Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε καλό στάδιο επιδιόρθωσης και αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός, πολλά κομμάτια του στρώματος μπορούν να επανέλθουν πλήρως

μέχρι τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Ολόκληρο στρώμα, ακόμη και τα μέρη πάνω από τον Βόρειο Πόλο και τον Νότιο Πόλο που υπέστησαν μεγάλη βλάβη, θα μπορούσε να ανακάμψει εντελώς μέχρι το 2060.

Η μελέτη, με τίτλο «Επιστημονική εκτίμηση της εξάντλησης του όζοντος», παρακολουθεί την ανάκαμψη του όζοντος και δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια από τον ΟΗΕ. Το όζον ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό από 1 έως 3% από το 2000 λόγω των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των χλωροφθορανθράκων CFC και άλλων χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι έχουν κάνει σημαντική ζημιά στη στιβάδα του όζοντος, η οποία προστατεύει τη ζωή στη Γη από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Μέσω παγκόσμιων συμφωνιών όπως το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987, έγιναν τεράστια βήματα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρωτόκολλο έδωσε εντολή στις χώρες να καταργήσουν τους χλωροφθοράνθρακες και άλλες χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, αποτελώντας ίσως την πιο επιτυχημένη παγκόσμια περιβαλλοντική δράση στην ιστορία, με 197 χώρες να υπογράφουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν είχαν γίνει αυτές τις αλλαγές, τα δύο τρίτα του στρώματος του όζοντος θα είχαν καταστραφεί μέχρι το 2065.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαγορευμένες εκπομπές χλωροφθορανθράκων αυξάνονται τελευταία στην Κίνα, αλλά η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το πρόβλημα.

Το 2019, το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ πρόκειται να ενισχυθεί με την τροπολογία Κιγκάλι, η οποία αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή στοχεύοντας στα αέρια του θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται στον κλιματισμό και την ψύξη.