Η κρίση των σκουπιδιών...προ των πυλών

Του Αντώνη Δεωνα :

Πάει κι αυτό, το ψήφισαν...οι σοφοί και πρόθυμοι της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Με απόλυτη πλειοψηφία, (Βρούστης, Κορωναίου, Μπιζά) ψηφίστηκε

η μείωση στο 50% των ποσοτήτων των σύμμεικτων απορριμμάτων που εισέρχονται μέχρι σήμερα στο ΕΜΑΚ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) επειδή λεφτά...δεν υπάρχουν για να συνεχίσει να δουλεύει το εργοστάσιο.

Και σαν να μην έφτανε η μείωση των ποσοτήτων, θα κλείσει και τον Αύγουστο το ΕΜΑΚ. Μάθαμε όμως, ότι θα βγει ανακοίνωση προς τους Δήμους, να πηγαίνουν όσοι θέλουν τον Αύγουστο στο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) του Σχιστού. Σε ένα ΣΜΑ που από ότι έχουμε πληροφορηθεί, είναι έτοιμο να διαλυθεί και δεν ξέρουμε για πόσο θα είναι ανοιχτό ακόμη. Κατά τα άλλα, οι καινούργιες ζυγαριές τους μάραναν που θέλουν να βάλουν.

Με το ΣΜΑ του Σχιστού θα επανέλθουμε καθώς έχουμε πλούσιο ρεπορτάζ από εκεί.

Πάντως ένα είναι σίγουρο, πάμε ολοταχώς για την Γ΄φάση και είναι μονόδρομος όπως λένε, αφού τα πανωσηκώματα στα αποκαταστημένα κύτταρα δεν τους βγήκαν και μπούκωσαν γρήγορα, συν ότι όσο φορτώνονται γίνονται ολοένα και επικίνδυνα.

Βέβαια, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη που θα αναλάβει η καινούργια διοίκηση στην Περιφέρεια, η οποία θα ξεκινήσει την θητεία της, με μια καυτή «πατάτα» που λέγεται διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κρίση λοιπόν των σκουπιδιών είναι προ των πυλών, τα απορριμματοφόρα θα αρχίσουν καλοκαιριάτικα να σχηματίζουν ουρές στη Λεωφ. ΝΑΤΟ και οι Δήμαρχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που δεν ξέρουμε, κατά πόσο είναι έτοιμοι να το διαχειριστούν ώστε να μη βρωμίσουν οι πόλεις τους. Αναμένουμε φυσικά αντιδράσεις από τους Δημάρχους (ήδη κάποιοι είναι εξαγριωμένοι) μιας και τελείωσαν οι εκλογές, οπότε θα ασχοληθούν περισσότερο με το συγκεκριμένο θέμα.

Εντύπωση όμως προκαλεί, η προσπάθεια να πλασαριστεί ο καφέ κάδος, όταν την στιγμή οι υποδομές που θα τον δεχτούν, είναι προς κατάρρευση και ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Μακάρι να αλλάξει κάτι και θα χαρούμε πολύ να διαψευσθούμε...