Έως το τέλος του 2023 θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου το σύστημα

της χωριστής συλλογή βιοαποβλήτων στον δήμο Περιστερίου. Σήμερα η συλλογή των οργανικών υλικών κυμαίνεται στο 3%.

«Με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα δεν θα σταματήσουμε να αναπτύσσουμε το δίκτυο μας. Ήδη, προχωρούμε στη σταδιακή τοποθέτηση καφέ κάδου σε νέες περιοχές», επισήμανε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου.

Προς το παρόν το όφελος είναι μόνο περιβαλλοντικό, καθώς οι συγκεκριμένες ποσότητες δεν οδηγούνται στην χωματερή για θάψιμο, αλλά στην επανάκτησή τους για την παραγωγή κομπόστ.

«Το κόστος της συλλογής, όσο το πρόγραμμα αναπτύσσεται, είναι μεγάλο. Είναι φυσικό αφού με τα ίδια κόστη συλλέγονται ελάχιστες ποσότητες. Παρ' όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει συνέπεια και ποιότητα στην παροχή υπηρεσίας (παροχή δωρεάν μικρών κάδων – βιοαποικοδομήσιμων σάκων σε κάθε οικογένεια) και απόλυτη καθαριότητα καθημερινό πλύσιμο κάδων στη γειτονιά», σημείωσε η κ. Τσιώτα – Μάρκου.

Η ετήσια παραγωγή κομπόστ είναι περίπου στο 10%-15% των βιοαποβλήτων που εναποτίθεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Άνω Λιοσίων για την επεξεργασία τους.

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, «οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αυτοί δηλαδή που εφαρμόζουν τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στα σπίτια τους λαμβάνουν εδαφοβελτιωτικό υλικό το προϊόν δηλαδή που παράγεται όποτε ζητήσουν κατά τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν όμως και μέρες συμβολικά αφιερωμένες στο περιβάλλον, όπου ο δήμος μοιράζει φυτά και το προϊόν αυτό σε όλους τους δημότες προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση».

Η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στον δήμο Περιστερίου ξεκίνησε στα μέσα του 2018 με ένα εντελώς πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ο δήμος. Από τότε συμμετέχει ενεργά σε όλα τα προγράμματα που έχουν γίνει για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, δίνοντας τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα.

Η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων αποτελεί μονόδρομο. Η πορεία του προγράμματος είναι ικανοποιητική. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα του Γερμανικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε τη δυνατότητα απόκτησης καλών πρακτικών, καθώς εκπρόσωπος του δήμου Περιστερίου συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης φέρνοντας εμπειρίες από αντίστοιχη λειτουργία στις χώρες της Ευρώπης.

Ο δήμος Περιστερίου υπέβαλε και ήδη εγκρίθηκαν δύο προτάσεις για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ. Ειδικά οχήματα, κάδοι, σακούλες και υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει τους δήμους με εξοπλισμό (οχήματα & κάδους). Σήμερα ήδη καλύπτεται περίπου το 1/3 του δήμου και προβλέπουμε ως τις αρχές του 2023 να έχει καλυφθεί πλήρως η πόλη, στόχος που θα είχε επιτευχθεί αν η πανδημία δεν είχε αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ αναφέρει ότι μέχρι τέλους του 2025 ολόκληρη η Αττική θα πρέπει να κάνει Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων.

 

Πηγή : greenagenda.gr