Καλοκαιριάτικο «μποναμά» ετοιμάζει ο ΕΔΣΝΑ στους Δημάρχους.

Του Αντώνη Δεωνά

Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαγριωμένοι και ετοιμάζονται να «ανέβουν» στα κεραμίδια!

Ο λόγος για την απόφαση που θέλει να πάρει ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), για να μειωθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα στο μισό των ποσοτήτων που εισέρχονται σήμερα στο ΕΜΑΚ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης).

Η αιτία που προβάλλεται, είναι επειδή εξαντλείται το ποσό της σύμβασης με τον ανάδοχο. Το περίεργο είναι, ότι ενώ έχουν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια από την απόφαση που πάρθηκε και αφορούσε την προαίρεση του ΕΜΑΚ στην οποία γινόταν μνεία ότι άμεσα θα ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για νέα ανάθεση, ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και να κλείσει το ΕΜΑΚ.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι το θέμα εισηγείται το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ Άρης Βρούστης, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε εισηγηθεί την αύξηση των εισερχόμενων ποσοτήτων των απορριμμάτων στο ΕΜΑΚ.

Κατά τα άλλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προσπαθεί να προωθήσει την κουλτούρα της συλλογής των οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος). Τελικά, μάλλον δίκιο είχε Αντιδήμαρχος μεγάλου Δήμου όταν του είπε : «Αν θέλετε να πετύχει το εγχείρημα του καφέ κάδου θα πρέπει το ΕΜΑΚ να είναι ανοιχτό επί 24ώρου βάσεως όλο το χρόνο».

Φυσικά, δεν απάντησε ο Υπουργός...