H Χαρά Καφαντάρη σε τοποθέτησή της στην επιστημονική ημερίδα της

Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα: KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Οι νέες προκλήσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εμπλεκόμενος φορείς, επεσήμανε: «To Πυροσβεστικό Σώμα είναι ένα σώμα με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, ένα σώμα που οι πολίτες εμπιστεύονται για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους, αλλά και για το πολύτιμο κεφάλαιο της Πατρίδας μας, την πλούσια βιοποικιλότητα και το δασικό μας πλούτο. Η διοργάνωση ημερίδας για το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής-Κρίσης, που αφορά συνολικά την Ανθρωπότητα δείχνει υπευθυνότητα, και σεβασμό στην Επιστήμη και τα σύγχρονα δεδομένα.

Η Ανατολική Μεσόγειος κινδυνεύει ιδιαίτερα από τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ευρώπης, καθώς η μέση άνοδος της θερμοκρασίας είναι τριπλάσια συγκριτικά με τον πλανήτη και παρατηρείται αυξημένη μείωση των βροχοπτώσεων. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε, τα επιστημονικά δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου 2022 δείχνουν ότι θα έχουμε δύσκολη περίοδο. Πυρκαγιές πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι σφοδρότερα και συχνότερα. Απαιτείται συνεργασία, καθώς και αξιοποίηση όποιων επιστημονικών δεδομένων, ως απαραίτητα εργαλεία αποτελεσματικής δράσης του Σώματος. Ο εξοπλισμός δε με σύγχρονα εργαλεία, κύρια στον τομέα της Πρόληψης, είναι καθοριστικής σημασίας.

Η συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία πρέπει να είναι συνεχής. Αρκεί βέβαια οι Δασικές υπηρεσίες να στελεχωθούν με προσωπικό. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ΠΣ και ΥΠΕΝ _Δασικές υπηρεσίες. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΝΔ άργησε να προχωρήσει τη συγκεκριμένη δράση. Μόλις πρόσφατα την ανακάλυψε… Με βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών. Το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που επικοινωνιακά δημιουργήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, μετά την πλήρη αποτυχία του περσινού καλοκαιριού (1,33 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης) είναι ένα υπουργείο το οποίο στερείται οργανογράμματος.

Επίσης χαρακτηρίζεται από αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες με το ΥΠΕΝ (φάνηκε και στον πρόσφατο κλιματικό νόμο). Ο νόμος 4662/2020, σε αδράνεια, με ΠΝΠ 3 μήνες μετά την ψήφισή του και συνεχίζει να παραμένει αδρανής μέχρι σήμερα. Απαιτούνται προσλήψεις και ενίσχυση του ΠΣ, ομογενοποίηση του προσωπικού, αλλά και αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξη και αλλαγής καταναλωτικών προτύπων. Η διάσωση της Ανθρωπότητας από τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Να παραδώσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη στις επόμενες γενεές.»