Γράφει η Μαίρη Πετρούτσου

Άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα υπήρξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Περιστερίου, την Τετάρτη το απόγευμα,

με θέμα «Η κλιματική αλλαγή μέσα από την τέχνη», παρουσία της αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κας Μαίρη Τσιώτα. Σκοπός αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενόψει των νέων δεδομένων που αντιμετωπίζουμε πλέον με την εμφανή κλιματική αλλαγή.  Η επικινδυνότητα του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι πυρκαγιές στα δάση, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μόλυνση των θαλασσών , τα μπαζωμένα ρέματα, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που  επισημάνθηκαν εύστοχα από τους ομιλητές, και κυρίως από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου κ. Δημήτρη Κούνδουρο, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στην άγνοια και την απαξίωση των εκάστοτε κυβερνώντων, όσο και στην έλλειψη  παιδείας σε ό,τι αφορά την συμβολή της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στη φύση. Η περίπτωση της έκτασης του Ελαιώνα, η εγκατάλειψη του πάρκου Τρίτση, η μη αξιοποίηση της πρότασης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τους ‘’πράσινους διαδρόμους αερισμού’’, υπήρξαν  τα σημεία αναφοράς της ομιλίας του Προέδρου.  

Η ανάγκη για σωστή  ανακύκλωση, η Ενέργεια,  η υπερκατανάλωση που οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση  των φυσικών πόρων του πλανήτη, αλλά και η ‘’περιβαλλοντική αδικία’’  που συντελείται γενικότερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της Δυτικής Αττικής, είναι οι τομείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με προτεραιότητα  την προσπάθεια για αλλαγή της ανθρώπινης αντίληψης και νοοτροπίας, αρχής γενομένης από  την εκπαίδευση  των παιδιών ως προς τον τρόπο του σκέπτεσθαι  και  συμπεριφέρεσθαι , δεδομένου ότι τα παιδιά  αποτελούν το μέλλον  αυτού του πλανήτη που οδεύει προς την καταστροφή.  Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Περιστέρι,  επισημάνθηκε ότι βρίσκεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου για πλημμύρες, αλλά και στην ‘’κόκκινη ζώνη’’ των θερμοκρασιών , αφού  έχει καταγραφεί θερμοκρασία έως και +10 βαθμών Κελσίου, σε σχέση με άλλες περιοχές των δυτικών προαστείων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούνδουρος τόνισε πως έφτασε η στιγμή  που και η τέχνη θα πρέπει να αρχίσει να «διαβάζει»  την εποχή της, όχι με την απόλυτη φυσιολατρική  έννοια, αλλά με την έννοια της δημιουργίας μέσα από δράσεις όπως είναι αυτή της ανακύκλωσης  και αξιοποίησης υλικών, της trash art,  της δημιουργικής  έκφρασης μέσω του ανακυκλωμένου χαρτιού κλπ., με πιλοτικά προγράμματα που  μπορούν ν’ αναπτυχθούν  στο Περιστέρι, έναν δήμο που -ούτως ή άλλως- πρωτοπορεί  και ευαισθητοποιείται σ’ αυτόν τον τομέα.   

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ.  Γιαννήρης (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), Αλειφαντής (Πρόεδρος «Σχεδίας»),  Τσιμπίδη ( Εκδότρια του περιοδικού Natura, το οποίο ήταν και ο χορηγός επικοινωνίας), Γιώρης (καλλιτέχνης),  Βεντούρα (Πρόεδρος Κοινότητας ‘’Αναβίωση στα Δυτικά’’), Καποτάς (Δημοτικός Σύμβουλος) , Αλεξοπούλου (Δημοτική Σύμβουλος), Πατσιώτης (Σύμβουλος 2ης Κοινότητας) κ.α.  Ενδιάμεσα των ομιλιών απαγγέλθηκαν σχετικά ποιήματα από τα μέλη του Συλλόγου, ενώ το μελωδικό κομμάτι της εκδήλωσης είχε την υπογραφή του Πέτρου Μιχόπουλου (κιθάρα-τραγούδι) και του κ. Γιωρη  (φλάουτο). Έγιναν εγγραφές νέων μελών και προσφέρθηκαν συνδρομές για την ενίσχυση αυτού του αξιόλογου προγράμματος,  που προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξή του με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης και των δημοτών.