Με γραπτή ερώτηση προς όλους τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής, η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου ζητά την άμεση κινητοποίηση του δήμου για να αντιμετωπιστούν τα

μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στα σχολεία του δήμου λόγω της εποχικής γρίπης.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

«Η έξαρση της γρίπης βρίσκει για άλλη μια φορά τη σχολική κοινότητα εκτεθειμένη, με πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα να κλείνουν και πολλούς μαθητές να μετρούν απουσίες.

Στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός παιδιών που απουσιάζουν λόγω της γρίπης. Στο τελευταίο μάλιστα δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 30/1, ύστερα από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, δόθηκε η εικόνα από τον κ. Μαρκόπουλο πως το 16ο Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό έχουν υποβάλει αίτημα για να κλείσουν για κάποιες μέρες λόγω του ότι απουσιάζει πάνω από το 50% των μαθητών.

Πρόκειται πραγματικά για εμπαιγμό την περίοδο αυτή κι ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας από τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Παιδείας να εκδίδει εγκυκλίους για την ανάγκη επιμελούς καθαριότητας των σχολείων. Για άλλη μια φορά είναι στην αντίπερα όχθη από τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέχονται στο τέλος του σχολικού ωραρίου, με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι τουαλέτες και άλλοι χώροι να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες παιδιά. Ήδη σύλλογοι γονέων από αρκετά σχολεία του δήμου μας έχουν επισημάνει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Στην Εγκύκλιο που έβγαλε το υπουργείο Υγείας στις 23/1/2020 αναφέρει ότι χρειάζεται: «Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες (...) μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες (...) Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης (...) Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης όπως μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών (...) για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών».

Από τα παραπάνω προκύπτουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου. Η εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υποχρέωση του κράτους! Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες.

 

  • Έχει προχωρήσει, για παράδειγμα, η μαζική παραγγελία - προμήθεια φαρμακευτικού υλικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά); Θα διεκδικήσει ο δήμος την αντίστοιχη χρηματοδότηση;
  • Πέρα από τη σωστή ομόφωνη απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου που ζητά από το κράτος τη μονιμοποίηση των καθαριστριών που δουλεύουν με σύμβαση έργου, θα προχωρήσετε σε περεταίρω ενέργειες για να γίνει η απόφαση αυτή πράξη;
  • Έχετε εξετάσει τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων της καθαριότητας του δήμου στα σχολεία για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες;
  • Προσανατολίζεται ο δήμος να απαιτήσει τον δωρεάν μαζικό εμβολιασμό στην αρχή του Φθινοπώρου μαθητών, εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων;»