Για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας ..

Το 2015 όταν φωνάζαμε πως πρέπει να γίνουν αμέσως νέοι ΧΥΤΥ , οι υπηρεσιακοί παράγοντες και η πολιτική ηγεσία του ΕΔΣΝΑ , μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει βιασύνη γιατί η χωρητικότητα του αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ θα επαρκούσε μέχρι το τέλος του 2019. Φυσικά διαψεύστηκαν παταγωδώς .

Κάπως έτσι φτάσαμε στα τέλη του 2017 που ήρθε η πρώτη επέκταση μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων που πριν μερικούς μήνες μας έλεγαν άλλα.

Ήταν η υπ αριθμ. 380/2017 (11-09-2017) απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ που έλεγε πως : “είναι αναγκαίο να αυξηθεί η χωρητικότητα της Β ́ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής του κυττάρου των 43 στεμμάτων από την δυναμικότητα των 600.000-800.000 τόνων απορριμμάτων με ΝΕΟ ΕΡΓΟ δυναμικότητας 2.500.000 τόνων η 3.550.000 μ3 με μέθοδο «βαθιάς εκσκαφής», εξασφαλίζοντας σημαντικό επιπλέον χρόνο ζωής (περί τους 24 μήνες) στον ΧΥΤΑ Φυλής και στο κύτταρο Β3-Β6 , ο οποίος αναμένεται να πληρωθεί περί τα τέλη του 2019, ικανό χρονικό διάστημα για να έχουν υλοποιηθεί σειρά από τα νέα έργα ΠΕΣΔΑ Αττικής”.

Φυσικά τα νέα έργα του ΠΕΣΔΑ δεν έγιναν ποτέ και έτσι φτάσαμε στις 27/6/2018 που η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε - πάντα μετά εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων - , νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής -στην εξαντλημένη α΄ φάση-, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί 1.600.000 μ3 σκουπιδιών. Ήταν το περίφημο πανωσήκωμα του ΧΥΤΑ στην Α Φάση.

Στην πρώτη επέκταση του 2017 - των 108 στρεμμάτων - η κ Δούρου έλεγε πως δεν επεκτείνει τον ΧΥΤΑ, απλά γεμίζει με σκουπίδια τους χώρους που επρόκειτο να γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας που σχεδίαζε να κάνει ο κ. Σγουρός στην Φυλή.

Στις αρχές του 2019 γέμισαν και οι λακούβες του Σγουρού, γέμισε και η περίφημη βαθιά εκσκαφή και τα σκουπιδιάρικα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων γιατί δεν υπάρχει χώρος να αδειάσουν τα σκουπίδια τους.

Τα νέα έργα του ΠΕΣΔΑ της Αττικής συνεχίζουν να αγνοούνται και ως το τέλος του χρόνου θα γεμίσει και το πανωσήκωμα χωρίς να έχει γίνει κανένας νέος ΧΥΤΥ..

Εν τω μεταξύ λόγω των εκλογών και του φόβου του πολιτικού κόστους, σταμάτησε κάθε συζήτηση για νέους ΧΥΤΥ .

Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουμε που πάει το πράγμα;

Αφού το πανωσήκωμα θα γεμίσει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στα τέλη του 2019 και αφού δεν θα έχει γίνει κανένας νέος ΧΥΤΥ ,  μετά τις εκλογές είναι βέβαιο πως θα αποφασιστεί και νέα επέκταση του ΧΥΤΑ στη περίφημη Γ΄Φάση και το παραμύθι θα τελειώσει.

Τα νέα έργα του ΠΕΣΔΑ , τα περιβαλλοντικά πάρκα του δήμαρχου Φυλής , η αποκεντρωμένη διαχείριση κλπ θα ξεχαστούν για  καμιά δεκαριά χρόνια μέχρι να αρχίσει να αρχίσει γεμίζει και η Γ Φάση..

Μέχρι τότε μπορεί να έχει γίνει και κανένα εργοστάσιο καύσης εδώ στα μέρη μας και όλα καλά.

Εν τω μεταξύ εμείς εδώ στα δυτικά κόβουμε ασύστολα πίτες , κάνουμε αγκαλίτσες και βγάζουμε φωτογραφίες την ώρα που στην ανατολική Αττική κάνουν διαδηλώσεις και καταλήψεις στα σχολεία.

 Εμείς είμαστε άξιοι της μοίρας μας .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .