Ανεβάζει τον πήχη ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον στόχο για περικοπές στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου,

που έχουν ήδη συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, το Reuters επικαλείται κατ’ αποκλειστικότητα επιστολή που φέρεται να έχει στείλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να μειώσουν κατά 55% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, αντί για 40% που ήταν ο συμφωνημένος στόχος.

«Βασίζομαι σε εσάς, για ακόμη μια φορά», αναφέρει ο Γκουτέρες στην επιστολή του, που φέρεται να έχει αποσταλεί στις 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ μια ανακοίνωση «με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα», επισημαίνει και παράλληλα ζητά από τους ηγέτες να σταματήσουν την καύση άνθρακα και την έγκριση νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σημειώνεται ότι η σύνοδος των 28 ηγετών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα θα είναι η τελευταία πριν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής και 21ης Ιουνίου όπου θα συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος κλιματικός στόχος της Ευρώπης, 23 ακτιβιστικές οργανώσεις έστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν [...] για την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης κλιματικής κρίσης» και τον καλούν να ψηφίσει «υπέρ της μετάβασης της Ευρώπης σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ως το 2050».