο, συνέχισε, «όταν κουβαλάς 188 επιβάτες και 7 μέλη πλήρωμα, και όταν σε απειλεί κάποιος με μαχητικό, πρέπει να είσαι παρά πολύ προσεκτικός, σημαίνει ότι έχει μια σκανδάλη και μπορεί να σε κάνει σκόνη ανά πάσα στιγμή».