Το πρόγραμμα “Baby Bank” υλοποιείται  μέσω του Κέντρου Κοινότητας  του Δήμου Δάφνης – Υμηττού,

σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Οι οικογένειες που ενδιαφέρονται να λάβουν πληροφορίες  και να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας για την πληρέστερη ενημέρωση και για την καταγραφή των εκάστοτε αναγκών τους.

Το Πρόγραμμα “Baby Bank” είναι ένα πρόγραμμα συλλογής και δωρεάν διανομής βρεφικών ειδών και εξοπλισμού (καρότσια, κούνιες, ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, προϊόντα περιποίησης, παιχνίδια, βιβλία κά), για βρέφη, νήπια και παιδιά από 0 έως 5 ετών που αποσκοπεί στην ανακούφιση οικογενειών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τα ιδιαίτερα αυξημένα έξοδα των πρώτων ετών της γονεϊκότητας, διασφαλίζοντας το καλύτερο ξεκίνημα για τη δική τους ζωή μέσα από έναν βιώσιμο τρόπο συλλογής, διαλογής και προσφοράς ειδών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έγκυες και νέους γονείς που βιώνουν δύσκολες κοινωνικο -οικονομικές συνθήκες, κινδυνεύουν να βρεθούν ή βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας με στόχο την υλική υποστήριξη των νέων οικογενειών εξασφαλίζοντας τους τα απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη των βρεφών, νηπίων και παιδιών τους (ηλικίας 0 έως 5 ετών).

Επιπλέον, στόχος του προγράμματος αποτελεί, η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή/και ανακύκλωσης βρεφικών ειδών και εξοπλισμού. Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση και αποδοτικότερη χρήση περιβαλλοντικών πόρων και ενέργειας, στην αύξηση του χρόνου ζωής των προϊόντων και στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να δημιουργήσει την πρώτη Baby Bank στην Ελλάδα που θα εδρεύει στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και θα λειτουργεί αρχικά στην Περιφέρεια Αττικής με απώτερο στόχο την πανελλαδική επέκταση της τα επόμενα έτη.

Οι επιμέρους στόχοι της Baby Bank είναι:

  • Η υλική υποστήριξη των νέων οικογενειών με βρέφη, νήπια και παιδιά (ηλικιών 0 έως 5 ετών) που είναι οικονομικά αδύναμες ή ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα των πρώτων ετών της γονεϊκότητας.
  • Η ευαισθητοποίηση για το ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής (από 0 έως 5 ετών) είναι τα κρισιμότερα για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ενήλικη ζωή τους.
  • Η παροχή ίσων ευκαιριών για την ομαλή ανάπτυξη τω παιδιών στα πρώτα έτη της γονεϊκότητας.
  • Η προώθηση του οικοσυστήματος μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
  • Η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω επαναχρησιμοποίησης ειδών ή/και ανακύκλωσης.
  • Η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων μέσω της τροφοδότησής τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξασφάλιση των οικονομικά αδύναμων, άπορων ή/και κοινωνικά ευάλωτων οικογενειών.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) όπως υιοθετήθηκαν το 2015.

Την έρευνα, επιστημονική εποπτεία και συντονισμό για τη εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος εκ μέρους του Δήμου Δάφνης – Υμηττού έχει η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Ευαγγελία Σταματέλου.

Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού έχοντας βαθιά συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης στέκεται δίπλα στους δημότες του στηρίζοντας τους στις βασικές τους ανάγκες. Με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής ένταξης, στέκεται πάντοτε αρωγός σε ενέργειες που βελτιώνουν το δίκτυο κοινωνικής προστασίας των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα συνεργασίας με φορείς και υπηρεσίες,  με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την έμπρακτη στήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού με αίσθημα αλληλεγγύης, ευαισθησία και σεβασμό υποστηρίζει  την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά με προτεραιότητα στις οικογένειες και τα μικρά παιδιά, επιδιώκοντας παράλληλα τη διεύρυνση της ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης  για την προώθηση συστήματος κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Πληροφορίες για την ένταξη στο Πρόγραμμα “Baby Bank”:

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός, Γραφείο 1 – Ευαγγελία Σταματέλου, Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας

Τηλέφωνο: 213 2037822-2132037823

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.