Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας – δεν το γράφει μόνο ο ΟΗΕ, το ζούμε καθημερινά

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

“Η κλιματική αλλαγή επεκτείνεται με γρήγορους και έντονους ρυθμούς και με επιπτώσεις που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες”. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της τελευταίας Έκθεσής της. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί επειγόντως τις κυβερνήσεις για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. “Η κλιματική αλλαγή πλήττει ήδη όλες τις περιοχές της Γης, με πολλαπλούς τρόπους. Οι αλλαγές που βιώνουμε θα ενταθούν με επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας”, σχολίασε ο συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του IPCC, Πανμάο Ζάι. Ο πλανήτης λόγω της υπερθέρμανσής του, βρίσκεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

“Μια ισχυρότερη από τον μέσο όρο θέρμανση του εδάφους, σε συνδυασμό με την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης, και / ή την αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές (όπως την Μεσόγειο), μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και την κατανομή των ειδών, τον κύκλο άνθρακα και τα συστήματα παραγωγής τροφής” (σελ. 215). Παρατεταμένοι καύσωνες από τη Βόρειο Αμερική ως τη Σιβηρία και τη Μεσόγειο, εκτεταμένες ξηρασίες και φαινόμενα λειψυδρίας, δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, με τραγικές επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία, τείνουν να να γίνουν κανονικότητα. Οδηγώντας παράλληλα στην ανάπτυξη φαινομένων όπως αυτό των κλιματικών προσφύγων / μεταναστών αλλά και των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών – ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η κλιματική κρίση δεν μας κτυπά την πόρτα – είναι εδώ. Δεν είναι σλόγκαν ή σχήμα λόγου.

Δεν μπορεί να είναι προεκλογικό επιχείρημα ή “χαρτί” μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Επιβάλλει ριζική αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, στη βάση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μακριά από λογικές “πράσινου ξεπλύματος”, μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία. Επιβάλλει ολιστικό σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα και δίκαιη πράσινη μετάβαση, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας – δεν το γράφει μόνο ο ΟΗΕ, το ζούμε καθημερινά.