Ερημοποίηση: Παγκόσμιο, σοβαρό ζήτημα που έχει τεθεί έγκαιρα, από το 1994,

από τον ΟΗΕ. Στους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στόχος 15 είναι η αντιμετώπιση της ερημοποίησης. Το 2015 η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να επιτύχουν μηδενική υποβάθμιση της γης στην ΕΕ έως το 2030.

·         Η κλιματική κρίση είναι καθοριστικής σημασίας και για την ερημοποίηση.

·         Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται σημαντικά, ωστόσο μία από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

·         Οι συστάσεις της ΕΕ είναι:

1) Κατανόηση της υποβάθμισης της γης και της ερημοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι πρέπει να καταρτιστεί μεθοδολογία και σχετικοί δείκτες με αφετηρία τους τρεις δείκτες που βάζει ο ΟΗΕ για την αξιολόγηση της έκτασης ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020. Συλλογή στοιχείων, δημιουργία διαδραστικών χαρτών για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη μέλη και αυτό έχει όριο υλοποίησης 31 Δεκεμβρίου του 2021.

2) Αξιολόγηση της αναγκαιότητας βελτίωσης του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και αν αυτό το οποίο ισχύει σήμερα αρκεί ή πρέπει πραγματικά να αναβαθμιστεί και να επικαιροποιηθεί. Αυτό έχει στόχο 30 Ιουνίου του 2021 που διανύουμε τώρα.

3) Μηδενική υποβάθμιση της γης, μέχρι το 2030.

·         Επανέρχεται διά της πλαγίας οδού το θέμα της εκτροπής του Αχελώου Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφανθεί και έχει απορρίψει προσφυγές.

·         Όταν λέμε ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια, πρέπει να τον προστατεύσουμε και σε ποσότητα και ποιότητα, το ζήτημα δεν είναι να λύνουμε προβλήματα μεταφέροντας νερό από εδώ εκεί. Το ζήτημα είναι να έχουμε τέτοιες πολιτικές, τέτοια έργα, τα οποία μπορούν να γίνουν, όπως μικρά αρδευτικά, μικρά φράγματα και για τη συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και συνολικές πολιτικές και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον εμπλουτισμό του εδάφους, για την αλλαγή καλλιεργειών πολλές φορές στις σύγχρονες συνθήκες κλπ.

·         Τα σχέδια διαχείρισης υδάτων και στα υδατικά διαμερίσματα της χώρας μας ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είμαστε στη φάση της καινούργιας αναθεώρησης γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς, από το 2020 και μετά.

·         Πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις και με την επιστημονικότητα που απαιτείται, γιατί η επιστήμη με την πολιτική πρέπει κάποια στιγμή να συμβαδίσουν, αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αυτό που λέγεται κλιματική κρίση