Δεκτές έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσφυγές των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Αθηναίων,
του Συλλόγου Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, καθώς και πλήθους πολιτών, κατά του εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη.
Όπως αναφέρουν οι παρατάξεις «Δύναμη Πολιτών Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας» και «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» σε ανακοινώσεις τους, με τις οποίες επιχαίρουν την εν λόγω δικαστική απόφαση, η οποία, όπως επισημαίνουν, δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν έχει δημοσιευθεί, το 5ο Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, για το «τσιμέντωμα» των τελευταίων 770 μέτρων της φυσικής κοίτης του ρέματος του Ποδονίφτη.
«Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση του σχεδιαζόμενου εγκιβωτισμού αποτελεί δικαίωση όλων όσων αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να μην επιβληθεί μία επιζήμια για το περιβάλλον και αναχρονιστική λογική υποτιθέμενης αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποτελεί επιβράβευση όσων προτείναμε εναλλακτικές λύσεις και αναζητήσαμε επιστημονική τεκμηρίωση, με βάση την οποία προσφύγαμε στο ΣτΕ. Αποτελεί νίκη όλων των πολιτών, φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων που έδειξαν ότι η αντίσταση των πολιτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα... Την κύρια ευθύνη για αυτές τις παρεμβάσεις φέρει η Περιφέρεια Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Δήμο μας, το Δήμο Αθηναίων, όσο και περιβαλλοντικούς φορείς και κινήματα πολιτών, οφείλει να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον του Ποδονίφτη και να χαράξουμε όλοι μαζί τις απαιτούμενες δράσεις ώστε ο Ποδονίφτης να αποτελέσει μία πραγματική όαση αναψυχής και χώρο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μας», αναφέρει στη δήλωσή της η «Δύναμη Πολιτών».
«Ήλθε η ώρα για την δραστική αλλαγή πορείας της Πολιτείας – Κυβέρνησης και Περιφερειών - ως προς την εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών, την επακόλουθη αναθεώρηση της νομολογίας της χώρας και την επιμελή υιοθέτηση των πρακτικών που απορρέουν από αυτές και οι οποίες εφαρμόζονται με επιτυχία στην λοιπή Ευρώπη. Υγρότοποι, ποτάμια και ρέματα αποτελούν φυσικό κεφάλαιο, αδιαπραγμάτευτο συλλογικό αγαθό και εργαλείο βιώσιμης ευημερίας και αποτελεσματικής πολιτικής ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Και οι μόνοι τρόποι διαχείρισης τους δεν είναι άλλοι από εκείνους της διατήρησης ή και επαναφοράς της «φύσης», της προστασίας ή και της ανάκτησης της οικολογικής τους ακεραιότητας, αποκλειστικά και μόνο μέσω των μεθόδων της φυσικής μηχανικής. Για την εναρμόνιση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την υγεία του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητα ζωής του σκληρά φορολογούμενου πολίτη», επισημαίνει η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».