Ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

«First from the west» με θέμα τα αναπτυξιακά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης – Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, με τον Κοσμήτορα Αθανάσιο Σπυριδάκο και τον συντονισμό της Γλυκερίας Τερζή. Ο δήμαρχος επικεντρώθηκε στο θέμα της ενέργειας και τόνισε πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και η αξιοποίηση ήπιων και νέων μορφών ενέργειας στα κτίρια και σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει μικρά βήματα προόδου, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καν διαδημοτικές ενεργειακές κοινότητες, ενώ τώρα αναδεικνύεται το πόσο σημαντική είναι η κάλυψη ένος σημαντικού μέρους της πόλης με φυσικό αέριο. Τα βήματα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από τα αρμόδια υπουργεία. Χρειάζεται ωστόσο να ξεπεραστούν αρκετά θέματα για τη χρήση των φωτοβολταικών και να υπάρχει υποστήριξη από την πολιτεία σε επίπεδο εγκυκλιων και εφαρμοστικών νόμων τουλάχιστον, πέρα από το χρηματοδοτικό κομμάτι.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας υπογράμμισε πως από το 2010 έχουν μειωθεί οι πόροι των δήμων κατά 60%, ενώ τώρα φάνηκε για μία ακόμη φορά, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εποχή του κορωνοϊού. Προχωρήσαμε γρήγορα στην ψηφιοποίηση του δήμου Αιγάλεω αυτή την περίοδο, καθώς πλέον υπήρξαν οι συνθήκες και οι δυνατότητες ώστε να μπορούν οι δημότες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά , ανέλυσε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας. Πολλές διαδικασίες επιταχύνθηκαν την εποχή του κορωνοϊου, όπως παρουσίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης και όσοι δήμοι είμασταν έτοιμοι, μπορέσαμε και προχωρήσαμε σε νέες υπηρεσίες για τους δημότες, όπως για παράδειγμα, πολλά πιστοποιητικά που μπορούν να τα εκδώσουν πια οι δημότες από το σπίτι τους. Χρειάζεται να εξοικειωθούμε βέβαια όλοι μας με την τεχνολογία και για αυτό εργαζόμαστε στον δήμο με στόχο να εξυπηρετούνται γρήγορα και άμεσα οι δημότες.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας ολοκλήρωσε, αναφέροντας πόσο μεγάλη σημασία δίνεται στον τομέα της εκπαίδευσης από τον δήμο Αιγάλεω από τα πρώτα χρόνια του παιδιού στους παιδικούς σταθμούς μέχρι και την Τριτοβαθμια Εκπαίδευση, όντας μία πανεπιστημιούπολη πλέον. Π.χ. από φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για μικρά παιδιά κάθε απόγευμα μετά το σχολείο ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ενώ τόνισε την πολύπλευρη προσφορά του πανεπιστημίου για τη νεολαία, αλλά και όλο το Αιγάλεω. Η στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι προτεραιότητα για τον δήμο Αιγάλεω και οι συνέργειες που προς όφελος της τοπικής κοινωνίας θα συνεχιστούν, με άξονα το Άλσος Αιγάλεω, τώρα που ολοκληρώνονται πολλές εργασίες στον φωτισμό, στις διαδρομές, στο πράσινο και θα επεκταθούν στον πολιτιστικό χώρο, στον μαζικό αθλητισμό αλλά και σε όλους τους τομείς με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων της πολης μας.