Σφραγίζεται το beach bar Principote στην Μύκονο έπειτα από ομόφωνη απόφαση

της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κατατεθεί αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του ενώ παράλληλα το μαγαζί διαφήμιζε έως και την Τρίτη την έναρξη λειτουργίας του που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή. 

Αιτία, η οριστικοποίηση του πορίσματος/ έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με βάση την οποία καταγράφηκαν σχεδόν 40.000 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών. Το πόρισμα οριστικοποιήθηκε από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο σχεδόν στο σύνολό του (εξαιρέθηκαν προς έλεγχο δύο «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων, οι οποίες είναι περιορισμένες).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή»,  η απόφαση ελήφθη ομόφωνα το μεσημέρι της Τετάρτης σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου κι ενώ είχε προηγηθεί έγγραφο με υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη και την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον».

Με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, απορρίφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Principote (Πάνορμος Τουριστική, Principote PC, Apollon Trans) και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους. 

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αναφέρει:

«Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέτασε την Πέμπτη 4/5/2023 δύο ενδικοφανείς προσφυγές, που είχαν ασκηθεί κατά πρωτοκόλλου κατεδάφισης του προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή «Ψαρρού» του Δήμου Μυκόνου και κατά Πορίσματος- Έκθεσης αυτοψίας Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή Πάνορμος της νήσου Μυκόνου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αποφάσεις του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, οι οποίες αφορούν σε απόρριψη και μερική απόρριψη των ενδικοφανών προσφυγών, αντιστοίχως, γνωστοποιήθηκαν την Τρίτη 9/5/2023 στους προσφεύγοντες.

Κατά το μέρος της απόρριψης αυτών οι αυθαίρετες κατασκευές είναι κατεδαφιστέες και εφαρμόζονται οι κυρώσεις των άρθρων 271 και 271Α του ν. 5037/2023, ήτοι η επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, ποινικές κυρώσεις και αναστολή των αδειών λειτουργίας.

Με επιστολή του προς τον Δήμο Μυκόνου, την εισαγγελία, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού, το ΥΠΕΝ κοινοποιεί τις απορριπτικές αποφάσεις και ζητά την άμεση κινητοποίησή τους κατά τη δέσμια αρμοδιότητα που έχουν για όλες τις νόμιμες ενέργειες, π.χ. αναστολή των αδειών λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών κ.ο.κ.».