Τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη, βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

στην διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

 

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου, πριν φύγετε, κύριε Υπουργέ, η ένταση με την οποία επιχειρηματολογήσατε, διακόψατε τη διαδικασία, το λέω, εντάξει, διάλογος να γίνεται, κανείς δεν λέει όχι, δείχνει και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση σήμερα.

Δεύτερον, επειδή πηγαίνετε στις Βρυξέλλες, έχει ζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, να γίνει ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κύριε Υπουργέ, για τα θέματα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και ή δυνατόν αυτό να γίνει αν θέλετε και πριν να κλείσει η Βουλή. Νομίζω, ότι είναι μια υποχρέωση δημοκρατική, γιατί πρέπει να τοποθετηθούμε σε αυτό το θέμα, η ενεργειακή κρίση δημιουργεί και πολλά άλλα ζητήματα πέραν από τις τιμές.

Τώρα, αυτή τη στιγμή,  εμείς στεκόμαστε πραγματικά με σεβασμό και είμαστε δίπλα σε αυτούς που επιχειρούν σε όλη τη χώρα, είτε είναι πυροσβέστες, είτε είναι αστυνομικοί, Σώματα Ασφαλείας, κάτοικοι, εθελοντές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δίνουν μάχη σε όλη τη χώρα, γιατί δυστυχώς, οι πυρκαγιές μαίνονται και μάλιστα δύο εμβληματικές περιοχές προστασίας της φύσης και αφορά πρώτα απ’ όλα το δάσος της Δαδιάς, που είναι η τέταρτη μέρα ή πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, που κατακαίγεται, αλλά βέβαια και η Βάλια Κάλντα, που από ενημέρωση που έχουμε αυτή τη στιγμή από τον Πρόεδρο της ΕΛΕΤ, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, μπορεί ο κ. Υπουργός και λυπάμαι που δεν είναι παρών, αλλά βέβαια, φαντάζομαι και οι συνεργάτες του, αλλά και τα πρακτικά υπάρχουν, αντιμετώπισε στη πρώτη παρέμβαση που έκανε, μετά από τον Εισηγητή μας, τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση και για τη συγκεκριμένη περιοχή NATOURA.

               Εγώ θα έρθω να πω, όμως, ότι αυτού του είδους τα επιχειρήματα και η αναδρομή στο παρελθόν δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί τα προβλήματα είναι σήμερα και γιατί οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη τρία χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Οπότε πολλά «κακά» πράγματα, που έκανε υποτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε ήδη να τα διορθώσει. Αυτό είναι ένα έωλο επιχείρημα, που το βλέπουμε σε πολλά επίπεδα.

Και ξέρετε! Δεν είναι μόνο το πόσα λεφτά δίνεις, αν τα δίνεις και πως τα δίνεις, είναι και τι προετοιμασία έχεις κάνει, όταν έχεις ένα βαρύ παρελθόν, μια βαριά κληρονομιά από το περσινό καλοκαίρι, που κάηκε 1,4 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Επίσης, σεβασμός σε αυτούς που επιχειρούν και στους κατοίκους που χάνουν περιουσίες και στις επιχειρήσεις στις διάφορες περιοχές, δεν θέλουν προκλητικές δηλώσεις, που, δυστυχώς, ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό και από τον κ. Στυλιανίδη, ότι πήγαν όλα καλά στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι τη στιγμή που γίνεται αυτό το κακό, που όλοι φυσικά ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα, αν και είμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και δεν ξέρουμε ακόμα την εξέλιξη, έρχεται το Υπουργείο, η Κυβέρνηση και καταθέτει το εν λόγω σχέδιο νόμου. Θεωρώ ότι είναι πρόκληση, θεωρώ ότι είναι ειρωνεία, δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω.

Την ίδια στιγμή, έχουμε τον κ. Μητσοτάκη, στο εξωτερικό, να δεσμεύεται για πολλά, να δεσμεύεται για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Πρόσφατα το είδαμε αυτό από τον κ. Πρωθυπουργό, να μιλάει στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνής Ένωσης για την Προστασία της Φύσης στη Μασσαλία της Γαλλίας και να λέει ότι δεσμεύεται, η Ελλάδα να γίνει πρωταθλήτρια στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε., για την προστασία περιβάλλοντος και ειδικά, για την προστασία των περιοχών NATURA και ότι η ανακήρυξη του καθεστώτος αυτού θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσα από μια συγκεκριμένη διαφανή διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, που έχουμε αυτές τις διακηρύξεις, μην ξεχνάμε ότι δεν προχώρησαν οι κυρώσεις συμφωνιών και για την προστασία της Μεσογείου.

Επίσης, το 2020υπάρχει και η καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα θέματα του περιβάλλοντος.

Εκτός από όλα αυτά, έχουμε και τον ν.4685/2020 του κ. Χατζηδάκη, τον ν.4936/2022 για τον Κλιματικό Νόμο και στη συνέχεια, έρχεται το εν λόγω νομοσχέδιο, μάλιστα, σε μια χρονική στιγμή που βασικές, εμβληματικές περιοχές, οικότοποι της χώρας, περιοχές NATURA, βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, να καίγονται.

Επίσης, δεν μπορώ να μην πω, ότι στο κομμάτι της διαβούλευσης το εν λόγω πολυνομοσχέδιο υστερεί ιδιαίτερα, όταν έχουμε διαβούλευση σε 97 άρθρα και έρχεται τώρα με 178, περιλαμβάνοντας και άλλα πολλά υπουργεία. Όλα αυτά, λίγο πολύ, δείχνουν και έναν πανικό και μια βιασύνη από την πλευρά της Κυβέρνησης και δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτό και ποιος είναι και ο λόγος.

Πάντως, για το εν λόγω περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, πρέπει να πούμε ότι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και από επιστημονικούς φορείς και από σωματεία κ.λπ.. όπου βγήκαν και οι ανάλογες ανακοινώσεις.

Πρώτα απ’ όλα, για τη διαδικασία της διαβούλευσης που ήταν συντομότατη και δεύτερον, για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που υπάρχουν με το πλήθος ρυθμίσεων πολεοδομικών χωροταξικών, με περιορισμό της σημασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με καινούργιες χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές και βέβαια, με τη χαλάρωση ελεγκτικών μηχανισμών και πλήθος εξυπηρετήσεων, που λίγο πολύ περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου.

Για να κλείσω με αυτό που άρχισα, το «θα» είναι μία αγαπημένη λέξη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης. Ακούσαμε και τον κ. Υπουργό, πριν και στο ενεργειακό κομμάτι, που αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τις τιμές, για τις ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ.. Θα το δουν, όμως, οι καταναλωτές, επιχειρήσεις, όπως είδαν τι ήταν και τα 600 ευρώ, που πανηγύριζε η Κυβέρνηση, ότι θα δοθούν στο Power Pass και κατά μέσο όρο δόθηκαν 17%.

Τι θα απαντήσει η Κυβέρνηση στον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό και αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Τεχνικών, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, είχαμε γύρω 230.000 εντολές αποκοπής ηλεκτρικού ρεύματος;

Το τονίζω εντολές, όχι ότι έγιναν.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τον καταναλωτή και τον πολίτη, δεν έκανε δεκτές και τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «να μην γίνονται αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος».

Αυτά είναι ερωτήματα που η πραγματικότητα, νομίζω ότι προσγειώνει - αν θέλετε - την Κυβέρνηση και τις εξαγγελίες της και πολλές ακούσαμε πάλι «θα» κ.λπ..

Θα κλείσω με το θέμα των πυρκαγιών, με όλο αυτό που γίνεται και πάλι εξαγγελίες, τις οποίες, τις επιβεβαίωσε και αρμόδιος Υφυπουργός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, ότι οι καθαρισμοί και οι δασικές εργασίες σε αστικές περιοχές επαφής, οικιστικού ιστού και δάσους δεν έχουν ολοκληρωθεί, τη στιγμή που το όριο είναι μέχρι τέλος Αυγούστου.

Άρα, οι ευθύνες της κυβέρνησης, των υπουργείων και των αρμοδίων είναι πάρα πολύ σοβαρές. Δεν μπορεί να λένε, ότι όλα πάνε καλά και βοηθάμε και κάνουμε το ένα, κάνουμε το άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χθες, με δήλωσή του και με μετριοπαθή στάση στο θέμα αυτό, έχει διάθεση και τοπικές δυνάμεις όπου υπάρχει το πρόβλημα και βέβαια, σε κάποιο βαθμό και υλική βοήθεια στεκόμενοι πλάι σε αυτούς που επιχειρούν τις δύσκολες αυτές ώρες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θα τοποθετηθώ στην κατ’ άρθρο συζήτηση.

Σας ευχαριστώ.