Στην σύγχρονη εποχή μας αν αναρωτηθεί κανείς από που πηγάζουν οι αιτίες που οδηγούν ένα άτομο στις εξαρτήσεις, με θλίψη θα ανακαλύψει,

ότι η χαλάρωση του οικογενειακού θεσμού και των ηθών γενικότερα είναι το πρωταρχικό αίτιο που σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της παράδοσης, την κρίση των αξιών και των θεσμών οδηγεί κάποιους νέους να περιφέρονται χωρίς πυξίδα, χωρίς ηθικό προσανατολισμό, δίχως ιδανικά!

Ποιος αλήθεια αμφιβάλλει ότι η αποξένωση, η ψυχρότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο αποτελέσματα της αλλοτριωμένης ζωής των μεγαλουπόλεων δεν έχουν ευθύνη για αυτό το σύγχρονο φαινόμενο των εξαρτήσεων;

Παράλληλα το άγχος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι ευθύνονται ισομερώς στην έξαρση του φαινομένου αυτού.

Κι όταν μιλάμε για εξαρτήσεις δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στις παράνομες ουσίες αλλά και τις νόμιμες (τσιγάρο, αλκοόλ κ.α.), καθώς και τη μη σωστή χρήση των νόμιμα παρεχόμενων ουσιών (εισπνεόμενα, συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Η εξαρτητική συμπεριφορά μπορεί να σχετίζεται επίσης και με συνήθειες (τυχερά παιχνίδια, τζόγος κ.α.), με αντικείμενα (τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητό κ.α.) καθώς και με διαπροσωπικές σχέσεις (εξάρτηση από γονείς, σύζυγο κ.α.).

Προλαμβάνω σημαίνει λαμβάνω έγκαιρα τα μέτρα μου, ώστε να προστατέψω τον εαυτό μου και τους άλλους από πιθανούς κινδύνους.

Στην περίπτωση της εξάρτησης, πρόληψη είναι κάθε ενέργεια που μπορεί να συμβάλει στο να μειώσει τις πιθανότητες εμπλοκής των νέων στη χρήση και εξάρτηση, καθιστώντας τους ικανούς να γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας της υγείας τους.

Η Πρόληψη είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που ξεκινά από τη γέννηση του παιδιού και το συνοδεύει σε κάθε στάδιο της εξέλιξής του. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η παρέμβαση σε πρώιμα σημάδια που εμφανίζει ένα μικρό παιδί (π.χ. επιθετική συμπεριφορά και χαμηλός αυτοέλεγχος) έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Για να είναι επίσης αποτελεσματική η πρόληψη κυρίως στις μικρές ηλικίες, χρειάζονται ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όσο το δυνατό περισσότερα πλαίσια: οικογένεια, σχολείο, συνομήλικοι, κοινότητα, ΜΜΕ.

Η Πρόληψη είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης κυρίως των νέων σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής. Να μπορούν να διαχειρίζονται δύσκολες καθημερινές καταστάσεις, να αντιστέκονται στις πιέσεις, να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και να επιλέγουν θετικές στάσεις ζωής. Η εκπαίδευση των νέων σε δεξιότητες ζωής, όπως το να φροντίζουν και να νοιάζονται για τον εαυτό τους, να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους γύρω τους και να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματά τους, τους δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν την ζωή με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, δύναμη και ρεαλισμό, μένοντας μακριά από τις εξαρτήσεις.

Το Κέντρο μας στελεχώνεται με άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό ( Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί) το οποίο είναι ειδικά εκπαιδευμένο στον τομέα της Πρόληψης.

Σαν νέα Πρόεδρος, εκπροσωπόντας ταυτόχρονα και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος μιας τέτοιας δομής είναι τεράστιο, μπορώ να αφουγκραστώ τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και θεωρώ ότι χρειάζεται διαρκής, αέναος και άοκνος αγώνας για την επίτευξη των στόχων μας.

Συνοδοιπόρος μας ευτυχώς σε αυτό το ταξίδι είναι η τοπική αυτοδιοίκηση αφού επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία!

Θα ήθελα όμως αυτό το εναρκτήριο μήνυμά μου να αποτελέσει ένα ακόμη κάλεσμα (ανάμεσα σε όλα τα άλλα που επιχειρούμε ως συλλογικότητα) προς όλους τους πολίτες Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, μα ιδιαίτερα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που οφείλουν να τους αφορά η υπόθεση της πρόληψης των εξαρτήσεων.

Μόνο με την αφύπνιση αυτών των δύο στυλοβατών της κοινωνίας μας, το ταξίδι στην πρόληψη μέσα στην κοινότητα θα έχει γερά εφόδια και πιθανότητες να ευδοκιμήσει.

Με εκτίμηση

Γκιόκα – Λιόση Στέλλα

Δημοτική Σύμβουλος Ιλίου

Πρόεδρος «ΦΑΕΘΩΝ»