Ο προϋπολογισμός του 2019, προμηνύει ένα ακόμη έτος διαχείρισης μίας όντως δύσκολης οικονομικής κατάστασης, χωρίς όμως να προσθέτει στην προοπτική του Δήμου μας. 

Καταρτίσατε ένα προϋπολογισμό, ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό, πλεονασματικό ? αλλά ο οποίος δεν προσθέτει τίποτα.  Ένα προϋπολογισμό «αμηχανίας» ο οποίος δεν δίνει απαντήσεις στους πολίτες.

Πρόκειται για «αναγκαστικό» προϋπολογισμό που συνεχίζει την απαξίωση της Τ.Α. και με τις περικοπές του οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και του ίδιου του θεσμού της Τ.Α.  Δεν προσθέτει τίποτα στην προοπτική δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων στο Δήμο, δεν προσθέτει τίποτα στην θωράκιση του Δήμου από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, δεν προσθέτει τίποτα στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ως στρατηγικό στόχο το μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας σε ανταγωνιστική, δεν προσθέτει τίποτα στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση αλλαγών που θα βελτιώνουν συνεχώς την κοινωνική ευημερία. 

Η είσπραξη (φόρων, τελών, κλπ.) είναι πλέον «στον αέρα» καθώς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα. Βιώνουμε την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τ.Α., την περικοπή αρχικά των θεσμοθετημένων πόρων και στη συνέχεια την μη απόδοση αυτών, τόσο για τις λειτουργικές μας υποχρεώσεις όσο και για τις επενδυτικές ανάγκες. Είχαμε πάγωμα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ο ρυθμός εκταμίευσης των χρηματοδοτούμενων έργων είναι απογοητευτικός. 

Στις σημερινές συνθήκες, πρώτιστο καθήκον μας είναι η διατήρηση της δομής των ΟΤΑ, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό, γιατί ο καθένας αισθάνεται ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες μπορεί να ακουμπήσει και να βοηθηθεί από την Τ.Α. γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε και να επιλύουμε προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στον τόπο μας, γιατί ο Δήμος με τις ελάχιστες δυνατότητές του, δεν σταματά να επιτελεί καθημερινά το κοινωνικό του έργο και τελικά είναι το τελευταίο οχυρό για να υπερασπισθεί τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στον τόπο μας. 

Η σημερινή διοίκηση του κ. Μπίρμπα κακώς θεώρησε ότι οι δικές τους προτεραιότητες ταυτίζονται με τις ανάγκες της πόλης. Μακάρι οι προβλέψεις σας να πετύχουν. Όμως αυτό δεν αναιρεί, κατ΄αρχήν, την οπισθοδρόμηση και το βαρύ κόστος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Δεδομένο ότι η πρόταση που εισάγετε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί κατά γενική παραδοχή μία απλή διαχειριστική πράξη, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ τον προϋπολογισμό σας εκτός από τα ποσά για τεχνικό πρόγραμμα και μισθοδοσία.  Εύχομαι η νέα διοίκηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές να προβεί στις απαραίτητες αναμορφώσεις.

Γιάννης Κάντζος

Επικεφαλής συνδυασμού "ΑΙΓΑΛΕΩ...ΜΠΡΟΣΤΑ"