Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Αυγούστου

οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν:

Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό μας σε όλη την Ελλάδα που απαιτεί δημόσια δωρεάν υγεία, δωρεάν φάρμακα και προσλήψεις τώρα και ενίσχυση του ΕΣΥ. Μόνο τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε αυξήσεις σε πάνω από 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα, ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι ένα νομοσχέδιο που διαλύει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας (Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΨΝΑ Δαφνί) και συνεχίζει την πολιτική των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης. Το επόμενο διάστημα τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν με το νέο σχέδιο εφημέρευσης το οποίο θα οδηγήσει σε καθημερινή πρωινή εφημερία το νοσοκομείο Αττικόν και τα νοσοκομεία της Β ΥΠΕ. Αν περάσει αυτό το έκτρωμα που ετοιμάζουν θα μετατραπεί οριστικά το κάθε νοσοκομεία σε προορισμό μόνο για έκτακτα περιστατικά και εις βάρος της τακτικής του λειτουργίας. Άρα θα μεγαλώσουν οι χρόνοι αναμονής για τακτικά χειρουργεία, ιατρεία, απεικονιστικές εξετάσεις. Πάλι εις βάρος των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού θα είναι.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Περιστέρι

Αν και έχουμε θίξει το θέμα πολλές φορές και επειδή η Διοίκηση έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση του έργου στην Τσαλαβούτα και της μελέτης για το ορεινό Περιστέρι σε συνεργασία με την Περιφέρεια το επαναφέρουμε γιατί αφενός αρχίζουν τα πρωτοβρόχια και αφετέρου για να ενημερωθούμε για την πρόοδο των έργων. Η κατάσταση συνοψίζεται στην έκφραση "η μελέτη, της μελέτης, ω μελέτη"! Μάθαμε πως και στην Τσαλαβούτα δε θα προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο από αυτά που είχε έτοιμα ο Δήμος και όλα παραπέπονται σε μία άλλη μελέτη που θα αφορά όλη τη Δυτική Αθήνα και την αναλάβει εξολοκλήτου η Περιφέρεια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, μετά τις φετινές καταστροφές με τις πυρκαγιές ξέρουμε όλοι τι ακολουθεί.

Για τα προβλήματα στην Προσχολική Αγωγή εν' όψη της νέας χρονιάς

Το ζήτημα της προσχολικής αγωγής αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα γιατί θα έπρεπε να καλύπτει την ανάγκη την παιδιών για επιστημονική παιδαγωγική στήριξη για να αναπτυχθεί ολόπλευρα ενα παιδι πέρα απο την στήριξη της οικογένειας του. Αντίθετα σήμερα αντιμετωπίζεται ως στήριξη του κράτους προς τους γονείς για να μπορούν να εργαστούν. Υπάρχουν ελλείψεις και σε βοηθητικό προσωπικό, ακόμη και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει συνήθως σχέδιο για το τι πρόγραμμα θα έπρεπε να ακολουθεί το κάθε παιδί ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξης του. Συγχαίρουμε την προσπάθεια των παιδαγωγών και των επαγγελματιών του χώρου πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι περιορισμένες και πρέπει κάθε χρόνο οι γονείς να κυνηγάνε voucher. Για να δικαιούται μια οικογένεια θέση πρέπει να είναι εργαζόμενοι γίνονται την περίοδο που γίνονται οι αιτήσεων αλλιως δεν μπορούν να κάνουν αίτηση. Η προσχολική αγωγή είναι η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης που έχει άμεσα τροφεία. Οι γονείς πληρώνουν για μια υπηρεσία που έχουν πληρώσει ήδη δύο φορές με την κρατική και τοπική φορολογία. Στο Δήμο μας κάθε χρόνο μένουν εκτός βρεφονηπιακων σταθμών περίπου 250 παιδιά κάθε Σεπτέμβρη χωρίς να υπολογίζουμε τις περιπτώσεις που δεν μπορούν να κάνουν αίτηση. Επίσης στο Δήμο δεν γίνονται δεκτα βρέφη 12 μηνών αλλά από 16 μηνών και πανω. Θελουμε να ενημερωθούμε σε σχέση με τη φετινή κάλυψη των αναγκών καθώς και τις ενέργειες για την κατασκευή του νεου βρεφονηπιακού σταθμών που είναι εδώ και 8 χρόνια στον προυπολογισμό καθώς και τις κτιριακές αναβαθμίσεις που προβλέπονται. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τα 1042 παιδιά που θα μπορούσε να φιλοξενήσουν οι σταθμοί πέρυσι δέχτηκαν 860, ότι υπηρετούν 230 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και 56 βοηθητικό προσωπικό στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι καθώς ότι από τους 15 σταθμούς οι 13 ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Δήμο.

Για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων στο Δήμο Περιστερίου:

“Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Με γραπτές και προφορικές οδηγίες που παραβαίνουν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία (Η νομοθεσία προβλέπει μείωση των μαθητών σε τμήματα που έχουν μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες) επιχειρείται η δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ούτε οι επικείμενες εγγραφές του Σεπτέμβρη, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ούτε η νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή.

Προωθείται η μείωση των τμημάτων και οι περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά. Αντίστοιχες οδηγίες προωθούνται προς τις διευθύνσεις και τα σχολεία για τη δήλωση των κενών της παράλληλης στήριξης στη λογική να υπάρχει μία θέση ανά τάξη και ούτε καν ανά τμήμα.

Στο Περιστέρι η απόφαση ανάκλησης όλων των αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων αφορά 8 σχολεία του Περιστερίου: 7ο , 21ο , 24ο , 30ο , 31ο , 32ο , 41ο Δημοτικά και 27ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου.

Αυτά τα 8 χαμένα τμήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη χαμένα 12 τμήματα, λόγω της μείωσης μαθητικού πληθυσμού και των υποχρεωτικών μετακινήσεων που έκανε η Διεύθυνση Γ’ Αθήνας, μετά τη λήξη των εγγραφών τον περασμένο Απρίλη.

Αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια η συγκρότηση των τμημάτων γίνεται με τα μέγιστα όρια, δηλαδή με 25 έως 28αρια τμήματα, με μαζικό κόψιμο ολιγομελών τμημάτων, με μετακινήσεις μαθητών Β’ και Γ’ Λυκείου σε όμορες σχολικές μονάδες, με κατάργηση της παράλληλης και τμημάτων ένταξης.

Πρόκειται για 13 τμήματα στο Περιστέρι και αναφέρουμε τελείως ενδεικτικά, ορισμένες μόνο κραυγαλέες περιπτώσεις από την περιοχή μας:

  • 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου, περικόπτεται το 4ο τμήμα στη Γ΄ τάξη ενώ εκκρεμεί η εγγραφή 6 μετεξεταστέων και η μετεγγραφή 2 μαθητών από ιδιωτικά σχολεία (τα τρία τμήματα που θα απομένουν έχουν από 27, 26, 27 μαθητές)!

  • 9ο ΓΕΛ Περιστερίου, περικόπτονται δύο τμήματα στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη, ενώ εκκρεμούν 28 εγγραφές στην Β΄ και 33 εγγραφές στην Γ!

  • 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, περικόπτεται ένα τμήμα στη Γ΄ τάξη, ενώ εκκρεμεί η εγγραφή 16 μαθητών που παραπέμπονται!

Χτυπιέται το δικαίωμα των μαθητών να έχουν ουσιαστική στήριξη από εκπαιδευτικό. Διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία γιατί θεωρείται κόστος που πρέπει να περικοπεί. Τσακίζεται το δικαίωμα του/της εκπαιδευτικού στην εργασία και στον προγραμματισμό της ζωής του/της. Εκπαιδευτικοί βγαίνουν λειτουργικά υπεράριθμοι/ες αφού πολλοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε 2-3-4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους.

Λεφτά υπάρχουν για νατοϊκές δαπάνες, για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, όχι όμως για την παιδεία, την υγεία και την πρόληψη από τις φωτιές και τις θεομηνίες.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών να αντιμετωπίζονται ως κόστος. Απαιτούμε να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων δημιουργώντας τερατώδη, υπερπληθή τμήματα”.