Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάζεται για ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι,

το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις μεταφορές σε εσωτερικές πλωτές οδούς. Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, οι οποίοι δημοσίευσαν την εποχική πρόγνωση αυτή την εβδομάδα. Τα προγνωστικά τους μοντέλα δείχνουν ότι ο θερμότερος και ξηρότερος καιρός είναι πολύ πιθανό να εκτείνεται σε βασικές γεωργικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τις συνθήκες ξηρασίας που έχουν δημιουργηθεί ήδη από την κλιματική αλλαγή.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του 2019 οδήγησαν σε απώλεια εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τους χειμερινούς μήνες του βόρειου ημισφαιρίου, οι παραγωγοί ενέργειας έπρεπε να περιορίσουν την προμήθεια καυσίμων, διότι όλοι από τα απλά νοικοκυριά έως τη βαριά βιομηχανία δεν χρειάζονταν τόση ενέργεια για θερμότητα όσο συνήθως. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ τον Ιούλιο του 2019 οδήγησαν στο κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σε καθυστερήσεις δρομολογίων των τρένων, καθώς και προβλήματα στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστήμονες του Copernicus προβλέπουν με πιθανότητα μεγαλύτερη από 50% ότι τον Ιούλιο του 2020 οι θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη Γαλλία και τμήματα της Ιταλίας θα είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο. Προβλέπουν επίσης με περισσότερο από 40% πιθανότητα ότι το καλοκαίρι του 2020 οι βροχοπτώσεις σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, της Γαλλίας και της Ισπανίας θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές.

Το προγνωστικό τους μοντέλο λαμβάνει και συνδυάζει δεδομένα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της ΕΕ χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο για τις μηνιαίες και εποχικές προβλέψεις του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2019 ήταν η πιο καυτή χρονιά της ηπείρου. Τέλος οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι οι μόνοι που θα βιώσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το Copernicus προβλέπει με πιθανότητα άνω του 60% ότι σε μεγάλα τμήματα των ανατολικών και δυτικών ακτών των Η.Π.Α. θα καταγράφονται θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο τον Ιούλιο του 2020.