Η διοίκηση Μίχου αρνήθηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 10%, παρά την τεκμηριωμένη πρόταση της «Δυνατής Πόλης».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δέχθηκε να τη θέσει σε ψηφοφορία.  Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19 ης Νοεμβρίου 2019 συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών για το έτος 2020. Ο συνδυασμός «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ», παρουσίασε μια διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπιση του θέματος των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και των δημοτικών τελών. Στις περισσότερες προηγμένες χώρες τα σκουπίδια είναι πηγή εσόδων. Εδώ αντιμετωπίζονται σαν κατάρα. Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη είναι υψηλά και κοστίζουν ακριβά στους κατοίκους, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τις βασικές αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Το κόστος προσδιορίζεται, κατά μεγάλο ποσοστό, από τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στη χωματερή και στην ανακύκλωση.

Στο Δήμο μας ουσιαστικά δεν υπάρχει ανακύκλωση. Και δεν αφορά μόνο στα υλικά των μπλε κάδων. Ανακύκλωση και διαχωρισμός υλικών μπορεί και πρέπει να γίνεται σε όλα τα μη χρησιμοποιούμενα υλικά, λαμπτήρες, μπαταρίες, οικοδομικά υλικά, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικό, μέταλλο, χαρτί, γυαλί κλπ. Η Δημοτική αρχή φαίνεται να αντιμετωπίζει την αποκομιδή των απορριμμάτων ευκαιριακά, με γιουρούσια, χωρίς σύστημα, χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση. Πολλές φορές τα ανακυκλώσιμα υλικά αντί να πηγαίνουν στην ανακύκληση μεταφέρονται στη χωματερή.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική αρχή είχε άγνοια και δήλωσε αδυναμία να απαντήσει στο ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης κ. Μιχάλη Γιάγκα, για το πόσοι κάδοι πράσινοι και μπλε υπάρχουν στην πόλη. Ο Δήμος επιβαρύνεται για κάθε τόνο που πηγαίνει στη χωματερή με 50 Ευρώ και σύμφωνα με στοιχεία της εισήγησης που κατατέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο, καταβάλουμε στον ΕΣΔΝΑ 572.000 ευρώ περίπου το χρόνο.

Ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή ανέρχεται περίπου σε 11.700 τόνους. Γι’ αυτό το λόγο διατηρούνται υψηλά τα δημοτικά τέλη. Αρκεί, μια μικρή, οργανωμένη προσπάθεια για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που κατευθύνεται στη χωματερή και να στραφούν οι πολίτες στην ανακύκλωση. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 10% και να αυξηθεί έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων της πόλης μας. Η παράταξη «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» είναι διατιθεμένη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στην επιτυχία του σκοπού αυτού. Η πρότασή αυτή δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση Μίχου και αρνήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να τη θέσει σε ψηφοφορία. Ο συνδυασμός θα συνεχίσει να προβάλλει την πρότασή του μέχρι την υλοποίησή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί δήμοι π.χ όπως του Πειραιά κατά 3% και της Θεσσαλονίκης κατά 12,5%, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων έχουν προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών για το 2020.